BPOC - informatii esentiale pentru pacienti
BPOC = BRONHOPNEUMOPATIE OBSTRUCTIVA CRONICA
BronhoPneumopatie = boala a Bronhiilor si a Plamanilor
Obstructiva = Obtureaza, astupa, ingusteaza caile respiratorii
Cronica = nu se vindeca, este permanenta (si se agraveaza in timp)
In Romania, 1 din 10 adulti cu varsta peste 40 de ani sufera de BPOC, fiind afectate mai mult de 600.000 de persoane. Dintre cei care sufera de BPOC, mai putin de jumatate sunt diagnosticati, restul pacientilor nu stiu ca au BPOC.
BPOC va deveni pana in 2020 a treia cauza de mortalitate, dupa bolile de inima.
DESPRE BPOC, SIMPTOME SI FACTORI DE RISC
Simptomele BPOC pot sa lipseasca aproape complet, in special in stadiile de inceput ale bolii. BPOC nu debuteaza brusc, ci apare treptat in viata pacientului. Uneori, tusea si expectoratia pot fi prezente si cu pana la zece ani inainte de aparitia BPOC.
Organismul pacientului incearca sa se adapteze cumva la efortul tot mai crescut de a respira, de cele mai multe ori prin limitarea eforturilor fizice. Acest lucru creaza un cerc vicios – respiratia dificila (dispneea) va determina evitarea miscarii iar lipsa miscarii accentueaza degradarea functiei pulmonare. Treptat, chiar si cu eforturi fizice reduse, pacientul nu va mai putea menaja organismul si simptomele nu vor mai disparea.
Cu un diagnostic corect si cu un tratament administrat zi de zi, pacientul cu BPOC poate avea o viata activa alaturi de cei dragi, fara sa le fie o povara.
CE ESTE EXACERBAREA, AGRAVAREA BOLII? CAT DE GRAVE POT FI ‘RACELILE’?
Indiferent de stadiul bolii, uneori manifestarile bolii se pot agrava, mai ales dispneea, tusea si expectoratia. Vorbim atunci despre exacerbare (sau ‘raceala’) – o stare determinata de cele mai multe ori de o infectie a cailor respiratorii.
Episoadele de agravare a bolii (exacerbari, ‘raceli’), daca sunt frecvente si daca necesita internare in spital, pun viata in pericol. Dupa exacerbari severe, cu spitalizare, pacientul isi revine extrem de greu si recuperarea dureaza luni de zile. Uneori, daca BPOC este sever si apare o exacerbare, de asemenea severa, este posibil ca pacientul sa nu mai revina nicodata la stadiul bolii pe care il avea inainte de ‘raceala’. Acest lucru scurteaza timpul pana la aparitia unei noi ‘raceli’ si creste riscul de deces.
ATENTIE!
In astfel de situatii, este indicata prezentarea de urgenta la spital sau solicitarea ambulantei. Aceste stari pot fi uneori foarte grave, astfel incat sa puna viata pacientului in pericol!
DESPRE NECESITATEA DE A URMA TRATAMENTUL PRESCRIS DE MEDIC IN FIECARE ZI
Daca pacientul nu respecta intocmai tratamentul recomandat de medic, sansele in lupta cu o boala care progreseaza in timp se reduc treptat. Orice simptom care a aparut in plus sau care s-a agravat trebuie discutat cu medicul.
Daca boala nu este tratata si pacientul continua sa fumeze:
- lipsa de aer se agraveaza
- apar in plus si fenomene de suferinta ale inimii
- nu mai poate face eforturi, devine un invalid si trebuie sa fie ajutat in permanenta de familie sau de alte persoane din jur
DESPRE SPIROMETRIE SI CAND ESTE ACEASTA NECESARA
Spirometria este o metoda eficienta de masurare a funcției pulmonare, care se efectueaza in cabinetul medical. Este o investigatie nedureroasa, rapida si sigura.
Spirometria este o metodă care il ajuta pe medic sa puna diagnosticul si sa controleze evolutia bolii pulmonare. De aceea, pacientul va trebui sa efectueze spirometria ori de cate ori medicul o va recomanda, de exemplu daca boala s-a agravat (raceli frecvente sau ați fost internat in spital de 1-2 ori in ultimul an).
PARTENERIATUL CU MEDICUL TINE BOALA SUB CONTROL
1.INTRERUPETI FUMATUL!
2.FOLOSITI MEDICAMENTELE ASA CUM LE-A PRESCRIS MEDICUL
3.MERGETI LA SPITAL SAU LA MEDIC DACA RESPIRATI GREU!
4.PASTRATI LOCUINTA AERISITA SI FERITI-VA DE INCAPERILE IN CARE EXISTA FUM DE TIGARA!
Bronhopneumopatia obstructiva este o boala cronica, dar poate fi oprita din evolutie sau chiar ameliorata cu un tratament potrivit, permanent si corect administrat. Pacientul isi poate usura suferinta, poate diminua efectele negative ale bolii, poate preintampina agravarea bolii solicitand ajutorul medicului sau.