Insuficienta tricuspidiana

©

Autor: Redacția ROmedic

Insuficienta tricuspidiana

Insuficienta tricuspidiana reprezinta trecerea anormala a unei parti din volumul sanguin din ventriculul drept in atriul drept in sistola, datorita afectarii integritatii aparatului tricuspidian. Este de obicei functionala.

 

Inchiderea normala a velvei tricuspide depinde de integritatea functionala a inelului valvular, a valvelor, a cordajelor tendinoase, a muschilor papilari si a miocardului ventricular. Interesarea organica sau functionala a oricareia din aceste structuri impiedica valvele sa se inchida corect si astfel se produce insuficienta tricuspidiana.

Cauze

Insuficienta tricuspidiana poate fi oragnica si functionala.
Majoritatea insuficientelor tricuspidiene sunt functionale si apar secundar dilatatiei ventriculului drept. Dilatatia ventriculului drept poate fi produsa de cauze ce produc hipertensiune pulmonara (primara sau secundara), de stenoza pulmonara valvulara sau infundibulara, de infarctul ventriculului drept sau displazia ventriculului drept. In aceste situatii, valvele si aparatul subvalvular sunt normale, dar datorita dialtarii inelului valvular valvele tricuspide nu se mai pot coopta.

 

Insuficienta tricuspidiana organica poate fi produsa de urmatoarele cauze:

  • procesul reumatismal, situatie in care stenoza tricuspidiana se asociaza cu alte leziun valvulare reumatismale;
  • endocardita infectioasa ce apare mai des la persoanele care folosesc droguri sau la femeile care isi provoaca avorturi;
  • degenerarea mixomatoasa a valvelor tricuspide se asociaza si cu afectarea valvei mitrale;
  • sindromul carcinoid produce depozite de tesut fibros, locale sau difuze, pe endocard si valvele inimii drepte;
  • maladia Ebstein – inserarea anormala a valvei tricuspide septale.

 

Alte cauze de insuficienta tricuspidiana sunt mai rare: tumori ale inimii drepte (mixomul de atriu drept este cea mai frecventa tumora), fibroza endomiocardica, lupusul eritematos diseminat.

Simptome

Insuficientele tricuspidiene usoare sunt bine tolerate si sunt descoperite numai la examenul clinic sau ecocardiografic. In formele moderate si severe, apar oboseala la efort, edeme periferice, dureri abdominale in epigastru si hipocondrul drept (datorita hepatomegaliei) exagerate la efort.

 

Bolnavii pot avea anorexie, greturi si varsaturi, datorita stazei in sistemul venos gastro-intestinal, scaderea in greutate si subicter. Cianoza periferica apare in formele severe prin scaderea debitului sisitemic si, uneori, prin sunt dreapta-stanga prin foramenul ovale patent.

Explorari paraclinice

Electrocardiograma – ritmul poate fi sinusal, dar cel mai adesea este prezenta fibrilatia atriala.

Examenul radiologic – reflecta dilatarea atriului si ventriculului drept si modificarile afectiunii de baza.

Examenul ecocardiografic si Doppler – arata dilatatia cavitatilor drepte si miscarea paradoxala a septului interventricular. Se pot vizualiza vegetatiile valvulare in endocardita infectioasa, ruptura de cordaje si prolapsul valvular (in cazul degenerarii mixomatoase) si, deasemenea, ingrosarile.

valvelor si calcificari, in cazul etiologiei reumatismale. Se poate, deasemenea, aprecia insertia anormala a velvei tricuspide, ca si severitatea leziunii in anomalia Ebstein.

Cateterismul cardiac – daca insuficienta este importanta arata presiune crescuta in atriul drept. Angiografia – cu injectarea substantei de contrast in ventriculul drept (mai rar folosita astazi) evidentiaza trecerea substantei in atriul drept.

Tratament

Insuficienta tricuspidiana izolata, de orice grad, este relativ bine tolerata. In cazul prezentei edemelor se vor folosi diuretice si daca bolnavii au fibrilatie atriala, tonicardice.

Tratamentul de baza se va aplica afectiunii primare care a produs insuficienta tricuspidiana. Gradul regurgitarii va scadea, de exemplu, dupa rezolvarea stenozei mitrale care a produs hipertensiunea pulmonara.

In formele severe, se practica anuloplastia tricuspidiana.


Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 19-01-2009 | Vizite: 73416
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BioSport Earbuds – căștile care îți monitorizează inima
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Dispozitivul electric pentru îmbunătățirea funcției cardiace
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum