Nev albastru
Autor: Dr. Purtan Teodora
Nevul albastru (Jadassohn-Tieche) este o leziune benignă, melanocitară a pielii, prezentă de la naștere, care se dezvoltă intradermic.
Nevul albastru este frecvent înregistrat în practica dermatologică, afectând cu predominanță femeile. Incidența maximă a acestei leziuni benigne a pielii a fost înregistrată în rândul adulților tineri, cu vârste cuprinse între a doua şi a patra decadă de viață. [1], [2], [3]
Cauzele apariției nevului albastru
În etiologia nevului albastru este cuprins factorul genetic (ereditatea). Majoritatea bolnavilor diagnosticați cu nev albastru prezintă în familie şi alți membri cu această afecțiune. [1], [2], [3]
Caracteristicile clinice și microscopice specifice nevului albastru
Datorită faptului că diagnosticarea nevului albastru se realizează cu predominanță pe cale histopatologică, am ales să descriem caracteristicile acestei leziuni ale pielii din punct de vedere clinic, macroscopic (caracteristice decelate prin examinarea leziunii cu ochiul liber) și microscopic.
Din punct de vedere morfopatologic, pot fi descrise mai multe tipuri de nevi albaștri:
- nev albastru comun (Jadassohn-Tieche)
- nev albastru celular
- nerv Ota.
Nevul albastru comun poate prezenta diferite localizări, cel mai frecvent fiind localizat la nivelul membrelor superioare (fața dorsală a mâinilor, antebrațe) şi inferioare, pe față, la nivelul scalpului şi pe fese.
Au fost înregistrate însă şi alte localizări ale nevului albastru, precum cavitatea orală, colul uterin, prostată sau limfonodulii.
Nevul albastru se prezintă sub aspectul unei leziuni cutanate pigmentare, de formă plană, cu suprafață netedă, de culoare albăstruie sau albastră-negricioasă, circumscrisă, net delimitată, asemănătoare unei excrescențe sau a unei plăci apărute pe suprafața pielii, cu diametru sub 1 cm (de regulă, mai mici de 15 mm), lipsită de manifestări clinice.
Din punct de vedere morfopatologic, conform datelor din literatura de specialitate, nevul albastru comun este o leziune benignă pigmentară a pielii, localizată la nivelul dermului reticular, cu rară extensie la nivelul dermului papilar sau la paniculului adipos hipodermic.
Acesta se caracterizează prin proliferarea de melanocite spinoase (alungite bipolare și dendritice) şi rare celule epitelioide, dispuse în jurul structurilor anexe ale pielii (glande sebacee, glande sudoripare şi fire de păr), fără distrucția lor. Melanocitele aflate în componența nevului albastru prezintă acumulări intracitoplasmatice de pigment melanic, nucleu mic şi nucleoli bazofili.
În vecinătatea celulelor tumorale pot fi identificate numeroase melanofage.
De regulă, celulele pigmentare aflate în componența acestei leziuni cutanate benigne, sunt localizate la nivelul dermului superficial, dar se pot extinde şi la nivelul dermului profund, în jurul vaselor de sânge sau perineural.
Nevul albastru Ota se caracterizează clinic prin pigmentarea difuză a tegumentului adiacent ochiului și scleroticii. Această pigmentară se datorează melanocitelor aflate în componența dermului.
Nevul albastru celular se caracterizează prin prezența melanocitelor aglomerate, dispuse în grupuri de fascicule, având aspect sarcomatoid, lipsite de mitoze, inflamație și activitate joncțională.
Nevul albastru este o leziune benignă pigmentară a pielii, fără atipii şj fără mitoze (acestea din urmă fiind caracteristice tumorilor pigmentare maligne). [1], [2], [3]
Diagnostic
Diagnosticul de nev albastru este pus deseori în urma examenului histopatologic, de către medicul anatomopatolog, pe baza aspectelor macroscopice (caracteristici evidențiate cu ochiul liber) şi microscopice (detalii identificate la microscop) prezentate anterior.
Confirmarea diagnosticului de nev albastru se poate realiza prin efectuarea examenului imunohistochimic. Nevul albastru prezintă reacție imunohistochimică intens pozitivă pentru HMB45, S-100, MITF-1 (microphthalmia transcription factor) şi melan A.
Testele genetice evidențiază rareori mutații ale genei BRAF, in cazul persoanelor diagnosticate cu nev albastru.
Diagnostic diferențial:
- Nev pigmentar Spitz
- Melanom malign metastazat. [1], [2], [3]
Tratament nev albastru
Tratamentul pentru nev albastru este chirurgical şi presupune excizia leziunii pigmentare benigne a pielii. [1], [2], [3]
Evoluție. Prognostic
Nevul albastru este o leziune pigmentară benignă a pielii, fără risc de malignizare. Malignizarea nevului albastru a fost înregistrată doar în cazuri excepționale, în condițiile traumatizării asociate altor factori de risc externi.
Riscul de reapariție, în urma extirpării chirurgicale, este extrem de redus. [1], [2], [3]
- Mibazonul, benefic sau nu?!
- Crapaturi piele penis
- Psoriazis al scalpului
- Pete rosii in zona testiculelor
- Mancarime a pielii insuportabila
- Brusc cosuri pe fata! de la ce?
- Acneea, tenul foarte gras
- Scabie + Benzoat de benzil.
- Pete rosii pe corp
- Basici in talpa