Hidrocefalia

Hidrocefalia

©

Autor:

Hidrocefalia este principala afectiune a sistemului ventricular al creierului, in plan secundar situandu-se inflamatiile, precum meningita sau ventriculita, consecutive infectiilor sau aparute in urma unui traumatism sau a unei hemoragii. [1]

 

Hidrocefalia rezulta in urma blocararii circulatiei lichidului cefalorahidian, fapt ce duce la dilatarea sistemului ventricular in amonte de nivelul obstructiei. Dupa modul in care apar sunt indicate doua tipuri de hidrocefalie, necomunicanta si comunicanta.

  • In hidrocefalia necomunicanta (hidrocefalia obstructiva), lichidul cefalorahidian (LCR) se acumuleaza in ventriculi ca rezultat al unei obstructii, cel mai frecvent la nivelul apeductului cerebral.
  • In hidrocefalia comunicanta, LCR curge liber din ventriculul IV in spatiul subarahnoidian, afectiunea manifestandu-se datorita hipersecretiei de LCR sau in urma unei absorbtii deficitare a acestuia.


Etiologie

Papilomul de plex coroid este principala cauza de productie in exces a LCR, insa este o tumora rar intalnita, in mai putin de 2% din totalitatea tumorilor dezvoltate in perioada copilariei. Etiologii de hidrocefalie secundara obstructiei sau absorbtiei diminuate de LCR includ anomalii de dezvoltare, traumatisme, formatiuni tumorale, infectii.

Tumorile solide determina hidrocefalia prin obstructia circulatiei LCR, in timp ce tumorile nesolide afecteaza absorbtia LCR in spatiul subarahnoidian.

Obstructia foramenului Monro poate fi cauzata de mase supraselare (gliom, chist arahnoid, craniofaringiom), tumora de sept pelucid, chist coloid, scleroza tuberoasa, iar obstructia apeductului cerebral este echivalenta cu stenoza apeductala si poate rezulta in urma malformatiilor vasculare, ventriculitei, ependimitei sau tumorilor de glanda pineala, de trunchi cerebral. Obstructiile la nivelul orificiilor Luschka si Magendie pot aparea in urma malformatiei Dandy-Walker, a unei infectii sau tumorilor cerebeloase, iar obstructia la nivelul spatiului subarahnoidian, extraventriculara, este de obicei cauzata de hemoragii subarahnoidiene sau subdurale, meningita si, mai rar insa, de malformatia Chiari.

Simptome

Hidrocefalia cauzeaza simptome in principal datorita presiunii intracraniene crescute, iar acestea variaza in functie de varsta.

Hidrocefalia la copiii mici prezinta caracteristici clinice precum iritabilitate, letargie, inapetenta, varsaturi si tulburari de crestere. La adulti, s-au semnalat dureri de cap dimineata asociate cu varsaturi, diplopie, tulburari de mers, probleme de coordonare. Edemul papilar, hemoragii si atrofia optica pot fi descoperite prin examinarea fundului de ochi la copii sau adulti, iar separarea suturilor se constata la copii cu hidrocefalie, dezvoltata inainte de sudarea cutiei craniene. De asemenea, s-au semnalat modificari hormonale, ca un rezultat al dilatarii ventriculului al III-lea si exercitarea presiunii asupra structurilor hipotalamo-hipofizare, disfuctii cognitive, modificari de personalitate.

Tratament

Tratamentul hidrocefaliei depinde de etiologie si de locul de obstructie si poate fi conservator sau chirurgical.

Hidrocefalia congenitala

Hidrocefalia congenitala are o incidenta de 0,4-0,8 / 1.000 nasteri, frecvent dezvoltata sub forma necomunicanta. Stenoza apeductala este cea mai intalnita cauza a hidrocefaliei congenitale, in timp ce leziunile cu efect de masa sunt cea mai frecventa cauza a obstructiei apeductale, manifestata in timpul copilariei. Alte cauze ale hidrocefaliei necomunicante congenitale includ malformatia Dandy-Walker, ce consta in dillatarea marcata a ventriculului IV asociata cu un defect in deschiderea foramenului Magendie, aplazia vermisului posterior, heterotopia nucleilor olivari inferiori, pahigirie, agenezia corpului calos; sindromul Klippel-Feil, care se traduce prin hidrocefalie obstructiva la nivelul ventriculului IV asociata cu malformatii ale scheletului craniocervical; malformatia Chiari; tumorile congenitale, precum astrocitomul, meduloblastomul, teratomul si papilomul de plex coroid; sindromul Walker-Warburg, caracterizat prin hidrocefalie, agirie, displazie retiniana, cu sau fara encefalocel, asociat cu distrofie musculara congenitala. [2]


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rolul vital al relaÈ›iei terapeutice în tratamentul cu substanÈ›e psihedelice
  • Psihedelicele pot duce, în unele cazuri, la percepÈ›ii È™i credinÈ›e false
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum