Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

Bucuresti (Bucuresti)
Adresa: Sos. Viilor, nr. 90, sector 5
Telefon: 021 335 69 10
Fax: 021 337 38 01
Web: www.mariusnasta.ro
Promotorii ideii de a construi primul spital pentru tuberculoza in Bucuresti au fost prof. Dr. I. Cantacuzino si Dr. G. Procare, care incepand din anul 1902 au depus eforturi sustinute ce au dus in 1906 la crearea Spitalului Filaret din Dealul Filaretului (actuala Sos. Viilor 90), spital cu 80 de paturi pentru bolnavii cu TBC deschise sau inaintate si 20 paturi de sanatoriu pentru bolnavii cu forme nedeschise sau incipiente (actualele pavilioane II si III din Institut).

Descris anterior ca fiind ocupat de viile unui mare bogatas, dealul pe care a fost plasat acest spital, modest ca suprafata si ca venituri, a avut ulterior si primul Dispensar anti-TBC din tara, unde se acordau consultatii de 2 ori pe saptamana.

Numele de atunci al spitalului vine de la Mitropolitul Filaret II, un carturar de seama al Bisericii Ortodoxe.

Dupa 1920 si pana la al II-lea razboi mondial, Spitalul Filaret a continuat sa fie o unitate de avangarda in promovarea idelor progresiste care priveau organizarea luptei antituberculoase din Romania si formarea cadrelor de specialitate.

In 1947 a luat fiinta prima Clinica de Ftiziologie a Facultatii de Medicina din Bucuresti, condusa de Prof. Dr. Marius Nasta, urmand o perioada in care s-a ajuns la complexul actual de cladiri si s-a infiintat Institutul de Ftiziologie (1949).

De la inceput, sub conducerea Prof. Dr. Marius Nasta, Institutul isi organizeaza activitatea in mod complex, axandu-se pe munca de cercetare stiintifica, activitatea didactica, indrumarea tehnica a teritoriului si asistenta medicala de inalta calificare.