Dr. CHICU NATALIA

  • Telefon: 021/240.73.40
  • Localitate: BUCURESTI
  • Loc de muncă actual: COMPLEXUL MEDICAL HOFIMED
  • Specialitate: Medicină internă
  • Competențe: APIFITOTERAPIE,MEDICINA INTEGRATA
Medic specialist de medicina interna,competenta de apifitoterapie cu activitate in domeniu de 9 ani. In 2010 a absolvit cursul postuniversitar de perfectionare in medicina integrata.
STEATOZA HEPATICA SI REMEDIILE NATURISTE.
Steatoza hepatică este o boală a ficatului, caracterizată prin acumulare de grăsimi în celulele hepatice (hepatocite). “Ficat gras” sau “ficat mărit” sunt termenii uzual folosiţi de medici in raport cu pacienţii lor.
Steatoza hepatică este cea mai frecventă patologie hepatică, cu incidentă mică in ţarile cu nivel economic scăzut si frecvenţă mare in ţarile industrializate. In SUA, 25% din populatie suferă de steatoză hepatică.
Cauze
Pricipalele cauze care determină steatoza hepatică sunt alcoolismul, obezitatea, diabetul zaharat, creşterea trigliceridelor şi/sau colesterolului sanguin (hiperlipoproteinemie), dar şi unele medicamente administrate pe termen lung cum ar fi hormonii corticoizi si estrogeni.
Evolutie
Steatoza hepatică netratată şi mai ales fără regim igieno-dietetic corespunzător progresează in hepatită cronică. Dacă nici in această etapă nu se instituie tratament, boala se agravează, ţesutul sănătos este inlocuit cu noduli de fibroză, evoluând in ciroză hepatică.
Simptomele
În primele stadii ale bolii nu există simptome, cei mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi întamplător, cu ocazia unui examen ecografic abdominal, unor analize de sange de rutină ori în cadrul unui consult medical pentru alte acuze decât hepatice.
Simptomele în steatoză hepatică avansată sunt: astenie fizică, oboseală, somnolenţă postprandială, dureri sau disconfort în epigastru sau în hipocondrul drept, balonări abdominale etc.
Tratament
Tratamentul se bazează în primul rand pe respectarea unui regim igieno-dietetic: reducerea sau menţinerea greutaţii corporale la valori aproape de normal, menţinerea trigliceridelor, colesterolului şi glicemiei în limite normale, exerciţii fizice regulate, respectarea orelor de odihnă şi somn, evitarea stresului, consum sporit de legume şi fructe proaspete.
Se recomandă exluderea alimentelor care au produs steatoza şi agravează boala cum ar fi: alcoolul, grasimile de origine animală, carnea de porc, carnea de oaie, pielea de pasare, mezelurile, gălbenusul de ou, lactatele de oaie, alimentele prăjite, tocăniţele, rântaşurile, afumăturile, alimentele care conţin conservanţi, dulciurile sau alimentele bogate în carbohidraţi, sucurile sintetice sau carbogazoase.
Tratamentul medicamentos conţine în principal medicamente hepatoprotectoare şi hepatotrofice pe bază de plante medicinale, fosfolipide şi vitamine:
Spirulină cu extract total de cătină sub formă de comprimate cu acţiune de reglare şi echilibrare a funcţiilor metabolice şi imunologice ale organismului uman.
Redigrst imbunătăţeşte procesul de digestie, hepatoprotector şi este eficace în reglarea funcţiilor hepatice.
Mag-Anghinar asigură aportul de substanţe bioactive pentru suplimentarea dietei în toate cazurile în care este nevoie de stimularea fluxului biliar, pentru a se influenţa favorabil metabolismul colesterolului în disfuncţii hepato-biliare.
Armuhep un adjuvant valoros cu efect hepatoprotector
Hepastim supliment alimentar bogat în substanţe bioactive care furnizează nutrienţi esenţiali necesari regimului igieno-dietetic persoanelor cu afecţiuni hepatice cornice.
Protector hepatic cu rol de protecţie a celulei hepatice .
M.G.ienupăr cu effect pozitiv asupra metabolismului proteic şi lipidic, normalizând profilul proteic şi reducând hipercolesteremia
M.G.Rozmarin manifestă un tropism particular pentru ficat, colecist, şi căile biliare. Remediu hepatoregenerator, este un drenor hepato-biliar şi activator metabolic
M.G.Secară are efect hepatoprotector, normalizează progresiv valorile transaminazelor.
Recomandări
Se recomandă pacienţilor cu steatoză hepatică:
- Să nu consume medicamente dacă nu sunt prescrise de medic, dat fiind faptul că multe medicamente (analgezice, antireumatice, antibiotice etc.) au efecte toxice asupra ficatului..
- Să consulte medicul curant o dată la 6 luni / 1 an în funcţie de gradul de afectare hepatică, de afecţiunile asociate, la indicaţia medicului şi la nevoie.
- Să repete analizele de sange (hemograma, probele functionale hepatice, lipidele serice) la 6 luni / 1 an sau la indicaţia medicului.
- Să efectueze examen ecografic abdominal la 6 luni / 1 an sau la indicaţia medicului.






Dr Chicu Natalia
Medic specialist medicină internă
Competenţă ecografie, fitoterapie
Complexul medical HOFIMED