Menoragia-Hipermenoree

©

Autor: Redacția ROmedic

Menoragia-Hipermenoree

Menoragia (numita si hipermenoree) este termenul medical pentru cresterea abundentei si a duratei menstruatiei. Orice femeie de varsta reproductiva se confrunta cel putin o data cu aceasta problema, iar unele au menstruatii abundente in fiecare luna.

 

Ciclul menstrual nu are aceeasi durata la toate femeile. Durata normala a ciclului menstrual este de 28 zile, menstruatia dureaza 4-5 zile, iar cantitatea de sange pierdut este de 60-250 mililitri (aproximativ 1 ceasca). Ciclul menstrual poate fi uneori neregulat, abundent sau dureros, dar este considerat tot normal.

 

Desi fluxul menstrual abundent este comun la femeile aflate in premenopauza, doar in cateva cazuri pierderea cantitatii de sange in timpul menstruatiei este indeajuns de insemnata pentru a fi considerata drept menoragie.

Cauzele menoragiei/hipermenoreei

Menoragia sau hipermenoreea poate fi cauzata de unele afectiuni. Cauzele des intalnite constau in:

Tulburari hormonale

Intr-un ciclu menstrual normal, echilibrul dintre hormonii feminini estrogen si progesteron regleaza ingrosarea mucoasei uterine (endometru), care este apoi eliminata in timpul menstruatiei. Daca se produce un dezechilibru hormonal, endometrul se ingroasa excesiv, iar dezintegrarea sa este insotita de sangerari abundente.
Tulburarile hormonale se intalnesc cel mai adesea la adolescente si la femeile care se apropie de menopauza. Daca menoragia este provocata de un anumit dezechilibru hormonal, precum o afectiune a tiroidei, menstruatia abundenta poate fi controlata cu ajutorul terapiei hormonale.

Fibrom uterin

Tumorile benigne (necanceroase) dezvoltate la nivelul uterului apar la femeile de varsta fertila. Fibromul uterin poate fi o cauza a fluxului menstrual abundent sau prelungit.

Disfunctia ovarelor

Lipsa ovulatiei (anovulatie) poate fi o cauza a tulburarilor hormonale si poate avea drept rezultat menoragia.

Dispozitivele intrauterine (DIU)

Menoragia este un efect advers des intalnit al utilizarii unui dispozitiv intrauterin. Atunci cand DIU este cauza sangerarilor excesive, el trebuie inlocuit cu alta metoda contraceptiva.

Complicatii ale sarcinii

Sangerarile abundente care survin in timpul sarcinii sunt un semn al unui avort spontan. Daca sangerarea se produce in momentul obisnuit al menstruatiei, cauza nu este reprezentata de pierderea sarcinii.
Sarcina extrauterina – implantarea ovulului fertilizat in afara uterului, de obicei in unul din cele doua trompe uterine – poate fi o cauza a menoragiei.

Cancer

Rar, cancerul uterin, ovarian sau cervical poate provoca sangerari menstruale excesive.

Unele medicamente

Unele medicamente, antiinflamatorii sau anticoagulante (pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange) pot interveni in sangerarile menstruale excesive sau anormal de lungi.

Alte afectiuni

Unele boli si afectiuni (boala inflamatorie pelvina, afectiuni ale tiroidei, endometrioza, afectiuni hepatice sau renale) pot cauza menoragia.

Factorii de risc

Orice femeie de varsta reproductiva poate prezenta episoade de menoragie. Femeile tinere, la care ovulatia nu se produce in mod regulat sunt deosebit de predispuse la menoragie in intervalul dintre luna a 12-a si luna a 18-a care urmeaza primei menstruatii (menarha). Femeile care se apropie de menopauza se confrunta deseori cu tulburari hormonale ce pot cauza menoragia.
Un risc pronuntat de hipermenoree se intalneste la femeile cu tulburari hemostatice.



Semne si simptome

  • menstruatie care dureaza mai mult de 7 zile
  • scurgeri menstruale ce necesita schimbarea absorbantului la fiecare ora timp de cateva ore consecutive
  • scurgeri menstruale ce necesita schimbarea absorbantului in timpul noptii
  • scurgeri menstruale ce contin cheaguri mari de sange
  • sangerari abundente ce deterioreaza calitatea vietii, impiedicand desfasurarea normala a activitatilor zilnice
  • durere constanta in abdomenul inferior in timpul menstruatiei
  • oboseala, epuizare si tulburari ale respiratiei (simptomele anemiei)


Diagnostic

Medicul va efectua un examen fizic si va pune intrebari legate de antecedentele medicale, de durata menstruatiei si de abundenta sa.


Testele de laborator pot cuprinde:
» Analize de sange – pentru a determina daca pierderile excesive de sange au dus la aparitia anemiei. Testele pot privi si functionarea tiroidei si pot depista tulburarile de coagulare a sangelui.
» Testul Papanicolau – consta in prelevarea de celule de la nivelul colului uterin si este utilizat pentru depistarea infectiilor, inflamatiilor sau a modificarilor celulare anormale ce pot duce la cancerul de col uterin.
» Biopsia endometriala – consta in recoltarea unei probe de la nivelul uterului pentru a fi analizata la microscop.

In functie de rezultatele obtinute la testele initiale, medicul poate recomanda teste suplimentare, printre care:
» Histeroscopia – un tub lung si subtire (histeroscop) este introdus prin vagin si cervix in uter, pentru a permite explorarea cavitatii uterine.
» Dilatarea si chiuretarea (DC) – in cadrul acestei proceduri, colul uterin este dilatat, iar un instrument in forma de lingura (chiureta) este introdus in uter pentru a preleva o mostra de tesut din mucoasa uterina.



Complicatii

Menoragia poate duce la o serie de complicatii, printre care:

Anemia feripriva

In acest tip de anemie, sangele are un nivel scazut de hemoglobina, o substanta care le permite globulelor rosii sa transporte oxigen la tesuturile corpului. Nivelul scazut de hemoglobina poate fi o consecinta a deficitului de fier. Menoragia poate goli rezervele de fier ale organismului, provocand anemia carentiala feripriva, care se manifesta prin paloare, oboseala si stare de slabiciune. Anemia moderata sau grava se manifesta prin accelerarea batailor inimii, dureri de cap si dificultati de respiratie.

Crampe menstruale

Fluxul menstrual abundent este insotit frecvent de crampe menstruale (dismenoree). Uneori aceste crampe sunt atat de puternice incat necesita tratament medical sau chiar interventii chirurgicale.

Tratament

Tratamentul menoragiei este bazat pe o serie de factori, printre care:

  • starea generala de sanatate si antecedentele medicale
  • cauzele si severitatea afectiunii
  • toleranta la anumite medicamente, proceduri sau tratamente
  • posibilitatea ca fluxul menstrual sa devina mai putin abundent intr-un interval scurt de timp
  • efectele menoragiei asupra calitatii vietii

 

Tratamentul medicamentos poate include

1. suplimentele de fier
Daca menoragia este insotita de anemie, medicul poate recomanda suplimentarea cu fier.

2. medicamente antiinflamatorii nesteroidiene
Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene precum ibuprofen (Advil, etc.) contribuie la reducerea sangerarilor menstruale. In plus, ele prezinta avantajul de a reduce durerile menstruale.

3. contraceptivele orale
Acestea nu numai ca reprezinta o metoda contraceptiva eficienta, dar contribuie si la reglarea ovulatiei si la reducerea episoadelor de sangerare menstruala excesiva sau prelungita.

4. Progesteronul
Hormonul progesteron contribuie la reglarea tulburarilor hormonale si la reducerea menoragiei.

Daca menoragia este provocata de terapia hormonala, ea poate fi oprita prin intreruperea sau schimbarea tratamentului.

Interventii chirurgicale

Daca tratamentul medicamentos nu este eficient, se poate apela la o serie de interventii chirurgicale:

Dilatarea si chiuretarea (DC) – consta in dilatarea colului uterin, apoi in perierea sau aspirarea tesutului mucoasei uterine pentru a reduce sangerarea menstruala. Desi aceasta procedura este frecvent utilizata si trateaza cu succes menoragia, ea trebuie uneori repetata daca sangerarile excesive reapar.

Histeroscopia operatorie – aceasta procedura consta in introducerea unui tub subtire (histeroscop) pentru a explora cavitatea uterina si poate fi utilizata in indepartarea chirurgicala a unui polip care poate cauza sangerarea menstruala abundenta

Ablatia endometrului – consta in distrugerea permanenta a intregii mucoase uterine (endometru). Dupa aceasta procedura, majoritatea femeilor au un flux menstrual normal, desi la unele menstruatia poate inceta. Ablatia de endometru reduce capacitatea femeii de a ramane insarcinata.

Histerectomia –inseamna indepartarea pe cale chirurgicala a uterului. Histerectomia este o procedura ireversibila ce provoaca sterilitatea si intreruperea permanenta a menstruatiei. Se efectueaza sub anestezie totala si necesita o perioada de spitalizare. Extirparea ovarelor (histerectomie totala) poate declansa menopauza precoce la femeile tinere.

Atunci cand menoragia este manifestarea unei alte boli (a tiroidei, de exemplu), tratarea bolii in cauza va avea drept rezultat menstruatii mai putin abundente.


Data actualizare: 29-10-2013 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 122437
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amenoreea - lipsa menstruației
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Metroragia - sângerarile vaginale anormale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum