Metastaze spinale (vertebrale)

©

Autor:

Metastazele spinale (vertebrale) reprezintă localizarea secundară, la nivelul coloanei vertebrale, a unui proces tumoral malign, apărut inițial la nivelul altor structuri sau organe din organism.
Conform datelor statistice oferite de către studiile efectuate până în prezent pe tema afecțiunilor canceroase, aproximativ 39,6% din populația adultă de pe glob este diagnosticată, la un moment dat în viață, cu o anumită afecțiune canceroasă. Anual, la fiecare 100.000 de persoane sunt identificate 454,8 cazuri noi de cancer și 171,2 decese prin cancer.

După plămâni și ficat, coloana vertebrală reprezintă al treilea cel mai frecvent loc de metastazare a cancerului.

Unii specialiști din domeniul oncologiei susțin faptul că un procent cuprins între aproximativ 5 și 30% din bolnavii diagnosticați cu cancer vor dezvolta metastaze la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, în urma studiilor realizate pe cadavre în timpul efectuării necropsiilor, aceștia susțin faptul că aproximativ 70% din persoanele diagnosticate și care au decedat prin cancer, au prezentat metastaze vertebrale.

În țara noastră, anual sunt înregistrate 90.000 de cazuri noi de cancer. Din acestea, se presupune că un număr cuprins între 4.500 și 27.000 de cazuri prezintă metastaze vertebrale.

Metastazele vetebrale
pot fi localizate doar la nivelul unei singure vertebre sau pot cuprinde mai multe vertebre. În timp, procesul de metastazare localizat la nivelul vertebrelor duce la distrugerea corpului vertebral, determinând în cele din urmă, pe lângă durere a coloanei vertebrale, instabilitate mecanică severă și sindrom de compresiune asupra măduvei spinării. [1], [2], [3], [4]

Cauzele metastazelor spinale

Metastazele vertebrale sunt datorate diseminării pe cale hematogenă a următoarelor tipuri de cancer:


Manifestări clinice specifice metastazelor vertebrale

Principalele manifestări clinice apărute în evoluția metastazelor spinale sunt:

  • Dureri ale coloanei vertebrale, care se accentuează la adoptarea poziției de ortostatism sau la modificarea poziției (semn clinic datorat instabilității mecanice secundare distrugerii corpului vertebral). Durerea de coloană apărută în evolția metastazelor vertebrale este intensă, cu caracter de arsură, localizată sau difuză, care trezește bolnavul din somn și nu cedează la antialgice. Episoadele de agravare a durerii de coloană vertebrală apar cel mai frecvent în momentul creșterii în dimensiuni al procesului tumoral metastazant și noaptea.
  • Pareză de diferite grade sau paraplegie (datorate sindromului de compresiune exercitat la nivel meducal de către procesul tumoral metastazant)
  • Incontinență urinară
  • Incontinență fecală
  • Fracturi spontane pe os patologic (os afectat pe de o parte de către procesul tumoral, iar pe de cealaltă parte de către procesele osteolitice, în acest mod, sub presiunea exercitată asupra sa, corticala osoasă cedează)
  • Semne clinice datorate inflamației locale, precum eritem (roșeață locală) și tumefiere locală, în cazul în care metastazele vertebrale sunt localizate superficial. [1], [2], [3], [4]


Diagnosticarea metastazelor vertebrale

Diagnosticul de metastază spinală se pune coroborând datele clinice prezentate anterior (semnele clinice prezentate mai sus) cu datele obținute în urma efectuării următoarelor investigații paraclinice:

  • Scintigrafia osoasă
  • Radiografia osoasă
  • Tomografia computerizată osoasă
  • Rezonanța magnetică nucleară osoasă
  • Determinarea calciului seric (care este crescut în contextul evoluției metastazelor vertebrale)
  • Hemoleucograma completă (care poate indica prezența anemiei moderate)
  • Determinarea examenului biochimic al sângelui (care poate indica creșterea valorilor VSH-ului, a proteinei C reactive și a fibrinogenului)
  • Determinarea fosfatazei alcaline și a fosfatazei acide (care sunt crescute în cadrul metastazelor vertebrale)
  • Biopsia osoasă și examenul histopatologic (care permite confirmarea diagnosticului de metastază vertebrală). [1], [2], [3], [4]


Tratamentul metastazelor spinale

Tratamentul administrat în cazul metastazelor vertebrale urmărește ameliorarea și combaterea simptomelor generate de către acestea și îmbunătățirea calității vieții bolnavului în cauză. Opțiunile terapeutice existente în acest sens depind de tipul tumorii maligne primare, de loclaizarea acesteia, de apariția și a altor metastaze și de starea generală a bolnavului în cauză.

În tratarea metastazelor spinale, precum și în cazul altor tipuri de metastaze osoase, cei mai utilizați sunt bifosfonații, care sunt administrați pe cale intravenoasă. Tratamentul cu bifosfonați durează, în medie, între trei și patru săptămâni. În acest sens, cel mai frecvent utilizați bifosfonați sunt Pamidronatul și Zoledronatul.

Denosub (Xgeva) este un alt medicament inovativ, util în lupta pentru prevenirea deteriorării osoase în contextul metastazelor. Aceste medicament este frecvent utilizat în asociereatratamentului țintă cu anticorpi monoclonali.

Radioterapia poate fi, de asemenea, eficientă în lupta pentru combaterea metastazelor osoase, inclusiv a celor vertebrale.

În cazul metastazelor de coloană vertebrală asociate unei fracturi locale, se impune tratamentul chirurgical care constă în consolidarea corpului vertebral fracturat prin injectarea locală auni material specific denumit „ciment acrilic” (procedură chirurgicală cunoscută sub denumirea de „vertebroplastie”).

De asemenea, se recomandă combaterea sindromului de compresiune asupra măduvei spinării exercitat de către procesul tumoral, prin realizarea intervenției chirurgicale de îndepărtarea a procesului tumoral metastazant de la nivelul coloanei vertebrale (rezecția oncologică a metastazelor osoase vertebrale).

Extrem de important este însă și tratamentul specific administrat tumorii maligne primare, realizat pe cale sistemică. Acesta este reprezentat de chimioterapie, hormonoterapie, terapie biologică și cu anticorpi monoclonali, administrate sub formă injectabilă, în perfuzie sau pe cale orală, sub formă de tablete. [1], [2], [3], [4]


Data actualizare: 05-05-2020 | creare: 05-05-2020 | Vizite: 9591
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Vertebral metastases, link: https://radiopaedia.org/articles/vertebral-metastases
4. Spinal Metastasis, link: https://emedicine.medscape.com/article/1157987-overview
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou medicament care deține potențialul de a combate apariția metastazelor
  • „Soldați celulari” concepuți pentru prevenirea metastazelor
  • Terapia iCluster, eficientă împotriva metastazelor ganglionare
  •