Manifestari cardiovasculare in polimiozita si dermatomiozita

©

Autor:

Dermatomiozita si polimiozita sunt conditii ale unei presupuse etiologii autoimune in care muschiul scheletic este lezionat de un proces inflamator nesupurativ dominat de infiltrat limfocitar. Termenul de polimiozita este aplicat cand conditia respecta pielea si termenul de dermatomiozita cand polimiozita este asociata cu rash cutanat caracteristic.

O treime dintre cazuri se asociaza cu variate boli ale tesutului conjunctiv cum este poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, boala mixta a tesutului conjunctiv si scleroza sistemica progresiva („overlap syndromes”) si o zecime cu o neoplazie.

Diagnosticul bolii se face prin prezenta slabiciunii musculare (la nivelul centurii scapulare si pelvine), a afectarii cutanate, a cresterii in ser a enzimelor musculare si a modificarilor electromiografice caracteristice miozitice. Diagnosticul de certitudine se pune prin biopsie musculara.

Afectarea cardiaca
Leziunile cardiace apar la nivelul tesutului excito-conductor (la nivelul nodulului sino-atrial, atrioventricular, a fasciculului His) unde se gaseste proliferare fibroasa, edem si degenerarea fibrelor de colagen.
Leziunile pericardice si afectarea coronariana sunt extrem de rare in polimiozita-dermatomiozita pura, dar pot apare cand acestea sunt asociate cu LES sau SA.

Tratament
Tratamentul bolii de fond se face cu corticosteroizi (prednison), putand fi necesara asocierea cu imunosupresoare (metotrexat, azatioprina sau ciclofosamida). Eficienta tratamentului in afectarea cardiaca nu este dovedita.

Data actualizare: 16-07-2013 | creare: 08-05-2009 | Vizite: 8178
Bibliografie
Gherasim
Harrison, editia 14
Colegiul American de Cardiologie
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum