Limba fisurata

Limba fisurata
Limba fisurata sau limba scrotala este o conditie patologica observata frecvent in populatia generala, caracterizata de fisuri care variaza in adincime asezate de-a lungul fetelor dorsala si laterala a limbii. Desi etiologia definitiva nu este cunoscuta se suspecteaza un model poligenic de ereditate, deoarece afectiunea determina aglomerari familiale de cazuri.

Pacientii sunt asimptomatici, iar limba crapata este initial observata la examinarea intraorala de rutina ca un aspect accidental. Limba fisurata mai este observata si in sindromul Melkersson-Rosenthal si sindromul Down. Limba fisurata este o conditie total benigna si este considerata a fi o varianta a arhitecturii normale linguale. Cind este observata in asociere cu sindromul Melkersson-Rosenthal morbiditatea se datoreaza limbii fisurate dar este secundara inflamatiei granulomatoase a buzelor, tesutului facial moale si paraliziei faciale.

Pentru limba fisurata nu este necesara nicio terapie sau medicatie. Daca sunt asimptomatici, pacientii cu limba fisurata sunt incurajati sa-si perieze limba pentru a elimina detritusurile care pot reprezenta iritanti.

Patogenie si cauze

Limba scrotala afecteaza doar limba si este un element in sindromul Melkersson-Rosenthal, care consta din triada limba fisurata, cheilita granulomatoasa si paralizia nervului cranian VII. Etiologia este necunoscuta, dar se suspicioneaza un model poligenic de ereditate.

Semne si simptome

Limba fisurata poate fi diagnosticata inca din copilarie, dar cel mai frecvent este observata in perioada de adult. Evolutia conditiei pare a deveni predominanta odata cu inaintarea in virsta. Leziunile sunt de obicei asimptomatice, daca detritusurile nu sunt blocate in fisuri sau daca conditia nu apare in asociere cu limba geografica. La examinarea fizica limba fisurata afecteaza fata dorsala si se extinde la marginile laterale ale limbii. Profunzimea fisurilor variaza dar media este de 6 mm. Fisurile pot fi interconectate separind fata dorsala a limbii in lobuli.

Diagnostic

Pentru limba scrotala biopsia se efectueaza rar.
Examen histologic. Se descrie ingrosarea laminei proprii, pierderea papilelor filiforme de pe suprafata mucoasei, hiperplazia retelei reticulate, microabcese neutrofilice in epiteliu si un infiltrat inflamator mixt in lamina propria.
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: cheilita granulomatoasa, limba geografica.

Nu se practica nici un tratament pentru aceasta limba fisurata sau limba scrotala.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspectul limbii - element de diagnostic facil cu AI
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum