Infectii ale tesuturilor moi, oaselor, muschilor si articulatiilor produse de MNT

©

Autor:

Infectii ale tesuturilor moi, oaselor, muschilor si articulatiilor produse de MNT
1. Infectii legate de injectii si de manoperele chirurgicale.

Bacilii patogeni pot fi izolati de la nivelul leziunilor cutanate nodulare
, aparute la pacientii imunodeprimati spitalizati. Cele mai multe cazuri de infectie se insotesc de diseminare limfatica. Precientii cu diabet zahara prezinta risc crescut de a contracta astfel de infectii cutanate, inoculate odata cu injectiile efectuate la patul bolnavului.

Manevrele de microchirurgie utilizate in oftalmologie, pot deschide porti de intrare pentru acesti patogeni, generand keratita sau ulcer corneean. Valvele porcine, contaminate, transplantate la un pacient cardiac, pot declansa adevarate epidemii intraspitalicesti. Exista trei specii de micobacterii potential epidemice: M. fortuitum, M. chelonae si M. abscessus. Toate aceste trei specii au o crestere rapida pe mediile de cultura (maxim o saptamana de la inocularea placilor) . Se recomanda ca incubarea probelor sa se realizeze la o temepratura de 30-33 grade Celsius, deoarece unii patogeni nu se pot multiplica la o temperatura ambientala de 37 grade Celsius. Deoarece aceste micobacterii prezinta rezistenta multipla in fata chimioterapicelor, se recomanda debridarea chirurgicala a leziunilor, combinata cu administrarea orala a doua-trei tipuri diferite de antibiotice.

2. Infectii ale tendoanelor, articulatiilor si oaselor.

Invadarea tesuturilor profunde se poate realiza prin trei mecanisme: inoculare directa printr-un traumatism deschis, prin contiguitate de la un focar infectios superficial, sau prin diseminare pe cale hematogena. Aceste tipuri de infectii sunt generate in mod frecvent de bacilii compelxului M. avium si de tulpinile din specia M. ulcerans. Specia M. szulgai produce frecvent bursita olecranului.

Data actualizare: 10-01-2014 | creare: 31-03-2009 | Vizite: 11290
Bibliografie
Harrison, Principiile medicine interne, Ed. 14, pag. 1130-1131
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!