Hemoragiile vitreene

©

Autor:

Hemoragiile vitreene
Prezenta sangelui in vitros datorita ruperii unor vase sanguine defineste hemoragia vitreeana. Aceste vase pot fi normale, alterate (diabet, ateroscleroza, tulburari de coagulare) sau de neoformatie si cedeaza de obicei sub actiunea unei cresteri presionale hidrostatice fiziologice sau nu ori a unui traumatism penetrant.

Vitrosul reprezinta cea mai mare cavitate a ochiului (80% din volumul acestuia) dar in ciuda acestui fapt importanta participarii sale la dioptrul ocular este neglijabila (singura conditie e sa ramana transparent). Este delimitata anterior de cristalin si aparatul ciliar iar posterior de retina. Contine un gel transparent alcatuit din fibre de colagen, substanta fundamentala bogata in acid hialuronic si celule vitreene.

Semnele clinice si evolutia ulterioara a hemoragiilor vitreene sunt influentate de volumul hemoragiei si de calitatea vitrosului. Etiologia cea mai frecventa o constiuie maladii ca:
  • retinopatia diabetica
  • hemoglobinopatii
  • retinoschizisul congenital
  • ocluziile venoase
  • rupturile retiniene
  • traumatismele.

Simptomatologie

Debutul este brutal cu scaderea unilaterala si nedurereasa a acuitatii vizuale, incetosarea vederii ca un voal negru ce se pune peste ochi pana la „perceptie luminoasa”. In cazul hemoragiilor vitreene mai mici pacientul observa puncte negre mobile cu miscarile ochiului.

Diagnostic

Examenul luminii pupilare constata lipsa rosului pupilar daca este o hemoragie masiva sau opacitati hemoragice mobile in hemoragiile moderate. Ecografia este indicata in cazul in care etiologia este neclara sau se suspicioneaza un neoplasm. Resorbtia sangelui se face lent, data fiind capacitatea fibrinolitica redusa a vitrosului. De asemenea acest proces este influentat si de calitatea vitrosului astfel daca hemoragia se produce intr-un vitros a carui structura este alterata, lichefiata resorbtia se produce mult mai repede.

Complicatii

Organizarea conjunctiva a vitrosului cu formarea de bride si membrane alb-galbui reprezinta una din frecventele complicatii. Aceasta poate duce la opacifierea vitrosului. Glaucomul hemolitic si sideroza retiniana pot fi deasemenea complicatii ale hemoragiei vitreeene.

Tratament

Tratamentul este medical (local si general), iar in cazurile in care opacitatile nu cedeaza nici dupa sase luni se intervine chirurgical practicandu-se vitrectomia. In cazul hemoragiilor masive este indicata chirurgia inca de la inceput. Profilactic se recomanda diagnosticarea precoce si tratamentul corect al bolilor de baza care pot provoca in evolutie hemoragie vitreeana.

Data actualizare: 03-03-2014 | creare: 29-03-2009 | Vizite: 19676
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum