Înțepături ale pielii
Autor: Teodorescu Mihai
Înțepăturile pielii reprezintă senzațiile neplăcute de disconfort, resimțite sub forma unor înțepături, care pot apărea pe orice parte a corpului, inclusiv pe față, brațe, picioare sau spate. Înțepăturile pielii pot varia în intensitate de la ușoare la severe și pot fi însoțite de o senzație de furnicături, mâncărime sau arsură. Înțepăturile pielii pot fi o sursă de disconfort și de stres pentru mulți oameni, astfel că identificarea cu preciziei a cauzei acestora și administrarea tratamentului corespunzător poate fi necesară pentru îmbunătățirea calității vieții. (1, 2)
Înțepături ale pielii: de ce sunt cauzate?
Există mai multe cauze ale înțepăturilor pielii, cele mai comune dintre acestea fiind alergiile, împreună cu afecțiunile cutanate, precum psoriazisul sau dermatita. O altă cauză comună a înțepăturilor pielii este reprezentată de expunerea la soare, care poate provoca arsuri solare și alte probleme de piele, inclusiv cancer. În plus, pielea uscată sau iritată poate fi, de asemenea, o sursă de înțepături. Unele medicamente sau tratamente cosmetice pot cauza înțepături ale pielii, ca efect secundar. (1, 2, 3)
Pot fi periculoase înțepăturile pielii?
În general, înțepăturile pielii nu sunt considerate periculoase și nu prezintă un risc major pentru sănătate. Cu toate acestea, în unele cazuri rare, înțepăturile pielii pot fi un simptom al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de piele sau o infecție severă. De asemenea, înțepăturile pielii pot fi un simptom al șocului anafilactic, o reacție alergică severă și rapidă care poate pune viața în pericol și care necesită intervenție medicală de urgență. (1, 4)
Ce soluții de tratament există?
Tratamentul pentru înțepăturile pielii depinde de cauza apariției acestora. Astfel, în cazul în care înțepăturile sunt determinate de o afecțiune medicală, tratamentul va viza afecțiunea în cauză. De exemplu, persoanele care se confruntă cu înțepături ale pielii în urma unei reacții alergice, pot fi tratate cu medicamente antihistaminice sau cu alte medicamente care reduc inflamația și mâncărimea. În cazuri grave de reacții alergice (șoc anafilactic), tratamentul de primă linie constă în administrarea epinefrinei (adrenalinei). (1, 3, 4)
În cazul în care înțepăturile sunt cauzate de infecții ale pielii, pot fi prescrise antibiotice sau medicamente antivirale sau antifungice, în funcție de agentul cauzal identificat. Abcesele localizate la nivelul pielii, indiferent de cauza lor, pot necesita drenaj chirurgical (n.r. procedeu medical care implică deschiderea abcesului și eliminarea conținutului acestuia). (1, 2, 3, 5)
Pentru sindromul de tunel carpian, tratamentul poate varia în funcție de gravitatea simptomelor și de cauzele care stau la baza afecțiunii. În general, tratamentul poate fi conservator sau poate implica intervenții chirurgicale. Tratamentul conservator poate include evitarea pozițiilor incomode sau a activităților care solicită în mod repetitiv încheieturile, exerciții de întindere și de forță pentru mâini și încheieturi sau utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau a altor analgezice pentru a ameliora durerea și inflamația. (1, 6, 7)
Intervenția chirurgicală poate fi necesară în cazurile mai grave de sindrom de tunel carpian sau în cazul în care tratamentele conservatoare nu au efectul dorit. Intervenția chirurgicală implică eliberarea nervului median comprimat prin deschiderea canalului carpian. (6, 7)
Înțepăturile la nivelul întregului corp: ce semnalează?
Înțepăturile la nivelul întregului corp pot fi un semn al unor afecțiuni sau condiții grave, atât de natură fizică, cât și de natură psihologică. Unele dintre afecțiunile care pot provoca înțepături la nivelul întregului corp includ:
- medicamente care afectează funcția nervoasă;
- utilizarea pe termen lung de suplimentele cu beta-alanina;
- accidentul vascular cerebral sau atacul ischemic tranzitoriu;
- leziuni ale nervilor senzoriali;
- scleroza multiplă sau sistemică;
- anxietatea sau atacurile de panică;
- traumatisme la cap sau la nivelul membrelor;
- deficitul de vitamina B12;
- scleroză multiplă
- artrită reumatoidă sau lupusul. (1, 2)
- Intepaturi ale pielii...
- Spin de la trandafir
- Intepaturi pe piele.
- Probleme cu tiroida sau altceva?
- Senzatie de ace in tot corpul, piele fierbinte
- Intepaturi piele, dureri rinichi.
- Problema la nivelul mainilor
- Mancarime, intepaturi si arsuri generalizate ale pielii