Intindere musculara

Intindere musculara

Intindere musculara
Intinderea musculara reprezinta o leziune musculara sau a tendoanelor in care fibrele musculare se rup sau se fisureaza ca rezultat al suprautilizarii. Simptomele tipice ale unei intinderi musculare sunt durerea localizata, tumefierea, redoarea, aparitia de echimoze locale.

Intinderile musculare sunt rezultatul fisurilor fibrelor muschilor suprautilizati. Pot aparea in efectuarea activitatilor de zi cu zi si nu sunt specifice doar atletilor. Persoanele care practica sport sunt expuse la dezvoltarea de  intinderi musculare prin folosirea excesiva a musculaturii.

O intindere musculara mai este denumita spasm muscular sau crampa musculare si reprezinta o leziune indirecta a unui muschi prin oboseala si suprautilizarea acestuia. Poate aparea in timpul oricarui tip de activitate fizica: alergat, catarare, intindere extrema a bratelor sau picioarelor.

In intinderea musculara, tensiunea sau intinderea extrema determina fisurarea sau ruperea muschilor in timpul exercitiilor fizice. Durerea sau spasmele sunt determinate de contractiile sustinute ale fibrelor musculare. Intinderile muscularea usoare nu sunt urmate de repercusiuni clinice. Cele de grad 2 si 3 determina rasucirea fibrelor musculare sau ruperea completa a acestora, necesitind evaluare medicala si tratament.

Intinderile musculare fara efectuarea unor exercitii fizice pot avea cauze ocupationale. Exemplele cuprind adoptarea de pozitii anormale la locul de munca pentru perioade lungi de timp fara pauze. Postura anormala a corpului determina intinderi musculare cronice ale gitului, umerilor si spatelui, crescand posibilitatea sechelelor pe termen lung ale tesuturilor moi si articulatiilor coloanei.

Intinderile musculare nu trebuie confundate cu contuziile muschilor, care sunt cauzate de trauma directa asupra muschiului si apar in timpul sporturilor de contact.

Intinderea muschilor gambei (gastrocnemienii)

Simptomele intinderii musculare a gambei cuprind:

Gradul 1

  • durere localizata in partea posterioara a gambei, inferior de genunchi
  • fara impotenta functionala a piciorului
  • redoare si crampe la 2-5 zile dupa injurie.

Gradul 2

  • durere ascutita in spatele gambei
  • durere la ambulatie
  • tumefierea gambei
  • echimoza moderata
  • durere la flexia plantei
  • redoare si crampe cu durata de o saptamina.

Gradul 3:

  • durere imediata severa
  • durere brusca in gamba
  • imposibilitatea de a contracta muschiul
  • echimoze si tumefiere considerabile
  • in cazul unei rupturi de muschi acesta se observa proeminent.

Intinderea adductorilor (inghinala)

Intinderea adductorilor este o problema frecventa la persoanele care practica sport: hochei, tenis, baschet, fotbal, karate. Intinderea adductorilor soldului apare cind se exercita o miscare laterala fortata cu coapsa.

Adductorii coapsei reprezinta un grup puternic de muschi. Acesta este format din adductor magnus, minimus, brevis si longus. Muschii gracilis si pectineus sunt inclusi. Toti muschii adductori sunt inervati de nervul obturator, fara pectineu care este inervat de femural.
Jonctiunea musculotendinoasa este considerate in localizarea frecventa a intinderilor musculare. Aceasta este vulnerabila in aplicarea excesiva de forta.

Tratamentul inadecvat al intinderilor adductorilor sau reintoarcerea la sport inainte de disparitia durerii conduce la leziuni cronice. Intinderea musculara cronica a adductorilor se prezinta cu simptome difuze cu acuze de durere si redoare in regiunea inghinala dimineata si la initierea activitatii fizice. Durerea si redoarea se rezolva de obicei dupa o perioada de incalzire sau reapare in timpul exercitiilor.

Tratamentul intinderii musculare

Tratamentul de prima linie in intinderea musculara in faza acuta cuprinde patru pasi: repaus, aplicare de gheata, compresie locala si ridicarea membrului afectat.
Repausul
opreste activitatile fizice care nu sunt necesare, mai ales cele care produc durere pentru a preveni progresia leziunilor.
Se va aplica gheata pentru a reduce edemul prin restrictionarea fluxului de singe la locul leziunii. Nu se aplica gheata pentru mai mult de 10-15 minute o data. Aceasta se aplica pe un prosop pentru a se evita leziunile termice ale pielii.
Se va infasura zona in fese pentru a reduce edemul.
Se mentine zona afectata ridicata deasupra nivelului inimii
pentru a opri singele de la stagnare.
Acest tratament imediat este acompaniat de administrare de antiinflamatoare nesteroidiene pentru a opri durerea si inflamatia. Daca leziunea este acompaniata de durere severa se recomanda examenul medical, mai ales daca membrul nu poate fi utilizat sau daca se identifica sensibilitate marcata intr-un punct. Acestea pot fi semne ale unei fracturi osoase, entorse sau rupturii musculare complete.

Prognostic

Prognosticul recuperarii dupa intinderile musculare este excelent. Ameliorarea completa a durerii si durata de timp necesara reluarii activitatilor normale sau a celor sportive depind de gradul initial al severitatii leziunii si de cooperarea pacientului la regimul de tratament, terapia fizica.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legumele cu frunze verzi - secretul unui sistem muscular puternic È™i eficient
  • Deficitul unei enzime constituie potenÈ›iala cauză a degenerării musculare, o problemă comună în rândul vârstnicilor
  • ÃŽntinderea musculaturii înainte de exerciÈ›iul fizic protejează funcÈ›ia vasculară
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum