Macrosomia - nou-nascutul cu greutate mare la nastere

Macrosomia - nou-nascutul cu greutate mare la nastere

Macrosomia - nou-nascutul cu greutate mare la nastere
Copilul cu o greutate la nastere mai mare de 4.000 grame apartine categoriei de copii cu greutate mare la nastere.

Macrosomia
reprezinta un factor de risc atat pentru mama, cat si pentru fat.
Calcularea varstei gestationale (VG) prezinta o importanta aparte in ce priveste identificarea nasterii cu risc si stabilirea procedeelor aplicate in sala de nasteri.

Dupa varsta de gestatie
vom clasifica:
  • nou-nascutul prematur (nou-nascutul cu varsta de gestatie sub 37 saptamani);
  • nou-nascutul la termen (nou-nascutul cu varsta gestationala cuprinsa intre 37 si 42 saptamani);
  • nou-nascutul postmatur (nou-nascutul cu varsta getationala peste 42 saptamani).

Clasificarea nou-nascutului dupa varsta gestationala si greutatea la nastere cuprinde:
  • nou-nascutul cu greutate corespunzatoare varstei gestationale (AGA);
  • nou-nascutul cu greutate mai mica pentru varsta gestationala (SGA);
  • nou-nascutul cu greutate mai mare pentru varsta gestationala (LGA).

Etiologie

Cauzele determinante pentru macrosomie se impart in primare si secundare.
Dintre factorii primordiali fac parte transpozitia vaselor mari, sindrom Sotos, sindrom Wiedemann-Beckwith. Toate aceste patologii prezinta ca simptomatologie comuna cresterea intrauterina exagerata asociata cu diferite anomalii.

Dintre factorii secundari un rol important il joaca anomaliile metabolismului glucozei, cu predilectie diabetul insulinodependent la mama sau diabetul gestational. Femeile cu diabet prezinta in cursul trimestrului III de sarcina hiperglicemie. Un procent de 75% din concentratia de glucoza a mamei va trece la fat, traversand placenta prin procesul de difuziune facilitata. Astfel fatul devine hiperinsulinemic, datorita cresterii secretiei de insulina si excesiv de anabolic. Surplusul de glicogen se acumuleaza in ficat, iar trigliceridele se vor depune in celulele adipoase, determinand astfel cresterea grasimii subcutanate.

O alta cauza pentru macrosomie este determinata si de dificultatile de homeostazie ale mamei.
Ritmul cresterii dimensiunilor copilului nu determina o accelerare simultana a maturizarii acestuia. Desi gigantici la prima vedere, ei sunt mai putin maturi decat ne-am astepta.

Starea deficitara a metabolismului lor ii va impiedica sa se adapteze la viata extrauterina ca orice alt copil la termen. Copiii ce prezinta macrosomie vor intampina dificultati in ceea ce priveste rezistenta lor la regimul hipocaloric tranzitoriu care urmeaza pensarii cordonului ombilical, deoarece hiperinsulinismul scade glicemia.

Copiii mamelor diabetice prezinta un risc crescut de detresa respiratorie idiopatica, hipocalcemie, policitemie, tromboza venei renale.
Macrosomia poate fi cauzata si de cresterea volumului extracelular, secundara cresterii placentei in caz de anasarca fetoplacentara sau corioanginom placentar.
Excesul ponderal al mamelor reprezinta un alt factor determinat de macrosomie. Mamele obeze aduc pe lume copii cu greutate la nastere mai mare de 4.000 grame.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza anamnezei si examenelor paraclinice (ecografia pelvina).

Complicatii

Cresterea excesiva a fatului in viata intrauterina creste simultan riscul matern pentru complicatiile obstreticale, avand uneori o influenta letala. Cresterea disproportiei cefalo-pelvice determina un travaliu prelungit, precum si necesitatea administrarii ocitocicelor la nastere, in timpul travaliului si apelarea la operatia cezariana.

Unul dintre riscurile fatului macrosom este cresterea incidentei traumatismelor obstreticale, determinand cresterea mortalitatii perinatale si neonatale.

Complicatiile care apar la copiii cu greutate mare la nastere sunt: asfixie severa, traumatism obstretical cu hemoragie intracraniana, hematom cranian, fractura de clavicula sau paralizie de plex brahial. Mai pot aparea policitemia si hiperbilirubinemia neonatala.

Tratament

Tratamentul pentru macrosomie este simptomatic, dupa caz: oxigenoterapie in cazul asfixiei perinatale sau chirurgical, pentru tratarea diverselor fracturi.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu e normal la nou-născut
  • Evaluarea nou-născutului
  • VeÈ›i deveni părinÈ›i? Iată ce trebuie să aveÈ›i în vedere
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum