Hipertensiunea pulmonară (HTP) la gravidă

Hipertensiunea pulmonară (HTP) reprezintă creșterea presiunii în artera pulmonară peste 25 mmH, valoare măsurată prin cateterism cardiac drept. Boala apare frecvent la sexul feminin, devenind uneori clinic manifestă odată cu instalarea sarcinii. La această categorie de paciente se recomandă evitarea sarcinii, iar dacă aceasta apare, întreruperea ei.

 

Cele mai frecvente cauze de deces la femeile cu HTP sunt criza hipertensivă pulmonară, trombembolismul pulmonar și insuficiența ventriculară dreaptă. Mortalitatea fetală și neonatală este crescută, între 0 și 30%.

 

Pentru evaluarea gradului de hipertensiune pulmonară se utilizează ecografia cardiacă. Dacă diagnosticul este incert, atunci se efectuează cateterism cardiac drept, de preferință într-un centru de expertiză. Gravida cu HTP trebuie urmărită de o echipă multidisciplinară, ea necesitând consulturi periodice pentru evaluarea stării generale, a saturației în oxigen și estimarea funcției ventriculului drept.

 

La pacientele simptomatice se recomandă repausul la pat, precum și evitarea călătoriilor cu avionul. Deoarece există un risc crescut de trombembolism pulmonar, trebuie luată în considerare inițierea tratamentului anticoagulant.


În caz de insuficiență cardiacă, se pot administra diuretice. Având în vedere că bosentan și alți antagoniști de receptori de endotelină se corelează cu embriopatie, aceștia ar trebui întrerupți. Este important de știut că numeroase centre inițiază tratament vasodilatator oral cu sildenafil. (2)


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  •