Hemoragia intracerebrala lobara

©

Autor: Redacția ROmedic

Hemoragia intracerebrala lobara

Hemoragiile lobare intracerebrale sunt acele hemoragii care apar in substanta alba subcorticala, situandu-se in afara talamusului si ganglionilor bazali.

 

Cauze


Printre cauzele hemoragiei lobare se numara hipertensiunea arteriala cronica, angiopatia amiloidica, diatezele hemoragice, mai ales cand sunt asociate cu administrarea de warfarina sau heparina. In cazul tratamentelor cu anticoagulante, cel mai mare factor de risc pentru sangerarea intracraniana sau sistemica o constituie prelungirea timpului de protrombina. De asemenea si coexistenta HTA creste tendinta de sangerare. Hemoragiile cerebrale induse prin anticoagulante au cateva caracteristici: se dezvolta adeseori insidios, treptat, in decurs de ore sau zile; sunt localizate preponderent in cerebel; au o mare rata de morbiditate si mortalitate, eventual hemoragiile mici cu volum sub 30 cm3 au sanse de supravietuire.

 

Alte cauze de hemoragie lobara sunt: hemoragiile intratumorale, anevrismele poligonului Willis, malformatiile arterio-venoase. Exista, de asemenea, un segment de bolnavi la care cauzele nu pot fi determinate.

 

Manifestari clinice

 

Semnele si simptomele neurologice au un debut brusc, in cateva minute. Ele depind de sediul si intinderea hemoragiei. Cand apare la nivelul zonei occipitale pacientul prezinta hemianopsie omonima. Daca este interesat lobul temporal de pe emisfera dominanta, apare afazia globala si delirul; in cazul afectarii lobului temporal de pe emisfera nedominanta, atunci apare apraxia constructiva si anosognozia. In hemoragia parietala apare un deficit senzitiv ce intereseaza de obicei toate tipurile de sensibilitate de la nivelul unui hemicorp; daca este interesata emisfera dominanta poate apare si un grad de afazie, iar in cazul afectarii celei nedominante se poate intalni apraxia constructiva sau mutismul. In cazul afectarii lobului frontal se intalneste pareza bratelor.

 

Semnele de insotire ale acestor manifestari neurologice sunt: cefaleea focala, contractura cervicala, varsaturi, somnolenta, crizele epileptice. Starea de coma poate sa apara in cazul hemoragiilor masive care prin efectul de masa afecteaza talamusul si mezencefalul.

 

Diagnostic

 

Diagnosticul se face pe baza manifestarilor clinice coroborate cu examenele de laborator ca CT, IRM (imagistica prin rezonanta magnetica), arteriografie selectiva, angiografie, orientate pe cauzele producerii hemoragiilor intracerebrale lobare.

 

Angiopatia amiloidica se diagnosticheaza la necropsie prin coloratia cu rosu de Congo. O caracteristica a amiloidului este faptul ca el se depoziteaza numai in peretii arterelor cerebrale, determinand hemoragii multiple care se intind pe intervale de luni sau ani. Depozitele de amiloid se localizeaza in vasele mici si mijlocii. Vasele devin fragile si se pot constitui microanevrisme care se rup. Boala afecteaza preponderent persoanele mai varstnice de 60-65 de ani.

Angiomul venos este mai rar intalnit in clinica, fiind gasit la examinarile necropsice. Este situat predominant supratentorial in lobul frontal si subtentorial in cerebel.

 

Tratament

 

Este acelasi ca in cazul hemoragiei cerebrale hipertensive plus tratamentul afectiunii generatoare.


Data actualizare: 20-02-2014 | creare: 25-12-2008 | Vizite: 9690
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum