Macroglosia - limba mare

©

Autor:

Macroglosia - limba mare - reprezintă creșterea în volum a limbii determinată deseori de instalarea anumitor afecțiuni la nivel de organ sau la nivelul altor organe sau structuri din corp.

Deseori, macroglosia poate fi fals diagnosticată cu un edem al limbii, suspicionat în cazul anumitor afecțiuni alergice. Există și situații în care, deși observată, creșterea în volum a limbii este total ignorată de către bolnav, în ciuda disconfortului local și al celorlalte consecințe negative pe care aceasta le are.

Macroglosia poate afecta semnificativ calitatea vieții bolnavului în cauză, prin tulburările de masticație, de vorbire și tulburările respiratorii pe care le produce. [1], [2]

Macroglosia - cauze


Clasificarea macroglosiei

În funcție de etiologie și de modul de apariție, pot fi descrise două tipuri de macroglosie:

  • Macroglosia congenitală, prezență încă din copilărie, datorată cel mai frecvent unor malformații sangvine sau limfatice prezente la nivelul limbii, unor chisturi ale limbii, sindromului Down sau ectopiei tiroidiene (prezența unui fragment din glanda tiroidă la nivel lingual
  • Macroglosia dobândită, apărută la vârstă adultă, cu dezvoltare progresivă, datorată unor tulbburări hormonale precum mixedemul, acromegalia sau poate fi datorată unor inflamații linguale. [1], [2]


Manifestări clinice datorate macroglosiei

Macroglosia poate determina apariția anumitor manifestări clinice, precum:

  • tulburări în procesarea alimentelor ingerate (dificultăți de masticație și de deglutiție)
  • dificultăți respiratorii
  • dificultăți de vorbire.


Macroglosia în alergiile alimentare este însoțită de parestezii și amorțeli ale gurii, mâncărime a gurii, tumefierea buzelor și a limbii, crampe abdominale, balonare, diaree, grețuri, vărsături, erupție cutanată urticariană, prurit cutanat, strănut, rinoree, wheezing, dificultpți la respirație, tahicardie, palpitații tulburări de ritm.

Macroglosia în alergiile respiratorii este însoțită de prurit nazal, rinoree, obstrucție nazală, mâncările a gurii și a ochilor, inflamarea mucoasei conjnctivale, umflarea buzelor, a feței și a gâtului, uritcarie, prurit cutanat, dificultăți de respirație, hiposmie (scăderea mirosului), tuse, amețeli, durere de cap, lăcrimare excesivă, congestie nazală, tahicardie, palpitații, tahipnee, wheezing, pierderea cunoștinței, vărsături.

Macroglosia specifică acromegaliei este însoțită de îngroșarea și colorarea pielii, creșterea pilozității corporale, hipersalivație, hipersudorație (transpirație excesivă), mărirea trăsăturilor faciale, tumefierea țesuturilor moi de la nivelul membrelor superioare și inferioare, creșterea excesivă a mandibulei, prognatism (protruzie maxilară), voce aspră, gravă, galactoree și tulburări menstruale la femei, disfuncție erectilă la bărbați, creșterea în dimensiuni a viscerelor interne (cord, rinichi, ficat, tiroidă, splină, pancreas și glande parotide), a oaselor și a masei musculare, etc.

În caz de instalarea a hipotiroidismului, pe lângă macroglosie mai pot apărea creșterea în greutate, intoleranța la frig, constipație, tulburări mnstruale, scăderea capacității de concentrare și memorare, tulburări de personalitate, uscăciune tegumentară, voce răguşită, bradispsihie, bradilalie, piele groasă, aspră, portocalie (carotenodermie), apnee de somn, infertilitate, etc.

Macroglosia apărută în evoluția tumorilor linguale poate fi însoțită de durere locală cu iradierea în zona auriculară, tulburări de vorbire și de deglutiție, disfagie, odinofagie, otalgie, hemoptizie, scădere ponderală, dificultăți în articularea cuvintelor, disfonie (voce răgușită), adenopatie cervicală, dificultatea de mobilizare a limbii, senzația prezenței unui corp străin în gât, etc.

Printre manifestările clinice specifice amiloidozei se numără macroglosia, dificultățile la înghițire, oboseala, slăbiciunea musculară, dificultățile de respirație, modificarea culorii pielii (pielea îmbracă o nuanță albăstruie, cu apariția petelor purpurii periocular), amorțeli și parestezii la nivelul membrelor superioare și inferioare, tulburări de ritm cardiac, edemul membrelor inferioare, diaree sa constipație, scădere în greutate.

Inflamațiile limbii sunt caracterizate din punct de vedere clinic prin macroglosie, dificultăți de masticație, de deglutiție și de vorbire, creșterea temperaturii locale, durere linguală, culoare roșie, strălucitoare a limbii, dificultăți de respirație, pierderea sensibilității gustative (prin alterarea papilelor gustative aflate pe suprafața limbii).

Sindromul Down
se caracterizează prin macroglosie, modificarea formei urechilor (formă anormală), slăbiciune musculară, cap și urechi mici, trăsături faciale aplatizate (facies mongoloid), gât scurt, modificări de comportament (comportament impulsiv), alterarea capacității de gândire, scăderea atenției, etc. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnosticarea macroglosiei

Orice formă de macroglosie care determină dificultăți de masticație, de deglutiție, de vorbire sau/și de respirație, trebuie investigată pentru indentificarea și corectare bolii cauzatoare.
Consultul medical presupune efectuarea anamnezei și a examenului clinic al bolnavului.
Anamneza trebuie să cuprindă informații la momentul apariției macroglosiei și a celorlalte manifestări clinice însoțitoare, prezența anumitor boli în viața bolnavului sau a familiei sale, condiții de viață și de muncă ale bolnavului, dacă fumează, dacă consumă alcool, medicamente administrate.
În cadrul examinării clinice, pe lângă macroglosie, medicul poate decela și alte semne clinice sugestive unui anumit tip de afecțiune.

Investigații imagistice:
hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui

  • determinarea nivelului de hormoni tiroidieni (TSH, T4) și ecografia tiroidiană, în caz de suspiciune a hipotiroidismului
  • determinarea nivelului hormonului de creștere (somatotropul), efectuarea testului de hiperglicemie provocată, determinarea nivelului seric al IGF1, examenul sumar de urină și examenul radiologic al oaselor, în caz de suspiciune a acromegaliei
  • teste alergice cutanate, testul radioalergoabsorbent IgE specific și determinarea nivelului seric de IgE, în caz de suspiciune a bolilor alergice
  • biopsia de os, de mucșhi sau de țesut gras, urmată de examenul histopatologic, în caz de suspiciune a amiloidozei
  • teste genetice în caz de suspiciune a sindromului Down
  • tomografia computerizată a craniului, examenul radiologic al craniului sau rezonanța magnetică nuleară, în caz de suspiciune a tumorilor linguale sau a unui chist lingual. [1], [2]


Tratamentul macroglosiei

Macroglosia nu este o afecțiune, ci o consecință a altor afecțiuni apărute în cadrul organismului. Din acest motiv, tratamentul administrat în caz de apariție a macroglosiei nu se adresează combaterii acesteia, ci corectării bolii de fond.

  • Tratamentul acromegaliei presupune îndepărtarea chirurgicală a formațiunii tumorale apărute la nivelul glandei hipofize, radioterapie, chimioterapieadministrarea medicamentelor care suprimă secreția de hormon de creștere și tatament hormonul de substituție a glandelor endocrine periferice.
  • Tratamentul hipotiroidismului constă în administrarea tratamentului substitutiv cu hormoni tiroidieni (Levotiroxină).
  • În cazul amiloidozei, se administrează tratamentul chimioterapic cu Melfalan și Dexametazonă, Bortezomib și Lenalidomidă, umrat de tratamentul de susținere (corectarea celorlalte comorbidități ale bolnavului). În formele de afectare severă a organului, se recomandă transplantul de organ.
  • Tratamentul alergiilor alimentare și respiratorii constă în administrarea antagoniștilor receptorilor H2 (Ranitidină, Famotidină, etc.), respectic a antihistaminicelor (Desloratadină, Cromolin).
  • Tratamentul chisturilor linguale este chirurgicaă și presupune excizia formațiunii chistice.
  • Tratamentul glositei constă în administrarea de corticosteroizi (precum Prednison) pentru reducerea inflamației linguale. În cazul în care glosita este datorată unei infecții microbiene, pe lângă tratamentul admininflamator se administrează tratamentul cu antibiotice. [1], [2], [3], [4], [5]
Caută un semn/simptom de boală: