Mononevrita multiplex

Mononevrita multiplex reprezinta o leziune neuropatica asimetrica si asincrona care afecteaza cel putin doi nervi din teritorii diferite. Ea nu este o entitate etiologica in sine, ci este un pattern de neuropatie ce apare in anumite boli sistemice insotite si de afectare neuropata. De cele mai multe ori, mononevrita multiplex este determinata de o vasculita sistemica.

Cauze

Vasculita reprezinta o afectare a vaselor de sange prin obstructia acestora prin infiltrat celular inflamator determinand ischemie. Afecteaza multe oragane (rinichiul, plamanul, pielea, globul ocular, organele genitale, glandele salivare etc.) si in 30% din cazuri afecteaza nervii periferici. Neuropatia vasculitica ia de obicei aspectul unei mononevrite multiplex si mai rar aspectul de polineuropatie simetrica distala.

Mononevrita multiplex este prin urmare manifestarea neurologica a unei vasculite sistemice primare sau secundare:
sau foarte rar a unei vasculite nonsistemice izolate care afecteaza doar nervii periferici.

In jur de 30% din cazuri sunt de cauza necunoscuta.

In ceea ce priveste diabetul zaharat, boala destul de frecventa in Romania, pot spune ca mononevrita multiplex apare atunci cand pacientii dezvolta hipoglicemii sau hiperglicemii severe sau cand este initiata terapia cu insulina.

Semne si simptome

Anamneza si examenul clinic sunt foarte importante pentru a diagnostica mononevrita multiplex si mai departe in stabilirea etiologiei ei.

Mononevrita multiplex este o suferinta de nervi individuali multiplii, afectati aproape simultan sau succesiv, astfel ca din punct de vedere clinic se manifesta prin durere, scadere de forta musculara si tulburare de sensibilitate in mai multe teritorii.

Durerea este profunda, sacaitoare, deseori cu caracter de arsura, mai intensa noaptea, asociata de multe ori cu furnicaturi sau amorteli distribuite in teritoriul nervilor suferinzi. Atat durerea cat si celelalte simptome pot avea asadar localizari diferite, in functie de nervii afectati.

De cele mai multe ori, aceste manifestari debuteaza acut sau subacut. Examenul fizic neurologic trebuie orientat in directia determinarii nervilor lezati in aceasta afectiune. Tipic pentru mononevrita multiplex este pattern-ul asimetric. Nerecunoscuta la timp, prin evolutia leziunilor, poate ajunge la un aspect simetric, foarte greu de diferentiat de polineuropatie. As putea spune despre mononevrita multiplex ca are atat o dispersie spatiala cat si una temporala.

Pe langa nervii periferici, pot fi afectati destul de frecvent si nervii cranieni, asa cum se intampla mai ales in granulomatoza Wegener, scleroza sistemica sau sarcoidoza.

Pacientii cu mononevrita multiplex sunt predispusi din pacate la recurente.

Pe langa aceste manifestari neurologice, se adauga simptome generale cum ar fi: oboseala, scaderea ponderala sau febra si simptomele afectarii altor organe.

Mecanism de producere

Mononevrita multiplex este frecvent expresia unei vasculite, astfel incat mecanismul lezional este un infarct al nervului cu degenerare walleriana (aspect de arterita necrozanta la nivelul nervului periferic).

In functie de etiologie pot exista si alte mecanisme de producere: incarcerari multiple ale nervilor in sediile susceptibile la compresiune nervoasa sau infiltrare tumorala a nervilor (in limfoame).

Diagnostic

Diagnosticul de mononevrita multiplex se pune de obicei pe baza examenului clinic neurologic. Mai departe, el este confirmat prin studiul electroneuromiografic. Aceasta investigatie demonstreaza si stabileste sediile leziunilor neuropate (atat clinice cat si cele subclinice), tipul  si gravitatea lor.

Trebuie facut un diagnostic diferential cu alte afectiuni neurologice:
si de cele mai multe ori examenul clinic combinat cu examenul EMG (electromiografia) ofera certitudinea.

Urmeaza stabilirea etiologiei bolii care presupune o gama destul de larga de analize, printre care as mentiona:
  • hemoleucograma completa
  • glicemia si hemoglobina glicozilata
  • teste renale si hepatice
  • profilul autoimun
  • teste de inflamatie
  • markeri virali (hepatite, HIV)
  • radiografia pulmonara.

In unele cazuri, biopsia de nerv poate fi utila in determinarea cauzei mononevritei multiplex. Combinata sau nu cu biospia de muschi, se pare ca examenul anatomopatologic este util mai ales in cazurile de vasculita necrozanta.

Tratament

Cheia tratamentul este terapia bolii de fond (diabet, boala autoimuna, malignitate etc).

Mononevrita multiplex are in spate de cele mai multe ori o vasculita, prin urmare tratamentul presupune o terapie imunosupresoare.

In plus, se adauga tratamentul simptomatic al durerii neuropate si kinetoterapia orientata spre diminuarea deficitelor motorii.

Atunci cand cauza mononevritei multiplex este identificata devreme si este instituit tratamentul specific, recuperarea se poate produce in totalitate, cu mentiunea ca de obicei sunt necesare mai multe luni sau chiar ani pentru disparitia dizabilitatii.

Data actualizare: 01-11-2013 | creare: 01-11-2013 | Vizite: 16227
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: