Hipertrofia tiroidiană - cauze, diagnostic și afecțiuni posibile
Autor: Pleșca Roberta Ioana
Tiroida este glanda cu aspect de „fluture” localizată la baza gâtului. Aceasta produce doi hormoni principali: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3) . Acești hormoni circulă prin torentul sangvin și ajută la reglarea metabolismului prin susținerea digestiei grăsimilor și al carbohidraților, ajută la controlul temperaturii (termogeneză), influențează activitatea cardiacă și reglează producția de proteine. Glanda tiroidă produce si calcitonina-un hormon ce ajută la reglarea calciului din sânge.
Hipotalamusul și glanda pituitară (hipofiza) sunt responsabili de controlul și modul în care acești hormoni sunt produși și eliberați în organism.
Procesul începe în hipotalamus, acesta va stimula glanda pituitară pentru a produce TSH-ul (hormonul de stimulare tiroidiană) și prin eliberarea acestuia, va fi stimulată la rândul ei eliberarea hormonilor tiroidieni în sânge. Glanda tiroidă, va regla producția acestor hormoni, bazată pe cantitatea de TSH pe care o primește de la glanda pituitară. (2)
Semne și simptome
Hipertrofia, sau creșterea glandei în dimensiune, este de obicei nedureroasă, însă prin compresia pe care o poate produce determină adesea disconfort.
Hipertrofia tiroidiană nu este asociată cu producția crescută de hormoni tiroidieni. Glanda își poate mări dimensiunea astfel încât poate fi observată cu ușurință ca o masă situată la baza gâtului.
Există mai mulți factori care pot cauza creșterea dimensiunii acesteia, printre care: dieta deficitară în iod, care însă este mai rară, o cauză mai comună este reprezentată de creșterea nivelului de TSH, ca un răspuns la un defect în sinteza normală a acestuia, la nivelul glandei.
Această hipertrofie are loc deobicei într-o perioadă mai lungă de timp, chiar ani.
Masa glandei, va compresa traheea și esofagul, ducând la simptome ca: tuse, apnee, senzația blocării alimentelor în timpul deglutiției.
Creșterea dimensiunii poate compresa vasele sangvine de la nivelul gâtului, caz în care este necesară intervenția chirurgicală. (1)
Hipertrofia tiroidiană, nu înseamnă că aceasta nu funcționează normal. Chiar dacă dimensiunea este crescută, poate produce cantități normale de hormoni. Însă, uneori se poate înregistra o hipo-/hiperproducție de hormoni tiroidieni.
Datorită relațiilor anatomice pe care le are cu trahea, laringele, nervii laringieni superiori și inferiori, esofagul, hipertrofia tiroidiană poate determina o varietate de sindroame compresive. (3)
O hipertrofie minoră nu determină durere. Hipertrofia exagerată poate produce dificultăți în respurație sau deglutiție. În cazul în care este secundară altor afecțiuni, vor exista și simptomele bolii primare.
Factori de risc
Factori care pot influența apariția hipertrofiei:
- Deficiența în iod. Iodul este esențial în producerea hormonilor tiroidieni.
- Boala Graves: creșterea în dimensiune se poate produce atunci când există hipertiroidism (producere crescută de hormoni tiroidieni). În această afecțiune, anticorpii produși de către sistemul imunitar, atacă glanda, pe baza unei stimulari, rezultând astfel creșterea producției de hormoni.
- Boala Hashimoto: în acest caz creșterea dimensiunii este produsa prin hipotiroidism, la fel, este o boală autoimună dar în locul unei hiperproducții de hormoni tiroidieni, are loc o producție scăzută a acestora.
- Atunci când glanda pituitară depistează un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni, va produce mai mult TSH pentru a stimula tiroida în sensul producției de hormoni locali, printr-un efect compensator, rezultă hipertrofia glandei.
- Uneori, apariția unor noduli în masa glandei poate duce la creșterea dimensiunii acesteia. Se poate forma un singur nodul sau mai mulți, într-o parte a glandei sau în ambele porțiuni. Majoritatea nodulilor sunt benigni și nu duc la apariția cancerului.
- Cancerul tiroidian, este mai rar. O biopsie a unui nodul poate determina prezența sau nu, a malignității.
- Sarcina. Un hormon ce apare pe parcursul sarcinii, HCG (gonadotropina corionică umană) poate cauza creșterea dimensiunii glandei.
- Inflamații. Tiroidita este o afecțiune inflamatorie ce poate determina durere și creșterea dimensiunii. De asemenea poate produce o hiperproducție de hormoni.
- Hipertrofia poate apărea la oricine, chiar de la naștere sau în orice moment al vieții.
- Femeile prezintă o prevalență crescută la afecțiunile tiroidiene, astfel sunt mai susceptibile la dezvoltarea hipertrofiei. Menopauza reprezintă o cauză comună a apariției hipertrofiei.
- Este mai comună după vârsta de 40 de ani.
- O persoană care prezintă un istoric familial în acest sens, prezintă un risc crescut de apariție.
- Unele medicamente, precum cele prescrise în cazul afecțiunilor cardiovasculare sau psihiatrice, pot crește riscul apariției.
- Expunerea la radiații
- Fumatul
- Unele alimente: soia, alune, vegetale: brocoli, crucifere. (2, 4)
Diagnostic
- Diagnosticul se va pune în urma unui examen clinic, tiroida va fi palpată și se va aprecia dimensiunea acesteia în timul deglutiției. În unele cazuri se pot simți la palpație chiar și noduli.
- Se pot realiza și teste de sânge ce determină cantitarea de hormoni produși de către tiroidă și glanda pituitară.
- Se poate realiza un test de depistare a anticorpilor în cazul bolilor autoimune.
- Ultrasonografie
- Radiografie cu substanțe radioactive izotope
- Biopsie
Prognostic
Hipertrofia benignă prezintă un prognostic favorabil. Cu toate acestea, trebuie monitorizată pentru a observa eventualele modificări.
Pentru prevenirea instalării, se recomandă administrarea adecvată de iod, evitarea goitrogenilor (substanțe ce pot încetini capacitatea de funcționare a glandei tiroide și producția de hormoni), examinare periodică a gâtului. (3)
Tratament
Tratamentul depinde de dimensiunea glandei, semnele și simptomele prezente.
Se pot recomanda:
- Observarea și examinarea periodică, dacă glanda suferă mici modificări ale dimensiunii, nu determină probleme și funcționează normal, se va urmări evoluția acesteia.
- Atunci când creșterea glandei este într-o mică măsură, se poate apela la un tratament medicamentos pe baza de hormoni tiroidieni, sub formă de pilule. Prin suplinirea cu hormoni tiroidieni, glanda pituitară va produce mai puțin TSH și în consecință va avea loc o stabilizarea a mărimii. Această metodă nu va reduce dimensiunea glandei, însă va preveni creșterea acesteia. Pacienții care nu răspund la această terapie, vor fi supuși intervenției chirurgicale, daca dimensiunile vor continua să crească. (1)
- Dacă hipertrofia este consecința unei carențe de iod, se va suplimenta dieta.
- Medicație: În cazul în care există hipo-/hipertiroidism, se vor administra medicamente pe bază de hormoni.
- În cazul unei inflamații: se vor administra medicamente antiinflamatorii sau corticoizi.
- Intervenția chirurgicală: înlăturarea toatală sau parțială a glandei, este o opțiune dacă simptomele influnțează starea pacientului. De asemenea este procedura la care se apelează în cazul cancerului. (2)
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Operatie extirpare glanda tiroida
- Confuzie tratament hipovitaminoza D
- Hirsutism - am nevoie de ajutor
- Sindromul Cushing - sfaturi
- Amenoree secundara
- Sa fie tiroida?
- Medic endocrinolog
- Adenom hipofizar
- Slabire cu Euthyrox?