Hernia pulmonară
Autor: Paverman Laura
Hernia pulmonară este o patologie foarte rară ce constă în protruzia unei porțiuni a plămânului în afara cutiei toracice.
Primul caz de hernie pulmonară a fost descris în anul 1499 de Roland, ca mai apoi în 1845 Morel și Lavellee să clasifice acest tip de hernii în funcție de localizare (cervicale, intercostale, diafragmatice) și în funcție de etiologie (congenitale și dobândite). În majoritatea cazurilor etiologia este traumatică (80%) și localizarea – intercostală. (2, 4, 5)
Etiopatogenie
Herniile pulmonare au fost clasificate în funcție de etiologie și de localizare.
În funcție de etiologie
- congenitale – sunt mai frecvent întâlnite la populația pediatrică; ele apar printr-un defect al fasciei Sibson (membrana suprapleurală); în literatură se întâlnește o împărțire a cazurilor în protruzii și hernii propriu-zise, însă diferențierea acestora este controversată.
- dobândite – cea mai frecventă formă de hernie pulmonară.
La rândul lor, herniile dobândite se împart în mai multe categorii:
- de cauză traumatică – în urma unor leziuni penetrante, mai ales cu arme albe, dar și în urma unor manevre medicale nechirurgicale (introducerea unor tuburi de drenaj pleural);
- postchirurgicale;
- spontane – apar în urma creșterii presiunii intratoracice pe fondul existenței unor defecte ale cutiei toracice; această modificare presională se poate întâlni la suflători, halterofili, în caz de efort, „de scremut” excesiv, bronhopneumopatie cronică obstructivă sau tuse convulsivă;
- de cauză patologică – sunt cele mai rare și apar din cauza unei slăbiri a peretelui toracic ca urmare a existenței unor boli cronice – infecții (mai ales tuberculoză) și malignități.
În funcție de localizare
- cervicale (35%) – mai frecvent întâlnite la copii (forme congenitale) și la vârstnici cu emfizem pulmonar;
- intercostale (70%) – cel mai frecvent întâlnite în cazul patologiei traumatice, postchirurgicale sau în formele spontane;
- diafragmatice – sunt extrem de rare datorită condițiilor presionale: în abdomen presiunea este mai mare decât cea intratoracică. (1, 5, 6)
Semne și simptome
Herniile pulmonare pot fi uneori asimptomatice, însă atunci când manifestările există, ele indică clar diagnosticul.
Posibilele manifestări ale herniei pulmonare sunt:
- durere localizată ce se accentuează la inspir profund, tuse sau strănut;
- dispnee (dificultate la respirație, respirație superficială);
- formațiune tumorală nou apărută la nivel toracic sau cervical;
- febră. (1, 3, 5)
Diagnostic
Diagnosticul herniei pulmonare se realizează destul de ușor.
Anamneza, pe lângă manifestările descrise de pacient, poate evidenția o criză de tuse, ridicarea de greutăți, un traumatism sau un istoric de intervenție chirurgicală la nivelul toracelui sau boală cronică.
La examenul clinic se poate detecta o formațiune tumorală la nivelul peretelui toracic sau supraclavicular, de consistență moale, elastică, cu crepitații prezente și care de cele mai multe ori este reductibilă; este accentuată de manevra Valsalva (realizarea unui expir forțat cu glota închisă). Rar se detectează local și o echimoză.
Paraclinic, diagnosticul este confirmat cu ajutorul radiografiei toraco-pleuro-mediastino-cardio-pulmonare în incidență de față și de profil (este important să se realizeze și de profil deoarece în incidența de față multe hernii pulmonare pot trece neobservate). În anumite cazuri poate fi necesară realizarea unei tomografii computerizate.
Diagnosticul diferențial se realizează cu emfizemul subcutanat, lipomul și hemangiomul și empiemul de necesitate. (3, 4, 5, 6, 7)
Tratament
În cazul herniilor de dimensiuni mici, asimptomatice, se preferă ținerea sub observație și aplicarea unui tratament conservator: repaus la pat, medicație antalgică și antitusivă. În cazul în care dimensiunile cresc, durerea este persistentă, infecțiile respiratorii recurente sau există semne sugestive de încarcerare se recomandă intervenția chirurgicală. Procedura constă în închiderea defectului și întărirea peretelui toracic. (3, 6, 8)
De reținut!
- Hernia pulmonară este o afecțiune rară.
- Halterofilii și suflătorii au risc crescut.
- Hernia pulmonară poate apărea în urma unui efort susținut de tuse.
- În cazul herniilor de dimensiuni mici tratamentul este conservator.
- CT Torace
- Operatie de plamani
- Cancer la plamani
- Fumatul = cancer de plamani?
- Varsaturi continue, cancer pulmonar
- Dureri in plamani
- La radiografia pulmonara au aparut formatiuni ganglionare... mai multe detalii, va rog
- Probleme la plamani
- Cancer plamani la 25 de ani ?
- Stenoza cervicala