Imunitatea față de SARS-CoV-2, un parametru care poate face diferența
©
Autor: DDS Diagnostic
Advertorial oferit de DDS Diagnostic
DDS Diagnostic recomandă testarea regulată a anticorpilor pentru controlul pandemiei COVID-19
Controlul pandemiei COVID-19 se bazează, în principal, pe rezistența față de infecția cu noul coronavirus, care este determinată de imunitatea față de SARS-CoV-2, obținută în urma bolii COVID-19 sau vaccinării contra SARS-CoV-2. Cea mai simplă modalitate de a evalua răspunsul imun este testarea pentru anticorpii neutralizanţi care apar în urma infecţiei. Depistarea acestor anticorpi se poate realiza cu ajutorul testelor de diagnostic in vitro (IVD). Testele IVD sunt simplu de utilizat, au o acuratețe ridicată și oferă rapid un rezultat.
Studiile sugerează că anticorpii neutralizanţi produşi împotriva SARS-CoV-2 ar putea persista o perioadă mai îndelungată, însă dinamica acestora este foarte variabilă de la un individ la altul. Prezenţa acestora pare a fi importantă pentru prevenirea reinfecţiei, prin urmare, este important să evaluăm în mod constant existenţa anticorpilor contra SARS-CoV-2 în urma trecerii prin boala COVID-19 şi/ sau post-vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Cum putem realiza acest lucru? Soluţia este testarea rapidă!
La ce concluzii au ajuns cele mai recente studii?
- Conform unui studiu [1] publicat anul acesta în august în Journal of General Internal Medicine, anticorpii neutralizanți dobândiți în urma infecției cu SARS-CoV-2 sunt prezenți și după 13 luni de supraveghere. Studiul a cuprins 620 de subiecți nevaccinați, cărora li s-au realizat 1195 de teste pentru a depista anticorpii contra COVID-19. 90% dintre aceștia au avut anticorpi detectabili la 6 luni, iar după 13 luni, procentul a fost de 83%. Titrul anticorpilor a fost relativ stabil pe parcursul perioadei de urmărire a subiecților, constatându-se un declin ușor al acestora odată cu trecerea timpului de la infecție. Pacienții care au avut forme severe de COVID-19 au prezentat o rată mai ridicată a pozitivității pentru anticorpii neutralizanți, sugerând prezența unui răspuns imun mai robust.
- Un studiu [2] publicat în The Lancet în iunie 2021 a concluzionat că dinamica răspunsului față de SARS-CoV-2 prin anticorpi neutralizanți variază foarte mult de la un subiect la altul și poate fi apreciată numai la nivel individual. Cu ajutorul metodelor computaționale, au fost depistate 5 patternuri de evoluție a titrului anticorpilor contra SARS-CoV-2, în urma supravegherii pentru 180 de zile a unei cohorte de pacienți. Dintre tipurile de anticorpi neutralizanți, cei împotriva proteinei spike au persistat mai mult față de cei anti nucleoproteină. Și în urma acestui studiu s-a constatat că, în general, anticorpii neutralizanți ai pacienților care au avut o formă severă de COVID-19 au persistat mai mult, în timp ce anticorpii subiecților asimptomatici adesea dispar mai rapid, iar uneori seroconversia nu are loc.
- Răspunsul imun prin anticorpi neutralizanţi al 1850 de pacienţi spitalizaţi pentru COVID-19 a fost analizat pentru 12 săptămâni (de la debutul bolii) în cadrul unui studiu [3], publicat în noiembrie 2020 în Nature Communication. Rezultatele au evidenţiat că, în cazul subiecţilor cu boală severă sau critică, există o întârziere de aproximativ o săptămână până la apariţia anticorpilor împotriva proteinei spike, nucleoproteinei şi RBD (porţiune a proteinei spike cu importanţă ridicată pentru pătrunderea intracelulară a virusului), în comparaţie cu pacienţii care au avut forme moderate sau uşoare de COVID-19. Titrurile de anticorpi IgG au fost semnificativ mai ridicate la subiecţii vârstnici şi la cei cu boală severă. Persistenţa ARN-ului viral detectabil s-a asociat cu un titru mai scăzut al anticorpilor neutralizanţi.
- Un studiu [4] publicat în Journal of Infectious Diseases în mai 2021 a evaluat prezenţa anticorpilor neutralizanţi împotriva SARS-CoV-2 după o perioadă de timp de 257 până la 343 de zile de la debutul simptomelor. 90% dintre aceştia au avut anticorpii de tip IgG contra proteină spike şi proteinei nucleocapsidei încă detectabili, iar 60% dintre subiecţi au avut anticorpii de tip IgG anti RBD detectabili. Concluzia studiului a fost că, la aproximativ un an de la infecţia cu SARS-CoV-2, răspunsul imun specific persistă la majoritatea pacienţilor.
- Titrurile de anticorpi neutralizanți scad progresiv după 5-8 săptămâni, dar sunt încă detectabile până la 8 luni la majoritatea pacienților recuperați, indiferent de vârstă sau comorbidități, cu anticorpii IgG anti proteină spike care oferă cea mai bună corelaţie cu neutralizarea, conform unui studiu [5] publicat în mai 2021 în Nature Communications. Rezultatele acestui studiu sugerează că răspunsurile imune compromise împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2 reprezintă o trăsătură majoră a pacienților cu COVID-19 cu afecțiuni critice și, prin urmare, reprezintă o resursă importantă în ceea ce priveşte planificarea îngrijirii pacienților cu COVID-19 și prioritizarea terapiei.
- Evoluţia titrului anticorpilor neutralizanţi a fost evaluată şi la populaţia pediatrică în cadrul unui studiu [6] publicat în iunie 2021 în Pathogens. Majoritatea copiilor infectați cu SARS-CoV-2 mențin un răspuns serologic pozitiv la șase luni de la infecție. Acei copii care și-au pierdut titrul IgG au fost mai frecvent asimptomatici sau ușor simptomatici, prezentând titruri scăzute de anticorpi după infecție.
DDS Diagnostic recomandă testarea rapidă pentru determinarea anticorpilor SARS-CoV-2
Compania DDS Diagnostic produce Kit-ul Test Rapid Anticorpi Neutralizanţi 2019-nCov. Metoda este imunocromatografică, cu ajutorul său fiind indicată prezenţa sau absenţa anticorpilor anti proteină spike, atât de tip IgM, cât şi IgG. Depistarea existenţei anticorpilor neutralizanţi de tip IgM are rol diagnostic pentru infecţia acută. Detecția și monitorizarea nivelului de anticorpi neutralizanți IgG este importantă pentru evaluarea protecției anti Covid-19 după infecție și după vaccinare. Kit-ul DDS Diagnostic realizează într-un singur pas testarea atât pentru IgM, cât şi pentru IgG, simplu, precis, rapid şi ieftin. DDS Diagnostic este prima companie din România care produce acest tip de test, fiind disponibil pentru achiziționare de către pacienți, cadre medicale și unități specializate în testarea Covid-19. Kit-ul poate fi achiziţionat de pe site-ul companiei - ddsdiagnostic.com/shop.
Data actualizare: 18-08-2021 | creare: 18-08-2021 | Vizite: 1991
Bibliografie
1. Wisnivesky, J.P., Stone, K., Bagiella, E. et al. Long-term Persistence of Neutralizing Antibodies to SARS-CoV-2 Following Infection. J GEN INTERN MED (2021). https://doi.org/10.1007/s11606-021-07057-02. Dynamics of SARS-CoV-2 neutralising antibody responses and duration of immunity: a longitudinal study, link: https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(21)00025-2/fulltext
3. Dynamic changes in anti-SARS-CoV-2 antibodies during SARS-CoV-2 infection and recovery from COVID-19, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7699636/
4. Lin Yao, Guo-Lin Wang, Yuan Shen, Zhuang-Ye Wang, Bing-Dong Zhan, Li-Jun Duan, Bing Lu, Chao Shi, Yu-Meng Gao, Hong-Hong Peng, Guo-Qiang Wang, Dong-Mei Wang, Ming-Dong Jiang, Guo-Ping Cao, Mai-Juan Ma, Persistence of Antibody and Cellular Immune Responses in Coronavirus Disease 2019 Patients Over Nine Months After Infection, The Journal of Infectious Diseases, Volume 224, Issue 4, 15 August 2021, Pages 586–594, https://doi.org/10.1093/infdis/jiab255
5. Dispinseri, S., Secchi, M., Pirillo, M.F. et al. Neutralizing antibody responses to SARS-CoV-2 in symptomatic COVID-19 is persistent and critical for survival. Nat Commun 12, 2670 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-22958-8
6. Méndez-Echevarría A, Sainz T, Falces-Romero I, de Felipe B, Escolano L, Alcolea S, Pertiñez L, Neth O, Calvo C. Long-Term Persistence of Anti-SARS-CoV-2 Antibodies in a Pediatric Population. Pathogens. 2021 Jun 4;10(6):700. doi: 10.3390/pathogens10060700. PMID: 34199852; PMCID: PMC8226775.
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Pharmarina Skincare – Marina Constantin aduce pe piață Crema Balance+, o soluție inovatoare pentru pielea ta
- Arnica Saf.Nutraceutica - linia pefectă pentru recuperare rapidă
- Inovații în medicină: Soluții moderne pentru sănătatea ta
- Puterea Resveratrolului - Longevitatea și sănătatea cardiovasculară
- Hyalomax: Protecție avansată pentru articulații cu Acid Hialuronic și Boswellia
- Detoxifiere și protecție hepatică? LiverHelp are grijă de ficatul tău
- Refacerea ficatului după expunerea la toxine
- Top vitamine pentru întărirea imunității în orice sezon
- Exercițiul este tratament
- O abordare medicală inovatoare: soluții pentru un mediu sigur și eficient
- Wolf-e Robotics: inovație și eficiență în dezinfecție cu lumină UVC
- Secretele frumuseții durabile: Colagenul Tip 1 și 2 de la Faunus Plant
- Bănci metalice pentru săli de așteptare în spitale
- Tehnologii medicale în folosul pacienților: cum poate fi eficientizată activitatea medicală?
- Transparenta si claritate de safir in iluminatul salilor de operatii
- Perfectiune fara compromisuri in combaterea durerii si inflamatiei oferita de sistemul de terapie cu microunde ENDOSAN
- Băuturi de colecție, cadourile perfecte de Crăciun. Sărbătorește Red Christmas cu FineStore!
- Miere de Manuka: 5 Beneficii Dovedite, Pret, Efecte Adverse
- Crioablatia tumorala cu azot lichid
- Investigatia endoscopica a tractului gastro-intestinal – standardul de aur al medicinii moderne