Icterele si sarcina

©

Autor: Redacția ROmedic

Icterele si sarcina

Functiile hepatice sunt perturbate in cursul sarcinii. Progesteronul, prezent in cantitate foarte mare, determina atonie pe intreaga musculatura neteda si in consecinta si pe vezicula biliara cu staza consecutiva. De aceea exista o retentie biliara, bila este vascoasa, iar in urina sunt prezente sarurile biliare si bilirubina. Acestea nu sunt patologice in cursul sarcinii, bilirubina ramanand in parametrii normali la sarcina normala.

Exista doua mari categorii de ictere:

  • ictere legate de sarcina;
  • ictere independente de sarcina.


Ictere legate de sarcina

Unul dintre cele mai intalnite ictere legate de sarcina este icterul colestatic benign (icter recidivant de sarcina). Acesta apare in trimestrul III de sarcina si se datoreaza stazei biliare si cantitatilor crescute de bila de o consistenta foarte vascoasa.

Semne si simptome

Tabloul clinic pentru icterele legate de sarcina se caracterizeaza prin prurit (semnul caracteristic care apare precoce), urini hipercrome, scaun decolorat.

Diagnostic

Dintre probele hepatice, colesterolul este moderat crescut, transaminazele si fosfatazele serice sunt normale, iar testele de disproteinemie sunt negative. Foasfataza alcalina este crescuta.

 

Prognosticul matern este bun. Prognosticul fetal este rezervat; fatul se poate naste prematur, exista riscul de moarte a fatului in utero, dar sarcina poate sa ajunga la termen.

 

Alte ictere legate de sarcina sunt reprezentate de:

  • ictere toxice aparute prin ingestia substantelor abortive;
  • ictere postanestezice - dupa anestezii prelungite;
  • icterele din disgravidiile precoce
  • ictere prin tratament prelungit cu clorpromazina
  • ictere hemolitice din cursul avorturilor toxico-septice;
  • ictere in varsaturile incoercibile ale disgravidiei de primtrimestru, insotite de azotemie;
  • ictere care apar in pilonefrita gravido-toxica.

Ictere independente de sarcina

Icterele hemolitice familiale se pot agrava in timpul sarcinii. Alte ictere independente de sarcina sunt cele prin obstructia cailor biliare. Acestea sunt foarte rare si se datoreaza unei litiaze veziculare preexistente sarcinii.


Tratamentul acestor ictere este doar medical. Tratamentul chirurgical se indica doar daca vezica biliara se suprainfecteaza si apare piocolecist sau gangrena colecistului, interventia chirurgicala facandu-se independent de varsta gestationala. In celelalte cazuri, tratamentul chirurgical este contraindicat deoarece provoaca avorturi sau nasterea prematura.

 

Icterele care apar in cadrul hepatitelor virale sunt destul de frecvente. Acestea pot fi fie forme de hepatita A (care apar in plina epidemie), fie forme de hepatita B sau C care apar mai ales in urma transfuziilor sau dupa injectii. Hepatitele virale pot avea o forma scurta, de 20 de zile, sau o forma prelungita cu risc de cronicizare. Pot exista si forme grave care pot ajunge la coma hepatica si moarte. In aceste cazuri se indica avortul terapeutic. Alte forme grave se manifesta si cu tulburari psihice, care sunt pe primul plan; hepatita este diagnosticata in aceste cazuri prin testele de floculatie si prin cresterea importanta a transaminazelor.

 

Prognosticul matern este bun. Prognosticul fetal este rezervat deoarece virusul trece prin placenta si poate determina malformatii fetale in primul trimestru de sarcina sau poate induce nasterea prematura in ultimul trimestru de sarcina. De asemenea, mai ales virusul B poate determina moartea fatului in utero.

Asociate sarcinii se pot intalni icterele infectioase din cadrul leptospirozei, salmonelozei, brucelozei si spirochetozei.


Data actualizare: 31-01-2014 | creare: 22-01-2007 | Vizite: 13490
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum