Limba neagră viloasă

©

Autor:

Limba neagră viloasă (lingua nigra villosa) este o afecțiune a papilelor gustative filiforme, care suferă procese de hipercheratoză și hipertrofie, căpătând un aspect negru, de limbă păroasă.

Etiologie

Nu a fost elucidată cauza apariției acestei afecțiuni, dar se presupune că există anumiți factori predispozanți care o pot declanșa:
- Tratamentele cu antibiotice, prin efectele nocive asupra florei normale linguale, crează condiții prielnice de dezvoltare a micozelor;
- Bolile infecțioase (TBC);
- Anumite boli ale aparatului gastro-intestinal (gastrite hipoacide, colite);
- Tulburări trofice ale epiteliului lingual;
- Iritația fizico-chimică produsă de medicamente sau substanțe chimice, alcool, fumat care printr-un proces de sensibilizare, conduce la hiperplazia papilelor.

Incidența

Cu o frecvență mai mare, boala se întâlnește la adulți, în special la reprezentanții sexului masculin. Cu toate că e rară, nu este exclusă posibilitatea ei de apariție la copii.

Tablou clinic

Frecvent, este lipsită de o simptomatologie caracteristică, modificarea de culoare fiind singurul inconvenient prin care cei afectați sesizează patologia de la nivelul limbii. Manifestările care se pot asocia sunt:
- Senzația de prurit percepută la nivelul palatului;
- Xerostomia (uscăciunea gurii);
- Senzația de corp străin pe suprafața linguală;
- Tulburări în percepția gustului alimentelor;
- Uneori, poate declanșa reflexul de vomă.

La examenul clinic, se observă existența papilelor modificate atăt coloristic, cât și structural, în zona treimii mijlocii și posterioare, teritoriu de formă ovalară sau triangulară. Aceste papile au un diametru de aproximativ 2 mm, în schimb lungimea lor variază de la câțiva mm la 3 cm, ceea ce le conferă un aspect vilos. Baza de implantare este mai groasă și mai puțin colorată decât vârfurile, subțiri și hiperpigmentate. Durata de viață a papilelor este de maxim 3 săptămâni, fiind excepționale cazurile în care evoluția lor se prelungește peste acest termen. Colorația – brună sau negricioasă (uneori cu tentă verzuie) se realizează din contul pigmenților alimentari și a ciupercilor saprofite.

Diagnosticarea

Este ușoară și se face în baza datelor obținute la examenul clinic. E important ca pacientul să relateze dacă a luat medicamente, dacă și-a clătit gura cu substanțe speciale de tipul clorhexidinei, cloraminei sau altor antiseptice bucale. Pigmentația mai poate fi pusă pe seama consumului unor alimente ce conțin coloranți, însă, în asemenea cazuri nu se observă modificări de volum și formă a papilelor dentare și dispare după îndepărtarea factorului ocluzal.

Diagnosticul diferențial

Se face cu următoarele afecțiuni:
- Leucoplachia viloasă – una de tip verucos, manifestare frecventă a infecției cu HIV la nivel oral – are topografie diferită;
- Pigmentările de natură micotică sau alimentară – se manifestă fără hipetrofia papilelor.

Tratament

A. General – În prezența unei boli suspicionate ca fiind cauza apariției vilozităților linguale se va administra un tratament orientat către suprimarea ei sau a efectelor sale. Acesta va fi stabilit de către medicul specialist și mai poate include vitamine, probiotice, antimicotice sau antihistaminice.

B. Local – Igienizarea corectă și sistematică a cavității orale este deosebit de importantă. Se recomandă renunțarea la fumat (dacă persoana e fumătoare), curățarea dinților, a mucoaselor și a limbii de cel puțin două ori pe zi cu o periuță moale. Detartrajul, îndepărtarea unor resturi radiculare sau tratamentul cariilor existente vor grăbi procesul de vindecare. La recomandarea medicului, se pot aplica soluții speciale pe zona respectivă, cu efect cheratolitic, de tipul acidului salicilic (10%), eritinat etc. Crioterapia cu azot lichid, este și ea eficientă și se face de către medic.

Prognostic

În general, vilozitățile linguale dispar după cel mult două săptămâni.

Data actualizare: 13-03-2013 | creare: 06-11-2012 | Vizite: 30399
Bibliografie
1. Dmitrieva E.A., Stomatologie terapeutică: îndrumător național. Editura Гаотар Медиа, Moscova,2008;
2. Limba neagră păroasă. https://en.wikipedia.org/wiki/Black_hairy_tongue
3. Danilevshii N.F., Afecțiunile mucoasei cavității bucale. ОАО ≪Стоматология≫, 2001
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum