Limfadenopatie generalizată
Autor: Dr. Purtan Teodora
Limfadenopatia generalizată reprezintă creşterea în dimensiuni a mai mult de doi ganglioni limfatici afectați, localizați în zone diferite. Conform datelor din literatura de specialitate, limfadenopatia generalizată este înregistrată la aproximativ o treime din copiii diagnosticați cu leucemie mieloblastică acută şi la doua treimi din copiii diagnosticați cu leucemie limfoblastică acută.
Ganglionii limfatici sunt parte a sistemului limfatic, alături de vasele limfatice. Acest sistem limfatic asigură transportul lichidului limfatic în organism. La rândul său, lichidul limfatic are rolul de a colecta şi de a elimina din organism microorganismele şi substanțele reziduale.
În organismul uman se găsesc aproximativ 600 de ganglioni limfatici. În funcție de localizare, aceştia pot fi împărțiți în două categorii:
- ganglioni limfatici superficiali (ganglionii limfatici localizați la nivelul axilei, a regiunii abdominale, a regiunii cervicale, a regiunii inghinale, etc.) şi
- ganglioni limfatici profunzi (localizați intratoracic sau intraabdominal).
Pot fi descrise diferite tipuri de adenopatii:În funcție de localizarea ganglionilor limfatici măriți în volum (de exemplu adenopatie cervicală, adenopatie inghinală, adenopatie axilară, etc.).
- În funcție de modul de apariție şi de evoluție, pot fi descrise două tipuri de adenopatie: adenopatie acută, cu debut brusc şi dispariție rapidă şi adenopatie cronică, cu debut insidios, creştere progresivă în dimensiuni şi evoluție îndelungată.
- În funcție de numărul de ganglioni limfatici afectați, pot fi descrise două tipuri de adenopatii: localizate (care implică un grup izolat de ganglioni limfatici) sau generalizate (care implică simultan mai multe grupe de ganglioni limfatici). [1], [2], [3], [4]
Cauzele limfadenopatiei generalizate
Afecțiunile sau condițiile patologice care duc la apariția limfadenopatiei generalizate:
- Bolile infecțioase
- Bolile inflamatorii
- Afecțiunile autoimune
- Afecțiunile neoplazice
- Expunerea la diferite substanțe medicamentoase sau toxine.
Conform datelor din literatura de specialitate, bolile infecțioase şi cele neoplazice reprezintă principala cauză de apariție a limfadenopatiei generalizate.
Dintre bolile infecțioase care duc la apariția limfadenopatiei generalizate amintim:
- Răceala
- Gripa
- Pojarul
- Amigdalita
- Infecțiile dentare
- Meningita
- Infecțiile otice (ale urechii)
- Infecțiile respiratorii cu streptococ
- Mononucleoza infecțioasă
- Zona zoster
- Celulita
- Infecția cu Taenia
- Varicela
- Rubeola
- Infecția pediatrică cu virusul imunodeficienței umane (HIV)
- Infecțiile cutanate cu stafilococ
- Bolile cu transmitere sexuală, precum sifilisul, infecția cu Chlamydia sau infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV)
- Infecțiile virale cu citomegalovirus, virus Epstein Barr, virus Herpes simplex, adenovirus
- Infecțiile bacteriene cu streptococ, stafilococ, Salmonella
- Candidoza
- Tuberculoza
- Histoplasmoza
- Toxoplasmoza
- Infecțiile cu ectoparaziți.
Dintre afecțiunile neoplazice caracterizate prin apariția limfadenopatiei generalizate amintim:
- Limfomul Hodgkin
- Limfoamele non-Hodgkiniene
- Leucemia limfoblastică acută
- Leucemia mielocitară acută pediatrică
- Neuroblastomul
- Rabdomiosarcomul pediatric
- Neoplasmul mamar metastazat
- Neoplasmul pulmonar metastazat
- Neoplasmul renal metastazat
- Neoplasmul tiroidian metastazat.
Limfadenopatia generalizată apărută în evoluțiea bolilor neoplazice este datorată pătrunderii celulelor canceroase în lichidul limfatic (limfă), cu depunerea acestora la nivelul unui vas limfatic, pe care îl obstruează sau prin acumularea lor la nivelul unui ganglion limfatic (metastaze ganglionare).
