Înțepătura de țânțar

©

Autor:

Înțepătura de țânțar

Înțepăturile de țânțar reprezintă o formă de agresiune a unor diferite specii de țânțari, care, cu ajutorul unui organ situat în partea frontală a corpului, numit proboscis, își injectează victima și ulterior se hrănesc cu sângele acesteia. Înțepătura de țânțar provoacă simptome cutanate ușoare, precum umflarea, roșeața și mâncărimea zonei afectate. În anumite cazuri, înțepătura de țânțar poate reprezenta o problemă mai gravă, țânțarii fiind importanți vectori de răspândire a unor boli potențial severe, inclusiv malaria, febra galbenă sau encefalita. Anumite specii de țânțari, precum anofel (Anopheles mosquitoes), cunoscut ca „țânțarul malariei” sau Aedes aegypti, țânțarul responsabil pentru transmisia virusului febrei galbene, pot reprezenta o amenințare gravă pentru sănătate. (1, 2)

Cât de gravă poate fi înțepătura de țânțar?

Țânțarii au un important impact asupra bunăstării generale a oamenilor, dar și asupra sănătății globale. Potrivit statisticilor, țânțarii sunt responsabili pentru peste 1 milion de decese în fiecare an, majoritatea deceselor fiind înregistrate în țările de pe glob cu resurse limitate, în special din America Latină sau Africa Subsahariană. Cu toate acestea, în România și în majoritatea statelor din Europa, înțepătura de țânțar nu reprezintă în general un pericol pentru sănătate. (2, 3)

Ce afecțiuni pot transmite țânțarii?

Țânțarii pot transmite o varietate de afecțiuni, mai ales în zonele tropicale și subtropicale, acolo unde există o populație semnificativ mai mare de țânțari periculoși, în special din cauza umidității crescute și a temperaturilor ridicate, care oferă condiții ideale pentru reproducerea și răspândirea țânțarilor. (2, 3)

Cele mai comune afecțiuni transmise de țânțari:

  • malaria (boală infecțioasă gravă cauzată de parazitul Plasmodium, transmis de țânțarii din specia Anopheles mosquitoes, răspândită în principal în regiunile tropicale și subtropicale din Africa, Asia și America de Sud);
  • febra dengue (boală cauzată de un virus transmis de țânțarii din specia Aedes, care provoacă febră, dureri de cap și dureri articulare);
  • virusul Zika (virus transmis de țânțarii din specia Aedes, care, în cazuri rare, poate duce la complicații grave, cum ar fi malformații congenitale la făt);
  • febra Chikungunya (boală virală transmisă de țânțarii Aedes aegypti și Aedes albopictus, care provoacă febră, dureri articulare și erupții cutanate);
  • virusul West Nile (virus transmis de țânțarii infectați, în special cei din specia Culex, care poate duce la apariția unor complicații grave, inclusiv la inflamația creierului). (1, 3)


O altă situație în care înțepătura de țânțar poate fi periculoasă o reprezintă alergia la mușcătura de țânțar, o reacție alergică apărută în urma pătrunderii în sângele victimei a salivei țânțarului. Pentru unele persoane, substanțele chimice din saliva țânțarului pot fi percepute ca substanțe străine și pot duce la o reacție alergică. Simptomele alergiei la mușcătura de țânțar pot varia în funcție de severitatea reacției de la o simplă mâncărime sau senzație de arsură în zona mușcată până la dificultăți de respirație, confuzie și slăbiciune generală. (1, 4, 5)

Tratamentul alergiei la mușcătura de țânțar poate varia în funcție de severitatea simptomelor. Pentru simptome ușoare până la moderate, se pot utiliza medicamente antihistaminice, în timp ce, pentru cazurile mai severe, cum ar fi reacțiile anafilactice, este nevoie de tratament medical de urgență, inclusiv administrarea de epinefrină (adrenalină) pentru a preveni complicațiile grave. (4, 5)

Cum poate fi prevenită mușcătura de țânțari?

Pentru a preveni mușcăturile de țânțar, este important să se evite zonele unde țânțarii sunt prezenți, să se folosească repelente de țânțari și să se poarte haine care acoperă pielea. De asemenea, pentru a evita pătrunderea în casă a țânțarilor, se recomandă montarea de plase speciale la ferestre. (1, 6)

Când este necesară vizita la medic?

În general, înțepăturile de țânțar sunt inofensive și se vindecă de la sine într-un timp scurt. Cu toate acestea, unele persoane pot dezvolta reacții alergice mai severe la înțepăturile de țânțar, inclusiv umflarea extensivă a zonei afectate sau dificultăți respiratorii. În astfel de cazuri, este important să se solicite imediat asistență medicală. (3)


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce țânțarii te preferă pe tine mai mult decât pe alții
  • Mușcătura / înțepatura de păianjen
  • Cum alungă țânțarii unul dintre cele mai vechi insecticide naturale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum