ROmedic Cabinete medicale Brasov Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Brasov

Organizarea unei famacii holistice

Organizarea unei famacii holistice
Autor: Nutritionist Gheorghe Blaj

Ce e în cămară și dulapuri determină alegerile pe care le faci zilnic pentru a sprijini sănătatea personală. Stocul din cămară și frigider cu ingrediente holistice înseamnă că sunteți întotdeauna pregătit pentru a crea mese nutritive dense, echilibrate, care va alimenta și hrăni corpul dumneavoastră din interior spre exterior.

Iată câteva dintre ingredientele mele pentru început!

Măsline + extra virgin Ulei de măsline

Măslinele sunt cele mai sănătoase fructe din jurul nostru. Aportul lor antioxidant, antiviral, antibacterian, antiinflamator, cu proprietăți antifungice pot trata un număr mare de boli, inclusiv boli de inima, mai multe tipuri de cancer, candidoza, infecții fungice, virusul gripei, și infecții. Uleiul de măsline este, de asemenea, o sursă bogată de vitamine A și E, care protejază pielea de radicalii liberi.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos are proprietăți imunostimulatoare și este antiviral, antimicrobian, și antifungic. Deși este o grăsime saturată, acizii grași cu lanț mediu sunt ușor asimilați prin intestinul subțire. Acest lucru înseamnă că furnizează energie mai repede decât orice altă grăsime.

Ghee

Ghee este untul clarificat, care a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru vindecare profundă a organismelor epuizate. Este bogat în vitamine liposolubile și este o alternativă perfectă pentru cei cu alergii la lapte. Este cunoscut pentru îmbunătățirea digestiei și reducerea inflamației. Ghee are, de asemenea, un punct de fum mare, deci poate fi folosit la prăji. 

Oțet de mere

De preferat pentru a face sosuri și pentru salate, este la fel de benefic cu apă în fiecare dimineață pentru a ajuta la crearea unui mediu alcalin în organism. De asemenea, este cunoscut pentru a sprijini digestia.

Sare de mare Himalaya

Această sare roz conține 84 de minerale și alți compuși bio importanți de care organismul are nevoie pentru a promova un pH sănătos. Aceasta sprijină, echilibrul zahărului din sânge și îmbunătățește somnul. Sare nu este la fel de sărată ca sare minerală a oceanului și nu a fost deposedată de nutrienții săi, fiind o completare perfectă pentru o masă echilibrată.

Nectar de nucă de cocos

Un zahăr natural derivat direct din seva florii arborelui de nucă de cocos. Are un indicele glicemic scăzut și pune mai puțin stres asupra pancreasului decat nectarul de agave. Nectarul de nucă de cocos este bogat în minerale de magneziu, potasiu și zinc precum si în vitaminele B & C are un gust delicios, asemănător  caramelului.

Miere crudă

Deși mierea are un indicele glicemic mare, mierea brută (a nu se confunda cu mierea prelucrată) este încărcată cu substanțe nutritive, miere de albine brută este bogată în antioxidanți, fitonutrienți și enzime. Ea are, de asemenea, proprietăți antiseptice, antibiotice și anti-microbiene. Aceste proprietăți reduc inflamația în timp ce promovează procesele naturale de vindecare a organismului.  Mierea locală conține, de asemenea, polenuri, care acționează ca un antidot pentru alergii sezoniere.

Migdale crude, organice

Migdalele sunt o mare sursa de vitamina E si a multor vitamine B. In special vitamina B2, care ajută la producerea de hormoni anti-stres, inclusiv serotonina. Migdalele conțin și magneziu, care ajută la activarea enzimelor necesare pentru producerea de energie în organism.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt bogate in vitamine B, vitamina E, zinc și acizi grași esențiali. Pentru bărbați, aceste semințe ajută la susținerea sănătății prostatei datorită nivelului lor ridicat de zinc. La femei, aceste semințe bogate in substanțe nutritive ajuta la construirea hormonilor sexuali și creșterea secreției de fluide sexuale. De asemenea, ele ajută la eliminarea corpului de paraziți.

Ghimbir

Ghimbirul ajuta la ameliorarea indigestie, crampelor cauzate de gaze, și a crampelor de stomac prin creșterea producției de fluide digestive si saliva. Ghimbirul protejează de asemenea împotriva răcelilor, gripei și guturaiului, ceea ce face din acesta un remediu fantastic de stimularea sistemului imunitar.  

Curcuma

Curcuma este un puternic anti-inflamator. Este cunoscută pentru reducerea inflamației și ameliorarea simptomelor de osteoartrită și artrita reumatoidă. Curcuma îmbunătățește, de asemenea, tenul pielii, aducând nutrienți la nivelul pielii.

Scorţişoara

Acest condiment dulce natural se găsește în coaja interioară a arborelui de scorțișoară. Are proprietăți anti-microbiene și anti-bacteriene și este, de asemenea, o mare sursă de calciu, fibre, magneziu, fier și antioxidanți. de asemenea, poate controla în mod eficient nivelurile de glucoza din sânge. Adaugă puțină scorțișoară în băutura dvs. de dimineață pentru a menține glicemia stabilă.

Orez brun

Bogat în vitamina B, fibre si proteine orezul brun este o opțiune mult mai bună decât orezul alb golit de nutrienți, orezul brun este, de asemenea, o mare sursă de magneziu și seleniu ambele susțin sănătatea colonului și repararea ADN-ului, în timp ce nivelurile ridicate de mangan oferă protecție și producție de energie antioxidativă. 

 Quinoa

Un centru de putere nutritivă, Quinoa are un conținut ridicat în proteine ​​și conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, ceea ce face din Quinoa o proteina completa. Quinoa este, de asemenea, lipsită de gluten, plină de fibre și conține cantități însemnate de nutrienți, inclusiv complexul de vitamine B. Puteți să o folosiți într-o salată pentru un pumn suplimentar de proteine, care este ușor de digerat.

Ovăz

Ovăz estet bogat în proteine, în special, triptofan. Triptofanul este un aminoacid esențial care în prezența vitaminei B6 și a magneziului, este responsabil pentru producerea de serotonina.  Ovăz-ul este bogat in fibre, oferind senzația de sațietate fără a aduce caloriile in plus. De asemenea, ajută la reducerea nivelurilor de colesterol si sunt foarte bune pentru sănătatea digestivă.

Leguminoase uscate

Legumele sunt cele mai ușor de stocat în cămară, acestea sunt bogate în proteine ​​și fibre, care, atunci când sunt combinate cu boabe, devin o proteină completă. Înmuierea leguminoaselor peste noapte le face să fie mai ușor de digerat. 

Busuiocul Sfânt

Busuiocul Sfânt este o plantă ce adesea era folosită la ceai. Este un adaptogen, ceea ce înseamnă că nu afectează în mod direct starea ta de spirit, dar ajută corpul tău să răspundă la stres, anxietate, traume, și depresie prin

normalizarea nivelului de neuro-transmițători în creier. Busuiocul Sfânt conține și alți compuși terapeutici, cum ar fi acidul rozmarinic, care are proprietăți anti-inflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamarii glandelor suprarenale. Busuiocul Sfânt are de asemenea proprietăți antioxidante puternice, care protejază organismul de daunele radicali liberi asociate cu stresul.

Muşeţel

Efectele calmante ale Mușețelului nu numai ajută la combaterea insomniei, dar chiar și în doze mici, poate ajuta la atenuarea anxietății. Mușețel conține antioxidanți, are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice care reduc umflătura, inflamații ale pielii și iritanți, cum ar fi acnee, erupții cutanate, psoriazis și eczeme.

Mentă

Menta are proprietăți anti-spasmodice și antiseptice și acționează ca un tonic nervos face să se relaxeze sistemul nervos central. Menta scade inflamația, îmbunătățește digestia și reduce balonarea.

Ceai verde

Ceaiul verde are concentrații ridicate de epigallocatechin galat (EGCG), care provine dintr-o clasă de fitochimicale. Acești polifenoli sunt numiți catechine, iar ei dau ceaiului verde gust ușor amar. De fapt, EGCG pare a fi cel mai puternic dintre toate catechinele, cu o tărie antioxidantă estimată a fi de la 25 la 100 de ori mai puternică decât a vitaminelor C și E, cu puternice beneficii anti-îmbătrânire, promovând o piele strălucitoare.

Matcha

Selectat din cele mai proaspete frunze tinere ale plantei de ceai verde ce vor fi măcinate, Matcha este plin de antioxidanți ce ajută la protejarea celulelor. Este un stimulent puternic, fără a ridica adrenalina, la fel ca multe alte băuturi cofeinizate. Aceasta ajută la detoxifierea organismului, creste energia, vă ajută să vă păstrați calmul și senzație de imunitate crescută. 

Semințe de cânepă

Semințele de cânepă sunt considerate a fi un echilibru perfect de acizi grași esențiali, care sunt cruciali pentru funcționarea creierului, buna sănătate a inimii si a funcției digestive. Ele sunt o sursă bogată de fibre insolubile, ajutând pentru a curăța și lubrifia tractul digestiv. Semințele de cânepă sunt bogate în proteine ​​pe bază de plante, inclusiv toți cei nouă aminoacizi esențiali și sunt una dintre cele mai mari surse de acid gamma-linolenic (GLA), un acid gras esențial, care joacă un rol cheie în reducerea inflamației.

Polen de albine

O proteină completă, plină de vitamine B, ajută la stimularea sistemului imunitar, și ajută la reducerea simptomelor alergice sezoniere.

 
Programare