Limfomul tiroidian

Limfoamele sunt patologii tumorale maligne care îşi au originea în sistemul limfatic. De cele mai multe ori, limfoamele au ca şi punct de plecare nodulii limfatici. În cazuri mai rare, punctul de dezvoltare al malignităţii poate fi reprezentat de limfocitele prezente la nivelul glandei tiroide (denumit limfom tiroidian primar, diferit de infiltratul limfomatos metastatic de la nivelul glandei tiroide). (1)

Incidență

Cancerul tiroidian este cea mai frecventă patologie malignă din sfera endocrinologică, însumând aproximativ 1% din totalul tumorilor maligne din această specialitate. Limfomul tiroidian primar reprezintă aproximativ 5% din totalul de formaţiuni tumorale maligne tiroidiene şi aproximativ 3% din totalul de limfoame non-Hodgkiniene. Incidenţa anuală a limfomului tiroidian primar este de unul sau două cazuri la un milion de locuitori. Cel mai frecvent debutul este în decada a şaptea de viaţă, bărbaţi find afectaţi cu 5 până la 10 ani mai devreme decât femeile, în ciuda predominanţei feminine a bolii (raport de 3:1 femei faţă de bărbaţi). (2)

Frecvent, limfomul tiroidian primar apare la persoanele care prezintă tiroidită Hashimoto (patologie de etiologie autoimună localizată la nivel tiroidian, caracterizată de infiltrarea cu limfocite a glandei).

Simptomatologie

Limfomul tiroidian determină o creştere în dimensiuni a gladei tiroide, cu creşterea consistenţei acesteia. Secundar acestei expansiuni, glanda tiroidă poate deterina patologie de tip compresiv la nivelul gâtului: dificultăţi la înghiţire (disfagie), dificultăţi la respiraţie (dispnee), voce răguşită datorită atingerii nervului laringeu recurent sau afectarea pachetului vascular de la nivelul gâtului cu transpiraţii la nivelul feţei si edem facial. O minoritate dintre pacienţi relatează şi o serie de simptome sistemice precum febră, transpiraţii nocturne, scădere în greutate.

Limfomul tiroidian poate fi o cauză de hipofuncţie tiroidiană secundar infiltrării tumorale la nivelul ţesului normal. Simptomatologia determinată de hipotiroidism poate include: fatigabilitate, astenie, tegumente reci şi uscate, constipaţie, senzaţie de frig, etc. (1)

Diagnostic

Testele de sânge pot detecta un nivel scăzut de hormoni tiroidieni secundar infiltrării glandei. Ecografia zonei cervicale care să includă şi glanda tiroidă este necesară pentru a putea vizualiza structura acesteia (poate fi descrisă ca fiind nodulară, difuză sau mixtă). (2) Tablul clinic sugestiv împreună cu aceste explorări paraclinice sunt sugestive şi necesită confirmarea diagnosticului. Diagosticul de certitudine este unul histopatologic, în urma unei puncţii biopsii cu aspiraţie la nivelul glandei şi nodulilor tiroidieni sau prin prelevarea de ţesut tiroidian prin explorare chirugicală. (3) Pentru completarea diagnosticului sunt necesare examinări clinice şi paraclinice pentru a determina gradul de metastazare al formaţiunii tumorale. (1)

Tratament

Spre deosebire de celelalte forme de cancer tiroidian care sunt tratate prin extirparea chirurgicală a formaţiunii tumorale, acesta este tratat non-chirurgical. Radioterapia şi chimioterapia sunt indicate pentru tratament.

Prognosticul este strâns legat de subtipul de cancer. Limfomul tiroidian este divizat în două subtipuri: limfomul difuz cu celule B şi limfom de tip MALT. Limfomul difuz cu celule B este o formă mult mai agresivă şi necesită un tratament multimodal. (2), (3) Limfomul tiroidian are un prognostic mult mai rezervat faţă de celealte tipuri de formaţiuni maligne tiroidiene (papilar sau folicular). Cu toate acestea, dacă formaţiunea tumorală este diagnosticată într-un stadiu localizat, combinaţii de chimioterapie şi radioterapie au dat rezultate foarte bune. (1) Supravieţuirea la 5 ani poate fi foarte variabilă, în jurul a 45%. (2)


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum