Infectiile tractului urinar - infectii urinare

Infectiile tractului urinar - infectii urinare

©

Autor: Redacția ROmedic

Infectiile tractului urinar - infectii urinare

Infectiile tractului urinar (ITU) sunt cauzate de proliferarea anormala a agentilor patogeni in aparatul urinar.


Aparatul urinar este compus din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. Rinichii, organe pereche de forma unor boabe de fasole situate in abdomenul superior, asigura filtrarea sangelui si permit eliminarea toxinelor. Ei joaca de asemenea un rol important in reglarea presiunii sangvine. Ureterele transporta urina de la rinichi la vezica urinara, unde este depozitata inainte de a fi evacuata prin uretra. Toate aceste componente ale aparatului urinar se pot infecta, dar majoritatea infectiilor afecteaza tractul urinar inferior - uretra si vezica urinara.


Infectiile tractului urinar au o incidenta mai mare in cazul femeilor, 50% din acestea suferind cel putin o data in timpul vietii de o forma de infectie urinara. La femei, proximitatea dintre anus si meatul urinar (orificiul extern al uretrei) faciliteaza accesul la uretra a bacteriilor intestinale cu provenienta rectala. In plus, uretra femeii, mai scurta decat cea a barbatului, faciliteaza contaminarea vezicii de catre bacterii. Astfel, anatomia sistemului urinar feminin creste in mod considerabil riscul aparitiei unor infectii urinare. De altfel, sarcina si utilizarea unei diafragme drept metoda contraceptiva cresc suplimentar riscul de infectii urinare.


Barbatii tineri sunt rareori afectati de infectiile tractului urinar. In schimb, barbatii peste 50 ani cu afectiuni ale prostatei (hipertrofia sau inflamatia prostatei, care impiedica golirea completa a vezicii) sunt mai expusi riscului de infectii urinare.
Infectiile tractului urinar la copii sunt mai rare, afectand cca 2% din populatia pediatrica. Infectiile tractului urinar pot fi semnul unei anomalii anatomice a aparatului urinar ce necesita tratament pentru a evita ca tulburarile urinare sa devina cronice.

Tipuri de infectii urinare

Se disting trei tipuri de infectii urinare, in functie de localizarea infectiei:

Cistita – inflamatie a vezicii urinare. De departe cea mai frecventa forma de infectie urinara, cistita afecteaza aproape in totalitate numai femei. In majoritatea cazurilor, ea este provocata de proliferarea bacteriilor de tipul E. Coli, cu provenienta din zona anala. Toate obstacolele care impiedica golirea vezicii cresc riscul de cistita. Cistita este in general insotita de uretrita (inflamatia uretrei).

Uretrita – infectia uretrei (canalul care leaga vezica de meatul urinar). Este o boala cu transmitere pe cale sexuala (BTS) frecventa la barbati, dar poate surveni rar si la femei. Diferiti agenti infectiosi pot cauza uretrita, dintre care cei mai comuni sunt chlamydia si gonococul (uretrita gonococica sau blenoragia).

Pielonefrita - este inflamatia bazinetului si a rinichiului, rezultata in urma unei infectii bacteriene. Poate fi vorba de o complicatie a unei cistite netratate, care permite proliferarea bacteriilor de la vezica urinara la rinichi. Pielonefrita acuta survine in special la femei, indeosebi la gravide.

Pacientii cu boli cronice ale cailor urinare sau malformatii sunt predispusi la infectii recurente. Deseori, aceste probleme sunt agravate de interventiile din mediul spitalicesc, precum utilizarea unei sonde uretrale (cateter) pentru drenarea urinei.


Semne si simptome

  • dureri sau arsuri in timpul mictiunii
  • frecventa mare a mictiunilor intr-o zi (uneori necesitatea de a urina survine si noaptea)
  • nevoia imperioasa de a urina, cu emisia unei cantitati mici de urina
  • urina tulbure, cu un miros dezagreabil
  • senzatia de presiune in abdomenul inferior
  • uneori, prezenta sangelui in urina (hematurie)

Fiecare tip de ITU provoaca semne si simptome specifice, in functie de localizarea infectiei:

Pielonefrita (inflamatia rinichiului):

Cistita (inflamatia vezicii urinare):
  • senzatie de presiune pelvica
  • discomfort la nivelul abdomenului inferior
  • mictiuni frecvente si dureroase
  • urina cu miros dezagreabil

Uretrita (inflamatia uretrei):
  • senzatie de arsura in timpul mictiunii
  • secretie uretrala , la barbati

 

Infectiile tractului urinar la copii se traduce printr-o enurezie (emisie involuntara sau inconstienta de urina in timpul noptii) si prin dureri (care se manifesta prin plansete) in momentul urinarii.


Cauze

Infectiile tractului urinar sunt cauzate de patrunderea bacteriilor in tractul urinar si de proliferarea lor la nivelul vezicii. Sistemul urinar are proprietati antibacteriene – care inhiba multiplicarea bacteriilor. Totusi, o serie de factori cresc riscul ca bacteriile sa patrunda in tractul urinar, determinand infectii la acest nivel.

Prezenta bacteriilor in urina (bacteriurie) nu este intotdeauna sinonima cu o infectie a cailor urinare. La unele persoane, in special la varstnici, bacteriile pot fi prezente in urina, in absenta semnelor si simptomelor unei infectii. Aceasta situatie, numite bacteriurie asimptomatica, nu necesita instituirea unui tratament.

Cistita poate surveni la femei dupa raporturile sexuale. Dar chiar si femeile inactive sexual sunt predispuse la infectiile urinare joase, datorita proximitatii dintre anus si meatul urinar (orificiul extern al uretrei) ce faciliteaza accesul la uretra a bacteriilor intestinale cu provenienta rectala. Majoritatea cazurilor de cistita sunt cauzate de Escherichia coli (E. coli), o bacterie ce se gaseste in mod normal in tractul gastrointestinal.


In cazul unei uretrite, microorganismele responsabile de infectii ale rinichiului sau vezicii urinare, pot cauza si infectii ale uretrei. In plus, datorita proximitatii dintre uretra si vagin, bolile cu transmitere sexuala (BTS), precum virusul herpes simplex si chlamydia sunt posibile cauze ale uretritei.


La barbati, uretrita este deseori rezultatul proliferarii unor bacterii transmise pe cale sexuala. Majoritatea infectiilor sunt cauzate de N. gonorrheae si de chlamydia.


Factori de risc

Anatomia sistemului urinar feminin creste in mod considerabil riscul aparitiei unor infectii urinare. Uretra femeii este mai scurta decat cea a barbatului, facilitand contaminarea vezicii de catre bacterii. Astfel se explica faptul ca incidenta infectiilor de tract urinar este mai mare in cazul femeilor; 50% din acestea suferind cel putin o data in timpul vietii de o forma de ITU.

La femei

  • Igiena genitala deficitara. Regiunea anala si genitala trebuie spalate frecvent, pentru a impiedica proliferarea bacteriilor. Dupa folosirea toaletei, sensul de sters este dinspre fata spre spate, prentru a nu contamina uretra cu bacteriile ce provin din regiunea anala.
  • Relatiile sexuale – cauzeaza introducerea in uretra a germenilor din vagin.
  • Utilizarea unei diafragme drept metoda contraceptiva – duce la comprimarea uretrei, ceea ce impiedica golirea completa a vezicii urinare, favorizand infectiile.
  • Utilizarea spermicidelor - acestea pot modifica mediul vaginal, favorizand dezvoltarea bacteriilor care provoaca ITU.
  • Menopauza - prin scaderea nivelului de estrogen, tesuturile vaginului, uretrei si vezicii urinare devin mai fragile

La barbati

orice obstacol pe traiectul cailor urinare – inflamatia prostatei, calculi renali
utilizarea prelungita a unei sonde uretrale (cateter)

La ambele sexe

  • varsta
  • diabetul sau orice boala cronica ce poate duce la afectarea sistemului imunitar
  • medicamentele care suprima reactiile sistemului imunitar (corticoterapia sau chimioterapia)
  • istoricul familial pozitiv pentru infectii recurente ale tractului urinar

Categorii de persoane cu risc crescut

  • femeile, in special cele active sexual
  • barbatii care sufera de o hipertrofie benigna a prostatei (adenom) sau de o prostatita. Atunci cand volumul sau creste, prostata comprima uretra, incetind evacuarea urinei.
  • femeile insarcinate prezinta un risc crescut de ITU datorita presiunii exercitate de bebelus asupra sistemului urinar, dar si datorita modificarilor hormonale inerente sarcinii
  • femeile care sufera de o vaginita cauzata de scaderea nivelului de estrogeni, dupa menopauza
  • persoanele diabetice, datorita nivelului ridicat de glucoza in urina - acesta constituie un mediu favorabil proliferarii bacteriilor si provoaca o sensibilitate crescuta la infectii
  • bolnavii care utilizeaza o sonda uretrala. Bacteriile se servesc de suprafata tubului pentru a infecta tractul urinar. Contractate uneori in spital, aceste bacterii pot dezvolta o anumita rezistenta, necesitand administrarea unor antibiotice mai puternice.
  • persoanele cu o anomalie structurala a cailor urinare, cele cu calculi renali sau cu diverse tulburari neurologice

Diagnostic

Diagnosticul pentru infectiile urinare se bazeaza pe examenul citobacteriologic al urinei (ECBU) care permite punerea in evidenta a germenului responsabil de aparitia infectiei urinare. Prelevarea urinei se face in conditii speciale (urinare intr-un recipient steril dupa o toaleta locala riguroasa si recoltarea urinei din jetul intermediar). Gravitatea infectiei este determinata de numarul germenilor, care trebuie sa depaseasca 100 000/ ml de urina pentru afirmarea diagnosticului de infectie urinara.

Acest examen este urmat de antibiograma – examen ce determina gradul de sensibilitate al germenilor la diferite antibiotice.

Tratament

Tratamentul general al infectiilor urinare

Infectiile tractului urinar de origine bacteriana se trateaza cu ajutorul antibioticelor. Alegerea acestora se face in functie de rezultatele analizelor de urina. Antibioticele pot fi administrate intr-o doza unica sau intr-un regim de trei, sapte sau 14 zile.

In general simptomele dispar dupa 24 - 48 ore. Dar este foarte important ca durata tratamentului sa fie strict respectata. Daca antibioticul ales nu este eficient dupa 48 ore, trebuie informat medicul, in vederea alegerii unui alt medicament.


In cazul femeilor insarcinate, depistarea infectiilor urinare se face sistematic. Este foarte important ca in timpul unei sarcini prezenta unei ITU sa fie decelata iar, daca este cazul, infectia sa fie tratata. In 30% din cazuri, infectia se poate propaga la rinichi, existand posibilitatea unei nasteri premature.

Tratamentul infectiilor urinare grave

Barbatii de toate varstele, femeile cu infectii recurente si copiii trebuie trimisi la un urolog, pentru a efectua analize suplimentare. In cazul unei obstructii a sistemului urinar, administrarea de antibiotice trebuie sa fie insotita de tratamentul cauzei obstructiei (prostata hipertrofiata, anomalie anatomica, calculi renali, etc.)

In ceea ce priveste infectiile intraspitalicesti (prin intermediul unei sonde uretrale sau a unei interventii chirurgicale), tratamentul este mai complicat datorita rezistentei crescute a bacteriilor la antibioticele comune. Medicul va prescrie antibiotice adecvate, pe baza rezultatelor culturii bacteriene realizate pe proba de urina. Riscul unei infectii contractate printr-o sonda uretrala poate fi redus prin utilizarea unui sistem etans si steril de colectare a urinei, a unguentelor antiseptice si prin luarea de antibiotice pe termen scurt.

Persoanele care prezinta dureri sau o senzatie de presiune in abdomenul inferior pot reduce aceste simptome prin luarea de analgezice. O compresa calda plasata pe abdomen poate produce acelasi efect.

Important! Pacientii cu infectii urinare trebuie sa evite temporar cafeaua, alcoolul, bauturile carbogazoase ce contin cafeina si sucurile de citrice. Alimentele condimentate trebuie de asemenea evitate pana la vindecarea infectiei. Aceste alimente irita vezica urinara, determinand mictiuni si mai frecvente.


Prevenire

Masuri preventive de baza

  • consumul de lichide, in special de apa. Se recomanda consumul a cel putin 6-8 pahare de lichide pe zi.
  • efectuarea de mictiuni frecvente, fara intarzierea lor prea mult timp

La femei

  • cea mai buna metoda de prevenire a infectiilor tractului urinar la femei este stergerea din fata in spate dupa folosirea toaletei, pentru a impiedica contaminarea uretrei cu bacteriile ce provin din regiunea anala.
  • urinarea la scurt timp dupa un raport sexual
  • toaleta zilnica a regiunii anale si vulvare, in special inainte de raporturile sexuale
  • evitarea utilizarii de produse agresive pentru igiena intima, deoarece pot irita mucoasa uretrei, provocand simptome asemanatoare celor ale unei ITU. Produsele utilizate in acest scop trebuie sa aiba un pH neutru.

La barbati

Infectiile urinare la barbati sunt mai dificil de prevenit. Se recomanda consumul de lichide pentru a mentine un jet urinar normal. Daca este cazul, trebuie tratate afectiunile prostatei. Uretrita poate fi prevenita prin utilizarea prezervativului in timpul relatiilor sexuale cu o partenera noua. Inflamatia uretrei este frecventa la barbatii care contracta o boala cu transmitere sexuala (chlamydia sau gonorrheae).

Complicatii

Consultarea medicului imediat dupa manifestarea semnelor de infectie urinara este obligatorie. Daca infectia nu este tratata, agentul infectios continua sa se multiplice, invadand caile urinare. Acest lucru poate duce la probleme grave ale rinichilor, printre care pielonefrita sau calculii renali. In mod exceptional, o infectie a tractului urinar se poate agrava, determinand o septicemie sau o insuficienta renala.

Data actualizare: 20-02-2014 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 213317
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un simplu simplu obicei ar putea ajuta la evitarea infecÈ›iilor urinare
  • Antibioticele are putea fi soluÈ›ia pentru ameliorarea durerilor cronice ale vezicii urinare (Studiu)
  • Ce indicii ne oferă culoarea urinei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum