Psiholog Alin Andrei
- Telefon: 0747497129
- Localitate: Bucharest
- Loc de muncă actual: Cabinet Individual de Psihologie Alin Andrei
- Specialitate: Psihologie
- Specialitate secundară: Psihoterapie
- Competențe: Adolescenti si Adulti
Sunt Alin Andrei și sunt unul dintre “minerii” care coboară zilnic de câteva ori în profunzimile sufletului omenesc pentru a descoperii sau pentru a elibera pietrele prețioase pe care fiecare dintre noi le are ascunse, adânc în suflet, în locuri pe care le-a uitat sau, pur și simplu, nu vrea să le afle. Psihologia analitică mi-a oferit instrumentele pentru acces în spațiile cele mai profunde, cunoscute sau, încă, necunoscute ale psihicului. Sandplay Therapy, este una dintre tehnicile de succes atât pentru evaluare cât și pentru intervenție. Este tehnica în care m-am pregatit intens în ultimii 5 ani și care imi permite sa abordez din punct de vedere cultural categorii diverse de clienți: copii, adolescenți, adulți, vorbitori sau nu de limba română, refugiați și transfugi, persoane aflate în plin episod de tulburare de stres post-traumatic cu origini diverse, adolescenți și adulți tineri aflați în diverse stadii de dezvoltare și care manifestau îndoieli cu privire la propria identitate sexuala – cauza unor atacuri de panica foarte puternice sau a unor ieșiri violente, nejustificate, în cadrul familial.
Anxietate, tristețe, confuzie de gen, dependențe, stare generală proastă, lipsă de scop și gândul ca trăim o viațâ fârâ rost, gânduri suicidare, inadecvare socială, dificultăți de exprimare a emoțiilor și nînțelegeri constante cu părinții sau frații.
În ceea ce privește motivele menționate mai sus, Sandplay Therapy se aplică frecvent la tratarea problemelor de sănătate ale copilului și adolescentului, după cum încerc sa prezint mai jos.
Sandplay Therapy a fost aplicata cu succes la tratarea problemelor din spectrul clinic:
- în delincvență hiperactivitate și comportament agresiv;
- în traumă și evenimente potențial traumatice și includem: abandon, abuz(emoțional, fizic, sexual) decesul unuia dintre părinți, divorțul părinților sau absența îndelungată a părinților -cum este cazul copiilor cu părinți plecați la lucru în străinătateș
- probleme emoționale si de atașament ce pot apare in relația cu familia cauzate de alcoolism – părinți alcoolici, separarea de părinți sau divorțul părinților;
- în Sindromul de Stres Post-traumatic;
- comportamente de dependență, anxietate de examene sau/și testare, comportament social problematic(agresiv sau de însingurare)
- stimă de sine scăzută și delincvență juvenilă în adolescență
De multe ori Sandplay Therapy în acord cu tehnicile analizei Jungiene se aplică în contexte școlare, în unele cazuri prin vizite de la terapeuți la școli primare sau licee și menționez aici unul dintre proiectele de Sandwork – versiunea de grup a Sandplay Therapy, la care am participat alături de Cristi Constantinescu – psihoterapeut Sandplay, în colaborare cu Sc. Generală 85 si centrul de zi Macrina. Proiectul a fost de un real succes.
- Sandplay Therapy pentru clienții cu dizabilități, de exemplu. tulburare de spectru autist, la copii sau leziuni cerebrale traumatice și demență la adulți.
- La adulți, Sandplay Therapy a fost aplicat clienților diagnosticați cu depresie, tulburare de anxietate generalizată și alte forme de anxietate cum este anxietate de examen și testare la studenții în cadrul universitar.
Datorită abordării nonverbale din Sandplay Therapy, această tehnică se aplică din ce în ce mai mult pe grupuri de imigranți și refugiați, pentru a sprijini acești oamenii în depășirea probleme cauzate de migrație și, în cele din urmă, traumatizare. Sandplay Therapy este util mai ales în aceste contexte, deoarece permite comunicarea nonlingvistică și exprimarea interiorului lumea clientului cu imagini și simboluri în nisip mediu.
Sandplay Therapy este utilizată pe scară largă într-o serie de țări pentru tratamentul traumelor și sindromului de stres post-traumatic, și anume în cazul supraviețuitorilor dezastrelor naturale. Ca și în cele cazuri, există adesea un număr mare de victime cu Sindrom Post-Traumatic. Sandplay Therapy are rezultate notabile cand este aplicat în grupuri, de exemplu, pentru supraviețuitorii cutremurului din Nepal, sau în cazul victimelor tsunami.
Cercetătorii subliniază faptul că, în cazul în care victimele nu sunt tratate sau sunt folosite alte tehnici terapeutice în tratamentul simptomelor traumatice acestea nu duc la ameliorarea semnificativă a simptomelor, traumatismele pot deveni sedimentate în structuri subcorticale și, prin urmare, rămân inconștiente și neverbalizate. Tehnicile nonverbale pot reprezenta, deci, cea mai eficientă și noninvazivă strategie de tratament fără riscul de re-traumatizare.