O mână sau amandouă mâinile umflate
Autor: Teodorescu Mihai
Umflarea mâinilor (edemul mâinilor) constituie o problemă comună și inconfortabilă, care poate afecta calitatea vieții unei persoane, fiind în general însoțită de alte simptome, inclusiv de dureri sau sensibilitate la nivelul uneia sau a ambelor mâini, slăbiciune musculară, cât și amorțeală sau furnicături în mâini. Deși nu întotdeauna constituie o problemă gravă, edemul mâinilor necesită o evaluare medicală. (1, 2)
De ce se umflă mâinile?
Există mai multe motive pentru care mâinile pot să se umfle, în general acesta fiind un semn al unei afecțiuni medicale. Printre cele mai comune cauze ale umflării mâinilor se numără:
- retenția de apă (atunci când corpul reține prea multă apă, o consecință potențială poate fi umflarea mâinilor);
- artrita (poate provoca inflamație și umflare la nivelul articulațiilor mâinilor);
- sindromul de tunel carpian (afecțiune care apare atunci când nervul median, care trece prin tunelul carpian de la nivelul încheieturii mâinii, este comprimat);
- boala vasculară periferică (afecțiune caracterizată prin îngustarea sau blocarea arterelor care alimentează sângele către membrele inferioare și/sau superioare);
- reacții alergice (unele persoane pot raporta umflarea mâinilor ca urmare a unei reacții alergice la alimente, medicamente sau substanțe chimice). (1, 2, 3, 5)
Factorii de risc pentru edemul mâinilor includ:
- menținerea brațelor pentru prea mult timp în aceeași poziție;
- consumul unei cantități prea mari de sare;
- probleme renale sau hepatice;
- afecțiunile cardiovasculare;
- utilizarea anumitor medicamente, precum a antidepresivele sau a medicamentelor antihipertensive;
- stilul de viață sedentar;
- factori genetici (unele persoane pot fi mai predispuse genetic la umflarea mâinilor). (2, 3)
În plus, vârstă și sexul pot influența riscul de a dezvolta edem al mâinilor. Femeile sunt mai predispuse la umflarea mâinilor decât bărbații, deoarece pot fi afectate de retenția de apă asociată cu ciclul menstrual și cu sarcina. În plus, persoanele mai vârstnice au un risc mai mare de edem, deoarece sistemul limfatic și circulator poate fi mai puțin eficient odată cu înaintarea în vârstă. (1, 2, 3)
O singură mână umflată: cauze
În anumite situații, doar o singură mână își poate modifica forma și dimensiunile, cauzele fiind variabile. Cele mai comune cauze ale umflării unei singure mâini includ:
- un traumatism sau o leziune, cum ar fi o entorsă, o fractură sau o contuzie;
- infecție la nivelul degetelor sau a încheieturii unei anumite mâini;
- unele boli autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă;
- sindronul de tunel carpian. (2, 3, 5)
De asemenea, tromboza venoasă profundă, o afecțiune care apare atunci când un cheag de sânge se formează într-o venă profundă din corp, poate să se formeze într-o venă din brațul sau mâna afectată, ceea ce determină umflarea acelei mâini. (3, 4)
Care este tratamentul pentru o mână sau amândouă mâinile umflate?
În funcție de cauza umflării mâinilor, există mai multe opțiuni de tratament disponibile. Pentru retenția de lichide, tratamentul presupune în general administrarea de medicamente diuretice, care au rolul de a ajuta la eliminarea excesului de apă din corp. De asemenea, reducerea cantității de sare consumată poate ajuta. (1, 3, 4)
În cazul artritei sau a sindromului de tunel carpian, poate fi recomandată terapia fizică sau efectuarea cu regularitate a unor exerciții de întindere. De asemenea, medicamentele antiinflamatoare pot fi folosite pentru a ameliora simptomele. În cazurile mai grave, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a corecta problema. (1, 3, 4)
Umflarea mâinilor poate fi ameliorată în mod natural și acasă. Pentru a reduce umflarea, este important să se evite activitățile care implică utilizarea excesivă a mâinilor. De asemenea, se poate încerca ridicarea mâinilor la nivelul inimii sau mai sus pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și a reduce acumularea de lichid. O altă opțiune pentru reducerea inflamației și a durerii este aplicarea de comprese reci, cum ar fi pungile de gheață sau prosopul înmuiat în apă rece (n.r. însă nu direct pe suprafața pielii). (1, 3)
Când e necesară vizita la medic?
Specialiștii recomandă vizitarea de urgență a medicului dacă umflătura membrelor debutează brusc și nu are o cauză evidentă, dacă edemul persistă, cât și dacă este însoțit de alte simptome, precum durere, amorțeală sau dificultăți de mișcare a mâinilor. De asemenea, este important să se consulte medicul dacă umflarea mâinilor este asociată cu simptome precum febră, roșeață, senzație de căldură sau senzație de arsură în mâini, deoarece acestea pot indica o infecție sau o afecțiune inflamatorie. (1, 3)
intră pe forum