Intoxicația cu salicilați
Autor: Patriche Silvia
Intoxicația cu salicilați constă, de cele mai multe ori, în intoxicație cu aspirină care se manifestă prin dureri abdominale, febră, convulsii și stop cardiac (atunci când doza recomandată este mult depășită). (1, 2)
În cazuri rare, agentul este salicilatul de metil (recomandat mai ales pentru tratarea reumatismului, dar folosit și în industria alimentară și cosmetică) și subsalicilat de bismut (tratează arsurile gastrice, indigestia, și starea generală de rău). (3)
Intoxicația cu salicilați are loc în două cazuri: (4)
- atunci când o persoană iar accidental sau intenționat o cantitate mare de aspirină (sau salicilat de metil sau subsalicilat de bismut sau un alt compus salicilat) – numită și intoxicație acută. În acest caz simptomele apar după maximum 12 ore de la ingerare.
- dacă salicilatul se acumulează în organism pe o perioadă lungă de timp. Acest lucru apare atunci când rinichii nu funcționează normal sau dacă persoana este într-o stare de deshidratare. În acest caz afecțiunea se numește intoxicație cronică și apare de cele mai multe ori la persoanele în vârstă mai ales pe durata perioadelor caniculare.
Salicilații sunt considerați toxici atunci când concentrația depășește 200-300 mg/kg corp. În cazul copiilor medicamentul devine toxic atunci când depășește 150 mg/kg corp. De asemenea, cantități de peste 500 mg/kg corp pot avea duce la deces. (5, 6)
Simptome
Simptomele intoxicației cu salicilați depind de cantitatea ingerată. (3, 4, 5)
- la cantități mai mici sau egale cu 150 mg/kg corp simptomele apar mai ales la copii – amețeală, stare de rău, vărsături
- 150-300 mg/kg corp – intoxicație manifestată prin amețeală, vărsături, senzație de vâjâit în urechi, dureri de cap, confuzie, febră, hiperventilație, tahicardie
- 300-500 mg/kg corp și mai mult – halucinații, convulsii, comă, stop respirator
De asemenea, în cazuri rare pot exista și alte simptome precum: (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)
simptome gastrointestinale
- dureri de stomac
- hemoragie a tubului gastrointestinal
- perforarea intestinului
- hepatită – mai ales în intoxicația cronică
- pancreatită
simptome electrolitice
- deshidratare
- hipocalcemie
- acidemie
- hipokaliemie (un nivel prea scăzut al potasiului din sânge)
simptome auditive
- scădere a auzului
- surzire
- tinitus
simptome pulmonare
- hiperapnee (respirație anormal de rapidă)
- dispnee (efort suplimentar în timpul respirației)
simptome cardiovasculare
- hipotensiune
- anormalități ale ECG-ului
- fibrilație ventriculară
- tahicardie ventriculară
simptome neurologice
- depresie a sistemului nervos central – de la somnolență și letargie la convulsii și comă
- vedere încețoșată
- tremur
- edem cerebral
- encefalopatie
Diagnostic
Diagnosticul este stabilit după realizarea mai multor teste. În primul rând, trebuie cunoscut nivelul salicilatului din sânge la cel mult 4 ore de la ingerare. Ulterior, nivelul salicilatului va fi monitorizat la fiecare 2 ore. Dacă este consumat conform prescripției medicale nivelul salicilatului din sânge trebuie să fie cuprins între 15 și 30 mg/dL. (3, 12)
Primele simptome apar atunci când salicilatul din sânge este cuprins între 40 și 50 mg/dL, atunci când nivelul ajunge sau depășește 100 mg/dL viața fiind pusă în pericol. În cazul intoxicației cronice, nivelul salicilatului din sânge are o valoare de peste 60 mg/dL. De asemenea, un nivel al salicilatului mai mare de 100 mg/dL la 6 ore de la ingerare poate fi letal și necesită hemodializă. (1, 7, 9, 12)
Mai apoi, trebuie detectat nivelul azotului de uree din sânge, nivelul creatinei, al magneziului, al calciului și al zahărului din sânge. Aceste teste sunt repetate la fiecare 12 ore, până când nivelul salicilatului din sânge devine normal. (9, 12)
Este important, de asemenea, monitorizarea pH-ului urinei și menținerea alcalinității. (12)
În funcție de simptome, este posibil să fie nevoie de radiografii abdominale, scanare cu computer tomograf, endoscopie, teste ale funcției ficatului, și ECG. (3, 7, 9, 12)
Tratament
Tratamentul constă în lavaj gastric, încercarea de eliminare a salicilaților prin administrarea de cărbune activ care absoarbe salicilații la nivel gastrointestinal. (4, 6, 14, 15, 16)
De asemenea, este importantă administrarea de fluide cu un conținut de dextroză 5% și administrarea bicarbonatului de sodiu pentru a ajuta la eliminarea salicilaților în urină – bicarbonatul de sodiu este recomandat mai ales în cazul intoxicațiilor mai mari de 35 mg/dL la 6 ore de la ingerare. 3, 6, 9, 17)
Mai apoi, hemodializa este recomandată în cazul pacienților are au ingerat salicilați în concentrații de peste 100 mg/dL și au probleme respiratorii și de rinichi și convulsii. Pe lângă eliminarea salicilaților, hemodializa contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic și acido-bazic. (13, 14, 18, 19)
În funcție de simptome, se administrează proclorperazină sau droperidol împotriva vărsăturilor și benzodiazepan sau lorazepan (pentru calmarea convulsiilor). (3, 4, 19)
Prevenție
Luând câteva măsuri simple poți evita intoxicația cu salicilați.
- Ia medicamente conform recomandărilor doctorului sau dacă sunt fără prescripție medicală conform instrucțiunilor de pe prospect
- Evită medicamentele indicate altei persoane chiar dacă aveți aceleași simptome
- Ține medicamentele într-un loc ferit de copii
- Nu lua pastile pe întuneric.
- Nu depăși doza recomandată de prospect sau de doctor.
Contactarea doctorului și comunicarea efectele secundare ale medicației pe bază de salicilați sunt primii pași în evitarea complicațiilor cauzate de intoxicația cu salicilați.
- Am fost diagnosticat greşit !
- Diverse Medicamentele luate mai multe pe zi duce la probleme cu ficatul?