ROmedic Cabinete medicale Rosiori de Vede Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Rosiori de Vede

Febra la copii

Autor: dr. Liliana CATRINOIU

Multi parinti cred ca febra este dusmanul nr 1 al copilului. Este gresit sa se creada ca febra este o boala care poate dauna copilului.
Dar ce este de fapt febra?
Febra este in general supraestimata si reprezinta, de departe, cel mai intalnit motiv de prezentare la medic. Nu este o boala, si de obicei nu este daunatoare. Fie ca este vorba de o raceala, gripa sau o alta infectie din corp, cresterea temperaturii este considerata de specialisti o reactie normala a corpului, un mecanism de lupta impotriva infectiei virale. Sub 5% din copiii cu febra acuta severa necesita spitalizare.
Consideram ca un copil are febra cand temperatura corpului este mai mare de 38° C, masurata intrarectal.
Ce trebuie sa faci cand copilul tau are febra? Părinţii trebuie să cunoască primele măsuri ce trebuie luate în caz de febră. Dacă micuţul are o stare generală bună, este alert, mănâncă, se joacă, puteţi să îl trataţi şi să-l supravegheaţi la domiciliu.
• Mentine in locuinta un climat de temperatura constanta intre 20-22°C care sa stabilizeze temperatura organismului si nu sa-l supuna variatiilor termice.
• Un copil cu febra nu trebuie in nici un caz imbracat gros si invelit excesiv deoarece supraincalzirea va creste temperatura corpului.
• Pe perioada cat copilul este febril, baia zilnica trebuie aminata, daca vorbim de copiii foarte mici sau sugari; pentru cei de varsta scolara o toaleta a tegumentelor printr-un dus scurt este permisa si chiar necesara.
• Nu este recomandat sa scoati copilul afara in perioada cand este febril, cu exceptia unor situatii care justifica acest lucru (ex. vizita la medic).
• Compresele umede si reci ajuta. Aveti grija, reci inseamna la temperatura camerei nu scoase de la frigider.
• Dar, cel mai important este hidratarea copilului. In timpul febrei copilul pierde multe lichide prin piele si este necesara administrarea unui surplus de lichide in functie de toleranta si de varsta copilului: apa plata, ceai cu lamaie, sucuri, zeama de compot sunt cateva exemple . nici intr-un caz nu fortati copilul sa manince
Ce nu trebuie sa faci cand copilul are febra:
• nu folosi frectiile cu alcool, alcoolul se poate absorbi prin piele si poate da reactii sau chiar intoxicatii etilice.
• Nu imbraca copilul gros, nu-l acoperi cu paturi, astfel se va supraincalzi si temperatura va creste, sau mai rau se poate deshidrata si starea copilului se poate inrautati.
• Nu da copilului antibiotic din proprie initiativa. Antibioticele nu au efect asupra infectiilor virale, nu sunt antitermice si mai ales scad imunitatea. Antibioticele produc distrugerea florei intestinale normale ducand la diaree, constipatie sau candidoze.
• Nu administra aspirina copilului sub 12 ani. Aspirina poate produce sindromul Reye, o boala potential letala.
Mituri:
Intalnesc in practica parinti care intra in panica nejustificat inca de la aparitia febrei, speriati de pericolele ce ar putea deriva dintr-o febra moderata. Aceasta teama, pe care specialistii o numesc fobie de febra, conduce la atitudini gresite, supratratament si vizite inutile la camera de garda.
O informare corecta, o educare a pacientului precum si demolarea unor mituri sunt esentiale. Unele dintre cele mai frecvente afirmatii false despre febra sau mituri sunt:
1. Febra provoacă lezarea creierului.
Gresit: febra de 40-41gr C este periculoasă. Febra naturală din infecţiile bacteriene/virale nu trece de 40grC.
2. Febra netratată ajunge la 41-42grC.
Gresit: chiar febra netratată se opreşte la 40grC, dacă se evită supraîncălzirea copilului prin expunerea exagerată la surse de căldură sau prin îmbrăcarea cu haine mult prea călduroase. Termoreglarea nervoasă centrală menţine febra din infecţii în limite sigure.
3. Febra netratată va cauza convulsii.
Gresit: pentru 96% din copii. Numai 4% din copii pot face uneori convulsii febrile, scurte, nepericuloase, fără complicatii. Dar si atunci in cazul copiilor cu o anumita predispozitie sau cu afectiuni preexistente.
4. Orice febră este rea, periculoasă.
Gresit: febra declansează productia de anticorpi, încetineste multiplicarea virusurilor/bacteriilor.
In concluzie, datele actuale sugerează că:
- Febra este benefică şi uneori necesară pentru supravietuire;
- Când copilul are febră, unul dintre scopurile tratamentului este mentinerea febrei sub 39grC, nu eliminarea ei;
- Febra nu este un inamic! Studiile au aratat de multe ori ca febra este benefica, cel putin in unele stadii ale bolii. Un studiu realizat la University College London arata ca, dupa o expunere de cateva ore la temperaturi de 40 de grade Celsius, nivelul din sange al sau meningococ-ului scade cu 90%.
Prezentarea în cel mai scurt timp la medic se impune cand:
• in cazul unui sugar, mai ales în primele 3-6 luni. De asemenea, copiii până la 3 ani trebuie examinaţi de medic dacă: au febră 38 de grade C mai mult de trei zile sau starea se înrăutăţeşte, au prezentat convulsii febrile, au tuse intensă şi tulburări respiratorii, au dureri, sunt foarte iritabili, au un plâns incontrolabil, cu o tonalitate schimbată sau, din contră, sunt letargici, apatici, confuzi, prezintă vărsături sau diaree care pot duce la deshidratare, nu pot înghiţi, dezvoltă o erupţie cutanată, au cefalee puternică sau gâtul înţepenit
CONCLUZIE: Desi reprezinta pentru cei mai multi parinti o cauza de ingrijorare majora, febra este un semn banal in pediatrie. Tratamentul febrei nu va constitui un scop in sine, deoarece, asa cum am mentionat, febra este o reactie a organismului utila intr-un anumit grad pentru organism; numai valori ale temperaturii peste 39•C pot semnifica o afectare severa sau pot produce complicatii. Asadar, dragi mamici, nu va speriati de febra, dar sfatuiti-va cu medicul copilului dvs. ori de cite ori acesta prezinta cresterea temperaturii corpului.