Dintre bolile autoimune, cel mai frecvent sunt incriminate:
- Artrita reumatoidă juvenilă
- Sarcoidoza
- Lupusul eritematos sistemic.
Toxinele care pot determina apariția limfadenopatiei generalizate sunt reprezentate de fumul de țigară şi substanțele chimice aflate în componența alcoolului.
Cât priveşte medicamentele care pot determina apariția limfadenompatiei generalizate, amintim: Allopurinolul, Carbamazepina, Fenitoina, Captoprilul, Atenololul, Hidralazina, cefalosporinele, Primidona, Penicilina, Sulindacul, Chinidina, Para-metilamina şi sulfonamidele.
Alte cauze ale apariției limfadenopatiei generalizate:
- expunerea la radiații ionizante
- deficitul de sfingomielizană
- boala serului [1], [2], [3], [4]
Semne şi simptome clinice asociate limfadenopatiei generalizate
Limfadenopatia generalizată poate fi însoțită de o multitudine de manifestări clinice, în funcție de boala de fond.
Limfadenopatia generalizată apărută în cadrul diferitelor boli infecțioase sau inflamatorii este caracterizată prin sensibilitate şi chiar durere la atingere, eritem şi căldură locală şi poate fi însoțită de următoarele manifestări clinice:
- Febră
- Frisoane
- Cefalee
- Otalgie (durere de urechi)
- Oboseală
- Obstrucție nazală
- Rinoree
- Durere de gât
- Erupție cutanată.
Limfadenopatia generalizată apărută în cadrul diferitelor afecțiuni neoplazice poate fi însoțită de scădere ponderală rapidă şi inexplicabilă, sindrom hemoragipar (caracterizat prin diferite tipuri de hemoragii, precum epistaxis, gingivoragii, echimoze, etc.), sindrom dureros persistent, transpirații nocturne, astenie, tulburări de respirație, dificultăți la înghițire, etc.
Spre deosebire de limfadenopatia generalizată apărută în cadrul bolilor infecțioase sau inflamatorii, în cadrul căreia ganglionii prezintă semne specifice de inflamație (sunt roşii, umflați, dureroşi, tumefiați, însoțiți de căldură locală), limfadenopatia generalizată apărută în cadrul afecțiunilor neoplaziceeste dură, lipsită de durere, aderentă la planurile superficiale şi la cele profunde. [1], [2], [3], [4]
Diagnosticul limfadenopatiei generalizate
Elementele de diagnostic ale bolii de fond care duce la apariția limfadenopatiei generalizate sunt reprezentate de semnele şi simptomele clinice însoțitoare şi de datele obținute în urma efectuării anumitor investigații paraclinice.
Investigațiile paraclinice recomandate pentru investigarea limfadenopatiei generalizate şi diagnosticarea bolii de fond sunt reprezentate de hemoleucograma completă şi examenul biochimic al sângelui, testele bacteriologice, tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară, tomografia computerizată cu emisie de pozitroni, biopsia ganglionară şi examenul histopatologic. [3], [4]
Tratamentul limfadenopatiei generalizate
Tratamentul limfadenopatiei generalizate este chirurgical şi presupune excizia ganglionilor afectați (intervenție chirurgicală cunoscută sub denumirea de „limfadenectomie”).
Este extrem de importantă însă şi tratarea bolii de fond, care a dus la apariția limfadenopatiei generalizate. Astfel, în cazul bolilor infecțioase sau inflamatorii, se pot administra antibiotice şi antiinflamatoare.
În cazul bolilor neoplazice, tratamentul este complex şi constă în asocierea tratamentului chirurgical de indepărtare a tumorii sau a organului afectat de lrocesul tumoral, cu chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau transplant allogen sau autolog de celule stem (valabil în cazul leucemiilor).
În cazul afecțiunilor imunologice care duc la apariția limfadenectomiei, se recomandă administrarea medicamentelor imunosupresoare. [1], [2], [3], [4]
- Ganglioni limfatici mariti... va rog un raspuns
- Ganglionii măriți și dureroși la antigere
- Ganglioni limfatici mariti = cancer limfatic ?
- Ganglioni limfatici copil 4 ani
- Sunt foarte speriată... de o luna am o adenopatie generalizată dureroasă
- Ganglion sub barbie
- Ganglion marit si limfocite in exces
- Mandibula
- Ganglioni limfatici inflamati