Intoxicatiile cu monoxid de carbon

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz incolor, inodor, care se amesteca usor cu aerul si are potential toxic. Apare in cursul arderilor incomplete (gaze de esapament, carbune ars in sobe).
Monoxidul de carbon formeaza cu hemoglobina un compus stabil numit carboxihemogloina.

Din punct de vedere fiziopatologic se constata o afinitatea a hemoglobinei (Hb) de 250 ori mai mare pentru monoxid de carbon (CO) decat pentru (O2). Monoxidul de carbon (CO) va dizloca oxigenul (O2) de pe hemoglobina (Hb) si formeaza carboxihemoglobina. In functie de concentratia monoxidului de carbon in aerul inspirat, carboxiHb va induce hipoxie sau anoxie tisulara. Daca monoxidul de carbon se fixeaza si pe moleculele intracitoplasmatice (citocromoxidaza) apare intoxicatia cu monoxid de carbon.

Tablou clinic

Tablou clinic prezinta o simptomatologie diversa in functie de concentratia carboxiHb.
  • Semnele neuro-psihice instalate cuprind: obnubilare, somnolenta, convulsii, agitatie psiho-motorie, stari confuzionale, dezorientare temporo-spatiala, vertij, edem cerebral acut.
  • Semnele cardiovasculare sugestive pentru o disfunctie de acest tip sunt: tahicardie sinusala (cu o frecventa cardiaca de 140-160 batai/minut), T aplatizat sau negativat, tulburari de ritm, hipotensiune arteriala (hTA), colaps.
  • Semnele respiratorii caracteristice sunt: tahipnee, dispnee, hipersecretie traheo-bronsica, edem pulmonar acut (EPA).
  • Semne cutanateprezente in boala se manifesta prin: culoare rosu-zmeuriu a fetei (semn patognomonic), placarde eritematoase, echimoze, flictene pe membre.
  • Semne vegetative instalate sunt: hipertermie, tulburari vaso-motorii, hiperpnee.

Coma se instaleaza lent, fiind o coma calma, asociata cu hipotonie musculara si areflexie osteotendinoasa. Poate fi si coma agitata, cu hiperreflectivitate, semn Babinski pozitiv, clonus al piciorului, convulsii.

Dupa gradul de intoxicatie cu monoxid de carbon se cunosc mai multe forme clinice de boala:
  • intoxicatia usoara (COHb 10-30%)
  • intoxicatia severa (concentratia carboxihemoglobinei mai mare de 40%)
  • intoxicatia medie (COHb 30-40%)
  • intoxicatia fulgeratoare (70-80%).

Tratament

Inainte de instituirea terapiei se are in vedere scoaterea persoanei din mediu toxic. Apoi se face oxigenoterapie cu masca, precoce, hiperbara la o presiune de doua atmosfere.
De asemenea se face hidratare parenterala, se urmareste combaterea acidozei, a convulsiilor, a edemului pulmonar acut (EPA).
Se are in vedere tratarea socului, mentinerea diurezei, precum si monitorizare semnelor vitale (puls, tensiune, temperatura).

Data actualizare: 18-11-2013 | creare: 18-11-2013 | Vizite: 5662
Bibliografie
1. Neamtu M., Intoxicatiile cu ciuperci la copil, Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de medicina „Vitor Papilian”, Sibiu, 1996.
2. https://www.medscape.com/viewarticle/459187
3. https://www.medscape.com/viewarticle/465881
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Intoxicatia cu monoxid de carbon - primul ajutor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum