Manifestari cardiovasculare in bolile tiroidiene

©

Autor:

Hormonii tiroidieni exercita o mare influenta asupra sistemului cardiovascular printr-un numar de mecanisme directe si indirecte si de aceea, in mod nesurprinzator, efectele cardiovasculare sunt importante atat in hipo- cat si in hipertiroidism. Hormonii tiroidieni determina cresterea metabolismului si a consumului de oxigen la nivelul intregului organism, ceea ce induce indirect o sarcina crescuta asupra cordului.

In plus, desi mecanismul exact nu a fost definit, hormonii tiroidieni exercita efecte directe introp, cronotrop si dromotrop, care sunt similare cu cele observate in stimularea adrenergica (de exemplu tahicardie, debit cardiac crescut).

Hipertiroidismul

Manifestarile cardiovasculare intalnite in hipertiroidism sunt functionale (sindromul hiperkinetic) sau organice (cardiopatia tiroidiana).

Sindromul hiperkinetic

Este determinat de excesul hormonilor tiroidieni asupra aparatului cardiovascular (cresterea contractilitatii, a frecventei cardiace).

Semne, simptome
Pacientii pot prezenta:
Tahicardia sinusala este descoperita la aproximativ 40% din pacieti, iar fibrilatia atriala la aproximativ 15%.
Alte aspecte includ un soc apexian puternic, o presiune a pulsului marita, o crestere a intensitatii zgomotului I si a componentei pulmonare a zgomotului II si un zgomot III. O incidenta crescuta a prolapsului valvei mitrale a fost asociata cu hipertiroidismul si in unele cazuri poate exista un suflu mezosistolic auscultat cel mai bine parasternal stang, cu sau fara un clic sistolic de ejectie. Un zgomot sistolic ca o zgarietura, zgarietura Means-Lerman poate fi auscultat uneori in spatiul intercostal II stang in timpul expirului si este considerat a fi determinat de frecarea pericardului hiperdinamic de pleura.

Tratament
Se utilizeaza betablocantele care elimina palpitatiile, scad frecventa cardiaca si fatigabilitatea.

Cardiopatia tiroidiana (cardiotiroza)

Manifestari cardiovasculare in cardiopatia tiroidiana se manifesta prin:
Tulburari de ritm
Pacientii mai varstnici cu hipertiroidism, asa numitul hipertiroidism apatetic pot prezenta numai manifestari cardiovasculare de tireotoxicoza, cum ar fi fibrilatia atriala, care poate fi rezistenta la tratament pana cand hipertiroidismul este controlat. Mecanismul tahiaritmiilor atriale din tireotoxicoza rezulta din cresterea excitabilitatii atriale.

Angina pectorala si insuficienta cardiaca congestiva sunt neobisnuite doar daca nu coexista ca boala cardiaca de baza si in multe cazuri se rezolva prin tratamentul hipertiroidismului, volumului bataie, frecventei cardiace, presiunii sanguine si presiunii pulsului. Daca apare insuficienta cardiaca, aceasta prezinta cateva particularitati:
  • exista elemente de sindrom hiperkinetic, extremitati calde, puls amplu, instabilitatea ritmului cardiac;
  • agravarea insuficientei se face de obicei brusc, nu progresiv;
  • edemele sunt mult mai impresionante in raport cu gradul insuficientei;
  • pacientii prezinta de obicei rezistenta la tratamentul conventional.

hipotiroidismul

Lipsa hormonilor tiroidieni determina efecte cardiovsculare opuse celor din tireotoxicoza.

Semne, simptome

La aproximativ o treime din pacienti exista un revarsat pericardic care numai rareori determina tamponada. Permeabilitatea capilara crescuta determina revarsate pleurale si pericardice. Tratamentul cu hormoni de substitutie duce la rezolutia revarsatului.

Insuficienta cardiaca

Semne clinice includ cardiomegalia, bradicardia, puls arterial slab si zgomote cardiace asurzite. Desi semnele si simptomele mixedemului pot sugera diagnosticul de insuficienta cardiaca congestiva, in absenta altei boli cardiace insuficienta miocardica este neobisnuita.

In general, electrocardiograma evidentiaza bradicardie sinusala si voltaj scazut si poate evidentia alungirea intervalului QT, voltaj scazut al undei P, prelungirea timpului de conducere AV, tulburari de conducere intraventriculare si anomalii nespecifice ST-T. Radiografia toracica poate evidentia cardiomegalie, adesea cu un aspect de „carafa“, revarsate pleurale si, in unele cazuri, semne de insuficienta cardiaca congestiva. Patologic, cordul este palid, dilatat si flasc, adesea cu tumefierea miofibrilelor, pierderea striatiilor si fibroza interstitiala.

Ateroscleroza

Pacientii cu hipotiroidism prezinta frecvent cresteri ale colesterolului si trigliceridelor si boala coronariana aterosclerotica severa. Inaintea tratamentului cu hormoni tiroidieni, frecvent pacientii cu hipotiroidism nu prezinta angina pectorala, probabil datorita nevoilor metabolice scazute induse de afectiunea lor.

Tratament

Tratamentul presupune restaurarea si pastrarea functiei normale a tiroidei prin administrarea de hormoni tiroidieni (ex. Levotiroxina). Totusi, asemenea pacienti, in special cand sunt mai in varsta, sunt predispusi la angina si infarct miocardic in timpul administrarii hormonilor tiroidieni, si aceasta ar trebui realizata intotdeauna cu mare grija, incepand cu doze foarte mici, care sunt crescute progresiv.

Data actualizare: 09-05-2014 | creare: 08-05-2009 | Vizite: 25896
Bibliografie
Gherasim
Harrison, editia 14
Colegiul American de Cardiologie
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!