Lombalgie - durerea în regiunea lombară

©

Autor:

Durerea în regiunea lombară, denumită în termeni medicali lombalgie, reprezintă o importantă cauză de dizabilitate temporară sau cronică, care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Durerea lombară poate varia de la o ușoară senzație de disconfort până la o durere acută, debilitantă, iar cauzele sale pot fi atât de natură fizică, cât și psihologică. Factori precum anxietatea sau depresia, cât și anumite obiceiuri nesănătoase, precum un stil de viață sedentar sau o alimentație necorespunzătoare, pot contribui la exacerbarea durerii lombare. (1, 2)

Cauze ale durerii lombare acute

În majoritatea cazurilor, lombalgia este determinată de postura incorectă, ridicarea greutăților în mod necorespunzător sau de traumatismele la nivelul coloanei vertebrare. Există, însă, numeroase afecțiuni ale coloanei vertebrale sau chiar ale sistemului reproducător, care pot determina dureri cronice în regiunea lombară. (1, 2, 3)

Cauze comune ale durerii lombare cronice

Durerea este considerată cronică dacă se manifestă pentru o perioadă de minimum trei luni și dacă afectează capacitatea de mișcare. Durerea cronică poate fi continuă sau intermitentă, ușoară sau severă și poate afecta diferite zone ale corpului. Durerea cronică în regiunea lombară poate fi cauzată de mai multe condiții medicale, cele mai comune dintre acestea fiind hernia de disc, boala degenerativa a discului intervertebral, osteoartrita sau stenoza spinală (îngustarea canalului spinal). De asemenea, durerea cronică se poate dezvolta în urma unei luxații a coloanei vertebrale. (2, 3)

Boala degenerativă a discului intervertebral. Afecțiune a coloanei vertebrale care apare pe măsură ce discurile intervertebrale (structuri moi și elastice care se află între vertebrele coloanei) se deteriorează și își pierd capacitatea de a amortiza șocurile și de a menține o mobilitate normală între vertebre. Simptomele pot include dureri în regiunea lombară, rigiditate sau spasme musculare, senzație de amorțeală sau furnicături în membrele inferioare, slăbiciune musculară sau dificultăți la efectuarea mișcărilor obișnuite. În cazurile severe, boala degenerativă a discului intervertebral poate duce la complicații, cum ar fi hernia de disc lombară. (2, 3, 4)

Stenoza coloanei vertebrale. Afecțiune congenitală sau dobândită în care canalul spinal din coloana vertebrală devine îngust, ceea ce poate duce la compresia sau iritarea măduvei spinării sau a nervilor spinali. Stenoza coloanei vertebrale poate cauza dureri de spate, furnicături, amorțeală, slăbiciune musculară și probleme la mers. (2, 3, 7)

Hernia de disc lombară. Afecțiune a coloanei vertebrale care apare atunci când materialul din interiorul unui disc intervertebral (nucleul pulpos) herniază sau iese prin ruptura peretelui exterior al discului și apasă pe rădăcinile nervoase care ies din coloana vertebrală. Hernia de disc lombar este cea mai frecventă formă de hernie de disc, deoarece regiunea lombară a coloanei vertebrale este cea mai predispusă la uzură și deteriorare, din cauza presiunii constante la care este supusă. Simptomele pot include durere în regiunea lombară, care se extinde către șold, fesă și picior, amorțeală sau furnicături în zona afectată, slăbiciune musculară și dificultăți la efectuarea unor activități obișnuite. (2, 3, 5)

Osteoartrita. Afecțiune cronică degenerativă a articulațiilor care apare atunci când cartilajul care acoperă capetele oaselor din articulație se deteriorează și se erodează. Simptomele osteoartritei pot include dureri la nivelul articulației afectate, rigiditate și inflamație, pocnituri la mișcarea articulației și dificultăți la efectuarea activităților zilnice. Osteoartrita coloanei vertebrale lombare este asociată cu îmbătrânirea și este lent progresivă. (2, 3, 6)

Afecțiuni ale vertebrelor (precum spondiloliza sau spondilolisteza). Spondiloza se referă la o uzură sau o degenerare a discurilor intervertebrale, a articulațiilor și a țesuturilor moi din jurul coloanei vertebrale. Spondilolisteza, pe de altă parte, este o afecțiune care apare atunci când o vertebră alunecă în fața celei de jos, ceea ce poate duce la compresia nervilor sau a măduvei spinării. (2, 3, 8, 9)

Cauzele mai puțin comune includ:

  • spondilodiscita (infecție a vertebrelor și a discurilor intervertebrale din coloana vertebrală);
  • tumori spinale (creșteri anormale de țesut care se dezvoltă în interiorul sau în apropierea coloanei vertebrale);
  • afecțiuni autoimune (precum spondilita anchilozantă, artrită reumatoidă, lupusul, boala Crohn sau fibromialgia). (1, 2, 3)


Diagnostic

Diagnosticul durerilor lombare sau a afecțiunii care le determină poate fi stabilit de către medic pe baza unui set de investigații. În funcție de simptomele raportate și de istoricul medical al pacientului, uneori durerile lombare pot fi diagnosticate în urma unui control fizic amănunțit, nefiind necesare teste suplimentare.

Cu toate acestea, în cazurile mai complexe, medicul poate recomanda efectuarea unor teste imagistice precum radiografia, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN), pentru a obține o imagine mai clară a structurii coloanei vertebrale și a identifica eventualele anomalii. De asemenea, medicul poate recomanda și efectuarea unor analize de sânge sau a altor teste de laborator, pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului și pentru a exclude alte afecțiuni care pot cauza simptome similare. (1, 2, 3)

Tratament

Tratamentul pentru durerea lombară depinde de cauza acesteia și de severitatea simptomelor. În general, tratamentul poate consta în:

  • terapie fizică (poate include exerciții de întindere, încălzire și întărire a mușchilor, precum și alte tehnici care pot să reducă durerea și inflamația);
  • analgezice (medicamentele analgezice pot fi prescrise pentru a reduce durerea și inflamația);
  • injecții cu corticosteroizi (administrate direct în zona afectată, pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii).


Alte terapii alternative, precum acupunctura, masajul terapeutic sau terapia cu căldură, pot fi utile în ameliorarea durerii lombare. În cazurile mai grave, când alte metode de tratament nu au reușit să amelioreze durerea lombară, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală pentru a trata afecțiunea care a cauzat durerea. (1, 3)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
  • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
  • Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum