ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Un mulţumesc ne îmbunătăţeşte starea de sănătate

"Un studiu efectuat recent a demonstrat că adresarea unui simplu „mulţumesc”, fie pe cale orală, fie în scris, declanşează eliberarea unor substanţe chimice în creier, ce fac nivelurile de cortisol, cunoscut ca hormon al stresului, să scadă vertiginos. Mulţumirile trebuie însă să fie sincere, nu ne putem păcăli organismul prin „mulţumiri de complezenţă”.

Exprimarea gratitudinii faţă de altă persoană, indiferent de forma sa de manifestare, verbală, gestică sau în scris, are efecte benefice asupra noastră, nu numai la nivel mintal, ci chiar şi la nivel fizic.

Simplul gest al mulţumirii eliberează în organismul nostru substanţe chimice benefice, precum dopamina, serotonina (un demonstrat neurotransmiţător care ne face să ne simţim mulţumiţi şi fericiţi) şi oxitocina, numită şi „hormonul ataşamentului”.

Potrivit dr. Murali Doraiswarny, de la Duke University, „dacă gratitudinea ar fi un medicament, ar fi cel mai bine vândut produs din lume, deoarece îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor organelor vitale”.

Pe lângă efectele benefice menţionate, nivelurile hormonilor de stres, precum cortisolul (a nu se confunda cu cortizonul, care este un hormon steroid, ce ajută la combaterea diverselor infecții sau inflamații), sunt reduse prin exprimarea gratitudinii.

Un alt studiu, de data aceasta efectuat la Kent State University, Salem, a măsurat efectul reducerii nivelurilor de cortisol. În acest sens, profesorul Steve Toepfer a pus un grup de studenţi să scrie scrisori cunoscuţilor lor, prin care să le mulţumească acestora pentru un anumit lucru ori gest important. Rezultatul experimentului a fost că cei care au scris astfel de scrisori au înregistrat un nivel crescut de satisfacţie, iar cei care sufereau de forme uşoare de depresie s-au simţit ceva mai bine.

Explicaţia ar fi că organismele noastre ignoră multe fapte, considerându-le „zgomot de fond”. Mulţumind cuiva în mod sincer şi conştient, atragi atenţia organismului asupra petrecerii unui fapt pozitiv, provocându-i astfel o reacţie." E. Dascalu.