Hipertrofia ventriculară stângă
Autor: Gherghiceanu Alina-Elena
Având structură musculară, inima (la fel ca alÈ›i muÈ™chi) se măreÈ™te în volum atunci când este supusă unei activități suplimentare pe o perioadă îndelungată. Astfel se poate declanÈ™a hipertrofia sau mărirea în volum a pereÈ›ilor inimii, iar în funcÈ›ie de segmentul cardiac pe care s-a produs suprasolicitarea miocitelor (fibre musculare cardiace) se poate face o diferenÈ›iere între hipertrofia artrială dreaptă sau stângă pe de-o parte È™i hipertrofia ventriculară dreaptă sau stângă, pe de altă parte.
Hipertrofiile ventriculare sunt mai frecvente decât cele atriale deoarece sunt vizate cavitățile responsabile de pomparea sângelui în organism È™i apar ca urmare a suprasolicitării presionale a cordului, determinată de creÈ™terea postsarcinii ventriculare (rezistenÈ›a ce se opune ejecÈ›iei sângelui) care se poate instala în hipertensiunea arterială sistemică, hipertensiunea pulmonară sau în cadrul altor afecÈ›iuni ale inimii. Pe scurt, atunci când forÈ›a ce se opune ejecÈ›iei sângelui creÈ™te, automat fibrele musculare sunt obligate să-È™i mărească capacitatea de contracÈ›ie pentru a depăși această piedică È™i pentru a putea susÈ›ine în continuare trimiterea sângelui în organism. (6)
Hipertrofia ventriculară stângă se referă la îngroÈ™area septului interventricular È™i a pereÈ›ilor ventriculului stâng, mărirea volumului fibrelor musculare cardiace (lungimea fibrelor rămâne aceeaÈ™i, se modifică numai volumul), scăderea elasticității È™i îngustarea cavității ventriculare; aceasta capătă formă concentrică de cele mai multe ori, hipertrofică. (3, 6)
Cauze și factori de risc
Cauza cea mai frecventă pentru hipertrofia ventriculară stângă este hipertensiunea arterială (creÈ™terea presiunii sangvine arteriale). Mai mult de o treime dintre cei diagnosticaÈ›i cu hipertensiune prezintă È™i semne de hipertrofie ventriculară stângă.
Stenoza de valvă aortică poate fi o altă cauză pentru hipertrofierea ventriculară stângă. Această afecÈ›iune cardiacă se referă la îngustarea orificiului aortic la mai puÈ›in de 2 cm² prin îngroÈ™area cuspelor (foiÈ›elor) din alcătuirea valvei sigmoide aortice, determinând îngreunarea funcÈ›iei ventriculului stâng de a pompa sânge în aortă.
O cauză destul de predictibilă este È™i factorul genetic, răspunzător de dezvoltarea unei musculaturi cardiace anormale, care îngreunează funcÈ›iile inimii. Acesta este cazul cardiomiopatiilor hipertrofice sau al bolilor cardiace congenitale.
Lăsând la o parte sfera patologică, hipertrofia ventriculară stângă poate apărea la sportivi sau la cei care execută în mod regulat antrenamente fizice intense. În această situaÈ›ie inima se adaptează pentru a face față efortului fizic suplimentar, însă nu este încă foarte clar dacă acest tip de hipertrofie conduce la rigidizarea musculaturii inimii È™i la dobândirea altor afecÈ›iuni cardiace, ea fiind reversibilă după încetarea antrenamentelor o perioadă de timp. (1, 3)
Având în vedere principalele cauze de producere - hipertensiunea È™i stenoza aortică, factorii care cresc riscul apariÈ›iei hipertrofiei ventriculare stângi sunt:
- vârsta înaintată – hipertrofia ventriculară stângă este o afecÈ›iune des întâlnită la bătrâni;
- greutatea – supraponderalitatea È™i obezitatea cresc riscul declanșării hipertensiunii arteriale;
- diabetul;
- bolile congenitale;
- rasa – afro-americanii sunt mai predispuÈ™i să dezvolte hipertrofia ventriculară stângă decât celelalte rase;
- sexul – femeile cu hipertensiune au un risc mai mare de a dezvolta hipertrofia ventriculară stângă. (1)
Semne și simptome
Hipertrofia ventriculară stângă poate fi asimptomatică în cazul multor pacienÈ›i. Simptomele se accentuează mai ales atunci când hipertrofia este însoÈ›ită de complicaÈ›ii. Cele mai frecvente simptome pentru hipertrofia ventriculară stângă sunt:
- senzație de lipsă de aer (dispnee), bradipnee;
- dureri precordiale (în special după activitate fizică, efort);
- oboseală, amețeală, leșin;
- palpitații. (1, 3)
ComplicaÈ›iile acestei afecÈ›iuni pot conduce către întreruperea alimentării cu sânge a inimii, incapacitatea cordului de a pompa în organism cantitatea necesară de sânge (insuficiență cardiacă), aritmie, fibriliaÈ›ie atrială, boală cardiacă ischemică, infarct sau chiar stop cardiac. (1)
Diagnostic
În ceea ce priveÈ™te stabilirea diagnosticului de hipertrofie ventriculară stângă de foarte mare ajutor este efectuarea electrocardiogramei (EKG). În vederea interpretării EKG-ului cu hipertrofie ventriculară stângă sunt vizate modificări de:
1. Amplitudine și morfologie
Din punct de vedere morfologic este respectat aspectul standard al complexului qRs. Ca amplitudine însă, în derivaÈ›iile frontale unda R depășeÈ™te 13 mm în aVL, suma dintre R din DI È™i S din DIII este mai mare de 25 mm, S apare mărit în aVR (>14mm) iar R are o amplitudine de peste 20 mm în derivaÈ›iile inferioare (DIII, aVF, DII). În derivaÈ›iile orizontale se vor lua în considerare indicele Sokolov Lyon (suma dintre S din V1 È™i R din V5 sau V6) peste 35mm, unda R cu amplitudine de peste 26 mm în derivaÈ›iile stângi È™i unda S de peste 26 mm în derivaÈ›iile drepte. Importante pentru diagnosticul de hipertrofie ventriculară stângă sunt È™i criteriile Cornell – suma dintre S din V3 È™i R din aVL >24 mm la bărbaÈ›i È™i >20 mm la femei.
2. Durată
În hipertrofia ventriculară stângă durata complexului qRs este mai mare de 0, 08 sec. , dar nu depășeÈ™te 0, 12 secunde.
3. Fază terminală
Unda T din derivaÈ›iile precordiale stângi ne poate furniza informaÈ›ii despre hipertrofia ventriculară stângă prin modificările prezentate. Aceasta apare inversată, asimetrică È™i rotunjită; prezintă o pantă descendentă progresiv urmată de o întoarcere abruptă spre bază. Dacă pacientul a trecut printr-un infarct miocardic, aceste criterii de fază terminală pentru hipertrofia ventriculară stângă pot fi modificate.
4. Ax
În hipertrofia ventriculară stângă axul este situat în cadranul I (normal) È™i eventual apare deviat spre 0 grade, dar poate ajunge până la -30 grade (cadranul IV) în cazul unei hipertrofii severe. (2, 4, 5, 7)
Dacă pe EKG se evidenÈ›iază toate modificările prezentate anterior, diagnosticul este cu siguranță cel de hipertrofie ventriculară stângă. Există È™i situaÈ›ia în care nu se întrunesc toate condiÈ›iile, însă este suficient să existe modificările de amplitudine È™i câteva date clinice sugestive (hipertensiune arterială) ca să putem emite diagnosticul de hipertrofia ventriculară stângă.
O altă metodă de investigaÈ›ie utilizată în cazul patologiei cardiace, care vine în ajutorul EKG-ului este ecocardiografia (ecografia cardiacă). În acest mod se poate observa activitatea È™i aspectul inimii È™i se poate măsura grosimea pereÈ›ilor ventriculari, care nu trebuie să depășescă 1, 5 cm pentru a nu se considera hipertrofie.
Și la sportivi se produce o oarecare îngroÈ™are a pereÈ›ilor ventriculari, dar în mod normal aceasta nu depășeÈ™te 1, 5 cm, iar dimensiunile revin la valorile standard la ceva timp după încetarea exerciÈ›iilor fizice intense sau a antrenamentelor. Pentru o investigare È™i mai amănunțătă a cordului se poate efectua examinarea electromagnetică - computer tomograf (CT). (3)
Tratament
Tratamentul constă în rezolvarea cauzelor care au condus către hipertrofie ventriculară stângă È™i se poate realiza fie prin administrarea unei medicaÈ›ii specifice, fie prin efectuarea de intervenÈ›ii chirurgicale, dacă este necesar.
În vederea tratării hipertensiunii arteriale, aceasta fiind printre principalele cauze declanÈ™atoare de hipertrofia ventriculară stângă, medicul poate prescrie medicamente antihipertensive (beta-blocante, inhibitori de enzimă de conversie (IEC), blocante de canale de Ca, diuretice, simpatolitice) potrivite pentru fiecare pacient în parte, în funcÈ›ie de gradul afectării È™i de celelalte patologii asociate.
În situaÈ›ia în care hipertrofia ventriculară stângă s-a produs pe fondul unei stenoze aortice, se va interveni chirurgical pentru refacerea sau înlocuirea valvei afectate. O astfel de intervenÈ›ie poate fi necesară È™i în situaÈ›ia unei cardiomiopatii ischemice.
Hipertrofia sportivilor nu necesită un anume tratament, pentru aceasta fiind suficientă stoparea antrenamentelor de la 3 până la 6 luni. În acest timp se vor efectua ecografii cardiace prin care se va monitoriza aspectul pereÈ›ilor ventriculari. (1, 3)
Pe lângă tratament, pentru evitarea complicaÈ›iilor sau a altor afecÈ›iuni din sfera cardiacă, precum tulburările de conducere ce se pot asocia cu hipertrofia ventriculară stângă, este de preferat să se adopte o dietă alimentară echilibrată, lipsită de cantități crescute de grăsime sau sare, să se renunÈ›e la fumat È™i la consumul excesiv de alcool. De asemenea, o importanță deosebită o are È™i activitatea fizică de cel puÈ›in 30 minute pe zi (de exemplu, mersul pe jos), tocmai pentru prevenirea sedentarismului cauzator de boli ce conduc către hipertrofie cardiacă, precum hipertensiunea arterială. (1)
Concluzii
Hipertrofia ventriculară stângă este o afecÈ›iune cardiacă apărută ca urmare a unui mecanism de adaptare a cordului la acÈ›iunea unei presiuni mai mari decât cea normală. Totodată, aflându-se în strânsă corelaÈ›ie cu alte probleme cardiovasculare (hipertensiune arterială, stenoză aortică, cardiomiopatie), monitorizarea medicală este necesară È™i importantă pentru prevenirea, pe cât se poate, a dezvoltării altor patologii mai grave, unele dintre ele fiind chiar incompatibile cu viaÈ›a.
- Copil 9 ani Canal arterial persisistent+artera coronara dreapta de mic calibru
- Hipetrofie ventriculara dreapta.