Lichen spinulosum

Lichenul spinulosum este o dermatoza neobisnuita manifestata prin pete mari cu papule foliculare acoperite de spini keratozici. Aceasta conditie cutanata a fost asociata mai demult cu administrarea de arsfebamina, taliu, aur si toxina difterica. Mai recent s-a observant o asociere cu HIV si boala Crohn.

Lichenul spinulosum afecteaza doar pielea si nu se cunoaste a fi asociat cu anomalii ale organelor interne. Ocazional pacientii acuza prurit. Afectiunea este semnificativa doar din punct de vedere cosmetic.

Nu exista tratament pentru acest tip de lichen, dar unele medicamente amelioreaza manifestarile clinice. Se folosesc keratolitice. Se raporteaza cazuri de remisie spontana in timp. Cele mai multe cazuri se remit in 1-2 ani.

Patogenie si cauze

Leziunea clasica a lichenului spinulosum este un dop keratozic localizat intr-un orificiu folicular dilatat. Histologic, in jurul foliculului si in derma pare un infiltrate inflamator histiolimfocitar. Hiperkeratoza, parakeratoza si acantoza sunt vizibile in folicul.

Cauza lichenului spinulosum este necunoscuta. S-a propus infectia dar nu exista date pentru a sustine aceasta ipoteza. Unii autori au sugerat ca lichenul spinulosum este parte a atopiei.

Semne si simptome

Lichenul spinulosum este o afectiune care apare din copilarie pina in adolescenta. Incidenta de virf tinde sa se situeze in adolescenta. Conditia poate persista pentru decade. La cei mai multi pacienti aceasta se remite spontan in 1-2 ani. Lichenul spinulosum tinde sa prezinte un debut brusc si nu este acompaniat de alte semne sau simptome. Papulele keratozice se grupeaza in placi mari care se pot extinde rapid afectind zone mari de piele.

Petele si placile cu papule foliculare au un diametru de 2-5 cm. Petele sunt distribuite simetric pe tegument. Acestea afecteaza gitul, coapsele, abdomenul, trohanterul, calciiul si suprafetele extensoare ale bratelor. Papulele individuale sunt plate sau conice. Sunt de obicei mici cu diametru de 1-3 mm. Au un corn sau un virf care se extinde 1 mm in jurul virfului papulei.

Diagnostic

Examen histologic. Se observa foliculii de par umpluti cu un dop keratozic. Se observa un infiltrate inflamator limfocitic in jurul foliculului si in derm. Hiperkeratoza, parakeratoza si acantoza sunt prezente in folicul.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni:

Tratament

Nu exista vindecare pentru aceasta conditie, dar unele medicamente pot ameliora manifestarile clinice. Datorita dopului keratolitic se folosesc ca terapie keratoliticele. Acestea include acidul salicilic, acidul lactic, creme cu uree, faina de ovaz, geluri si lotiuni. S-au raportat remisiuni spontane in timp - cele mai multe cazuri se remit in 1-2 ani.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Funcţia de „barieră” a pielii - cum o susținem?
  •