Îngroșarea vocii

©

Autor:

Modificarea timbrului vocii, a intensității și a celorlalți parametri vocali poate exprima numeroase aspecte legate de persoana în cauză.
Vocea reprezintă un ansamblu de sunete apărute în urma vibrării corzilor vocale umane, care poate analizat prin intemediul a patru parametri descriptivi: înălțimea vocii, calitatea vocii, intensitatea vocii și variabilitatea vocii.

Există însă și anumite modificări patologice ale vocii, care nu sunt legate de starea emoțională sau de contextul în care se află o anumită persoană. Aceste modificări patologice pot fi reprezentate de răgușeală (cunoscută în termenul medicali ca disfonie), îngroșarea vocii, subțierea vocii, slăbirea vocii și chiar pierderea totală a vocii. [1], [2], [3]

De ce apare îngroșarea vocii?

Îngroșarea vocii este determinată frecvent de anumite afecțiuni apărute la nivelul glandei tiroide. Aceste afecțiuni sunt reprezentate de hipotiroidism și de tumorile glandei tiroide.

În cadrul hipotiroidismului, principalul mecanism care determină îngroșarea vocii este legat de apariția modificărilor hormonale specifice acestei afecțiuni. Aceste modificări sunt reprezentate de scăderea nivelului de hormoni tiroidieni la nivelul țesuturilor din organism, cu apariția secundară a diferitelor manifestări clinice, precum îngroșarea vocii și disfonie (expresia afectării corzilor vocale), uscăciune tegumentară cu îngroșarea pielii (expresia afectării pielii), amenoree, menometroragii, galactoree și infertilitate (expresie a afectării sistemului reproducător), etc.

Tumorile glandei tiroide pot duce la îngroșarea vocii prin afectarea structurilor nervoase prezente la nivelul laringelui și a corzilor vocale până la paralizie.

Îngroșarea vocii apărută în contextul evoluției cancerului tiroidian poate fi însoțită de disfonie, disfagie, senzație de sufocare, sensibilitate sau durere cervicală.

Alte afecțiuni care pot determina îngroșarea vocii sunt tumorile corzilor vocale, tumorile ORL (tumori faringiene, tumori laringiene). [1], [2], [3]

Diagnosticarea îngroșării vocii

Pentru a identifica cu exactitate cauza care duce la apariția îngroșării vocii sau la orice altă modificare patologică a vocii, se recomandă efectuarea anumitor investigații de specialitate.

Astfel, se recomandă examen clinic ORL complet (în cadrul căreia se recomandă evaluarea funcțiilor laringiene, evaluarea aparatului auditiv, evaluarea cozilor vocale, etc.). Pe lângă aceasta, se recomandă efectuarea unor investigații paraclinice, precum radiografie de coardă vocală, examen radiologic al regiunii cervicale anterioare, tomografie computerizată de craniu și de gât, rezonanță magnetică nucleară laringiană, etc. [1], [2], [3]

Tratamentul îngroșării vocii

Corectarea modificărilor patologice ale vocii (inclusiv al îngroșării vocii) se poate realiza, în funcție de etiologie, prin repaus vocal, tratament medicamentos și tratament chirurgical.

Tratamentul medicamentos se adresează cu predominanță îngroșării vocii apărute pe fondul hipotiroidismului și presupune inițierea terapiei de substituție cu hormoni tiroidieni (Levotiroxină, Novothyral).

Tratamentul chirurgical se adresează îngroșării vocii secundare tumorilor tiroidiene, laringiene sau de corzi vocale și presupune excizia formațiunii tumorale. În cazul tumorilor maligne, tratamentul chirurgical trebuie asociat radioterapiei și chimioterapiei. [1], [2], [3]

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Schimbarea vocii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum