Notalgia parestezică sau pruritul şi durerea sub omoplat

Notalgia parestezică este o condiție comună, dar adesea trecută cu vederea și subdiagnosticată, caracterizată printr-un prurit cronic și disestezii (senzații percepute la acest nivel, provocate sau nu de un stimul) localizate de obicei unilateral, în partea superioară a spatelui, medial sau infrascapular (sub omoplat).

Deși nu este o afecțiune gravă sau asociată cu comorbiditati importante, notalgia parestezica scade frecvent calitatea vieții, cauzând mult disconfort pacienților. (1)


Epidemiologie

Fiind o afecțiune relativ subdiagnosticată, frecvenţa apariției sale nu poate fi estimată cu precizie. Pare a fi mai des întâlnită la femei și la adulți între 40-80 ani.


Etiologie

Cauza notalgiei parestezice rămâne oarecum neclară, deși au fost sugerate mai multe etiologii posibile.


Pe de o parte, se crede că notalgia parestezică este o neuropatie senzitivă, cauzată de afectarea ramurilor cutanate ale diviziunii posterioare a nervilor spinali din zona toracică T2-T6. Acest fenomen poate apărea ca urmare a unui sindrom de compresiune a nervilor, cauzat fie de modificări degenerative ale coloanei vertebrale, fie de spasme ale musculaturii paravertebrale. (2)


Noile studii arată o asociere relativ mare şi cu modificări musculoscheletale, în special la nivelul C5-C7. Chiar și în absenţa unor modificări radiologice evidente, mulți pacienți au un istoric de dureri sau traumatisme cervicale.


O altă teorie atribuie simptomele anatomiei de la acel nivel și anume unghiul prin care ramura senzitivă a nervului penetrează mușchiul din jur. Acest unghi ar predispune prin contracție și spasm muscular la iritația acestei ramuri. (3)


Semne și simptome

Compresia nervoasă duce la apariția de simptome cum ar fi durere, senzație de arsură, de rece, amorțeală, hiperestezie, pruritul adesea nefiind recunoscut că un semn de afectare nervoasă.

Simptomele pot apărea episodic, pe o zona mică situată între dermatomerele T2-T6, între omoplați sau de obicei sub un omoplat. Se pare că ar există o predilecție pentru partea controlaterală a mâinii dominante. Majoritatea populației fiind dreptace, localizarea parascapulara sau infrascapulara stângă a unui prurit, într-o zona ce poate fi atinsă cu mâna dominantă, devine înalt sugestivă pentru notalgia parestezică.

În zona afectată poate să apără și o hiperpigmentare a pielii. Se pare insă că nu ar exista leziuni cutanate primare și că leziunile și modificările de la acest nivel sunt de fapt cauzate de scărpinatul și frecatul cronic. Suprafața afectată este de obicei între 3-10 cm. (3)

Alte semne pot fi cauzate de modificări cutanate de la acest nivel, prin complicaţii cum ar fi eczeme, excoriații, xeroză, lichenificare sau infecții secundare.

Examinarea coloanei cervicale poate da un rezultat normal sau o scăderea ușoară a mobilității și durere în special în zona C4-C7.

Sunt descrise și câteva localizări atipice, incluzând aici pruritul din zona superioară a spatelui, scalpului sau umerilor. (1)


Diagnostic

Diagnosticul se face clinic pe baza simptomelor și istoricului.

Diagnostic diferențial

Diagnosticul diferențial ar trebui să includă:


Tratament

Notalgia parestezică adesea nu răspunde la tratamentele standard dermatologice. Tratamentele topice antipruriginoase cu preparate pe baza de camfor, mentol, capsaicina și chiar corticosteroizi au arătat în general doar îmbunătățiri neglijabile sau parțiale ale simptomatologiei. Chiar și tratamentele cu antihistaminice au eficacitate limitată, pentru că de fapt toate acestea nu se adresează pruritului de cauza neurologică. Gabapentina, utilizată pentru durererea neuropată, a arătat o oarecare amelioare a simptomelor. (1)


Tratamentul de primă linie în cazul pacienților cu afectări ale coloanei vertebrale poate include măsuri noninvazive și non-dermatologice: fiziototerapie, masaj, acupunctură, stimulare electrică nervoasă transcutanată (TENS), antiinflamoatoare nonsteroidiene sau relaxante musculare. Au mai fost raportate încercări de tratament cu toxina botulinica A, dar fel că și în cazul celorlalte, există rate variate de succes.

De asemenea, terapia locală cu lidocaină pare a fi o opțiune sigură pentru acești pacienți, în special în ceea ce privește efectul ei anestezic și antipruriginos, care poate dura până la 3 luni. (4)


Anumite activități fizice ar putea înrăutăți simptomatologia din cauza problemelor cervicale subiacente. În principal exercițiile fizice care cauzează spasmul mușchilor din regiunea cervicală, sau care presupun o aplecare a capului spre înainte, au fost asociate cu o exacerbare a simptomelor. (1)


Concluzii

Notalgia parestezică este o afecțiune cu evoluție cronică, având episode de exacerbare și remisiune. Patologiile degenerative cervicale, în special în segmentul C5-C7, sunt factori care contribuie la apariția bolii. Tratamentele clasice antipruriginoase cu antihistaminice sau dermatocorticoizi au frecvent eficacitate limitată.


De reținut este și faptul că este o condiție benignă, inofensivă și diversele tratamente care au efecte adverse importante nu se justifică în multe dintre cazuri. Educarea pacientului despre cauza și evoluția afecțiunii reprezintă un aspect care nu este de neglijat în managementul acestei afecțiuni.


Forumul Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor