Mâncărime scalp - cauze și tratament
Autor: Zamfir Andreea
![Mâncărime scalp - cauze și tratament](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=18920.jpg&w=420&h=600&cale=/uploadart/simptome)
Mătreața sau alte afecțiuni mai grave, cum ar fi o infecție bacteriană sau o tulburare autoimună, sunt doar câteva dintre numeroasele probleme care pot duce la mâncărimi ale scalpului. (1)
Scalpul poate fi mai sensibil deoarece pielea este mai subțire decât pe restul corpului. Numeroși compuși care se găsesc în șampoane, balsamuri și tratamente de styling au potențialul de a provoca reacții alergice, dintre care unele pot fi severe. Chiar și componentele „naturale” și organice, cum ar fi uleiurile pe bază de plante pot provoca usturimi, arsuri, pete dureroase sau o erupție cutanată pe scalp și frunte. Parfumurile, detergenții duri și coloranții chimici sunt, de asemenea, o problemă pentru pielea scalpului. (2)
Mâncărime scalp - cauze și tratament
Mătreața și dermatita seboreică
Stratul superior al pielii este constant reînnoit, acest lucru nefiind observat atunci când celulele sunt eliminate treptat. Însă, inflamația scalpului poate face ca aceste celule să se lipească între ele și să fie vizibile, astfel apar scuamele. Dermatita seboreică este un termen folosit pentru a descrie o reacție roșie, solzoasă, cu mâncărimi la nivelul scalpului. Cu excepția scuamelor mai pronunțate și a scalpului frecvent inflamat, aceasta poate fi considerată o formă mai severă de mătreață. Fața, sprâncenele, barba și partea centrală a pieptului pot fi afectate, iar mâncărimea poate fi destul de pronunțată și în alte zone ale corpului.
Tratament
Puteți folosi un șampon fără prescripție medicală pentru cazurile ușoare, care conține substanțe chimice anti-levuri, seleniu sau piritionat de zinc. Pentru cazurile mai grave, este nevoie de intervenția unui dermatolog, care vă poate prescrie un șampon antifungic, un corticosteroid topic, o spumă medicinală, o cremă sau un unguent potrivit nevoilor dumneavoastră.
Psoriazis
Din cauza acestei afecțiuni autoimune cronice, pielea sau scalpul formează plăci mai groase, roșiatice și solzoase.
Tratament – Melissa Piliang, dermatolog la Clinica Cleveland, recomandă să încerci șampoanele medicinale fără prescripție medicală care conțin gudron de cărbune sau acid salicilic pentru a controla psoriazisul scalpului. Dacă acestea nu funcționează, faceți o programare la dermatologul dumneavoastră, care poate să prescrie șampoane mai puternice și cortizon topic. (1)
Tinea Capitis (tegumentul inelar)
Este o infecție fungică a părului de pe scalp, cauzată de speciile de dermatofiți Microsporum și Trichophyton. Firul de păr este invadat de ciuperci, prin pătrunderea în învelișul exterior al rădăcinii firului de păr.
Tratament
În acest caz, nu există un medicament antifungic fără prescripție medicală care vă poate ajuta să scăpați de tegumentele de pe scalp. Potrivit Dr. Piliang, va trebui să luați pastile antifungice pe cale orală pentru a trata problema, deoarece infecția este localizat adânc în foliculul de păr. (1, 3)
Păduchii
Păduchi sunt insecte mici, fără aripi, care se găsesc cel mai frecvent pe Cap și pot provoca mâncărime severă. Baza firului de păr este locul unde păduchii își depun ouăle și se hrănesc cu sânge, totodată, sunt foarte contagioși.
Tratament
Odată ce ați descoperit păduchii este important să verificați fiecare persoană din casă, în cazul în care păduchii cel mai probabil s-au răspândit, și să folosiți un șampon care se poate elibera fără prescripție medicală. Există și medicamente care se eliberează pe bază de rețetă, acestea fiind create special pentru a ucide insectele. Pentru un rezultat cât mai eficient, urmați cu atenție instrucțiunile de pe cutiile de șampon, deoarece fiecare produs poate avea metode diferite de folosire. De asemenea, toate lenjeriile de pat, prosoapele și hainele purtate de membrii familiei infectate trebuie spălate în apă fierbinte și uscate la căldură mare. Pieptenele și perii trebuie, de asemenea, să fie înmuiate în apă extrem de fierbinte timp de cel puțin 10 minute. (2)
Keratoza actinică
Reprezintă cel mai frecvent precancer care se dezvoltă pe pielea care a fost afectată în mod cronic de razele ultraviolete (UV), de la soare sau din cauza bronzării artificiale (solar). Expunerea pe termen lung la radiații ultraviolete provoacă keratoza actinică, iar dacă deja vă confruntați cu KA, există șanse mari să apară alte keratoze actinice, deoarece acestea se pot transforma în carcinom cu celule scuamoase, fiind o formă frecventă și ocazional invazivă a bolii care crește riscul de a dezvolta cancer de piele.
Keratoza actinică se manifestă frecvent sub forma unor mici pete de piele uscate, solzoase sau cruste. Pe lângă faptul că uneori sunt în relief, acestea pot fi roșii, albe, roz, sau o combinație a acestor nuanțe. Keratozele actinice sunt, în general, mai ușor de simțit decât de văzut datorită suprafeței lor aspre.
Tratament
Consultați un dermatolog, care poate identifica leziunea corect și poate sugera un tratament potrivit. Este de preferat să se identifice și să se trateze din timp, înainte ca acestea să se transforme în cancer. Pentru prevenirea keratozei actinice foloșiți o cremă cu protecție solară (SPF) cu factor mare de protecție (cel puțin 30) înainte de a ieși din casă și/sau purtați o pălărie sau orice articol vestimentar care v-ar putea proteja scalpul de razele directe ale soarelui. (5, 7)
Foliculita
Pielea conține foliculii din care crește părul, iar un folicul poate deveni inflamat și iritat dacă are o infecție bacteriană sau fungică. Foliculita este o afecțiune care are ca rezultat frecvent noduli care seamănă cu acneea și care pot crea mâncărimi, sensibilitate și durere.
Tratament
Cazurile ușoare de foliculită se pot rezolva în câteva zile, fără o îngrijire deosebită, însă cazurile mai dificile pot necesita utilizarea unui antibiotic sau a unui medicament antifungic pe bază de rețetă. Se recomandă evitarea rasului în cap timp de câteva zile și utilizarea unui aparat de ras curat atunci când o faceți. Totodată, este bine să spălați părul cu un șampon anti-mătreață, să utilizați antihistaminice ușoare sau creme topice cu steroizi pentru a reduce inflamația sau utilizarea unei comprese calde. Cel mai bine este să contactați un dermatolog. (2, 6)
Mâncărimea scalpului poate să fie o iritație ușoară, de exemplu, din cauza unui șampon care nu vi se potrivește sau din diverse cauze care nu reprezintă un motiv grav de îngrijorare. Totodată, este recomandat să vizitați medicul dermatolog pentru orice eventualitate.
- Cum sa aflu daca e stafilococie cutanata?Rog rasp. urgent!
- Mancarimi de cap
- Dermatita seboreica de ceva timp, doar intr-o anumita parte a scalpului
- Pielea capului
- Pielea capului
- Probleme cu pielea capului
- Mancarime scalp
- Problame pielea capului
- Dermatita seboreica - tratament cu Asorian
- Intrebare inflamatii pe tot scalpul