Gripa aviara
Autor: Luminita Chidinciuc
Simptomele in gripa aviara sunt similare cu ale gripei „normale” - febra, cefalee, dureri de gat si dureri in membre. Pentru a afla sigur daca este vorba de gripa aviara, se recomanda efectuarea unor teste speciale pentru evidentierea antigenelor virusului.
Nu exista un tratament general valabil pentru gripa aviara, dar anumite medicamente cu actiune antivirala si de ameliorare a simptomatologiei pot fi de ajutor.
In prezent nu exista un vaccin impotriva virusului gripei aviare, dar prin respectare unor reguli profilactice se poate preveni infectarea.
Definitie
Gripa aviara (in engleza „Asian Flu”) reprezinta o boala virala foarte raspandita, cunoscuta de mai bine de 100 de ani. Ea afecteaza cu precadere pasarile, mai ales gainile si curcanii. In ultimii ani s-a constatat inmultirea cazurilor de boala in tinuturile asiatice (Thailanda, Vietnam, Cambogia). Persoanele afectate au contractat boala la contactul foarte strans cu animalele infectate (in ferme de gaini). Oamenii de stiinta iau in considerarea posibilitatea ca virusul gripei aviare sa se combine cu virusii care determina gripa la oameni, cu riscul unei pandemii (epidemii universale).Cazuri de gripa aviara s-au semnalat si in tinutul Ural, probabil prin transporatarea virusului Asia in Rusia prin intermediul pasarilor migratoare.
Etiologie
Gripa aviara este provcata de virusul Influenza-A, care apare in 15 subtipuri, numite subtipuri H. Virusii care apar in cazul oamenilor apartin subtipurilor H1, H2 si H3. Manifestarile severe ale gripei aviare au fost provocate de subtipurile H5 si H7. Incepand cu sfarsitul anului 2003 s-a raspandit in Asia o epidemie de gripa aviara provocata de virusul H5N1, care a patruns si in Europa. Expertii se asteapta la extinderea bolii.
Virusii gripei aviare apar mai ales la pasarile domestice (de exemplu rate, dar si gaini sau curcani). Rareori de pot infecta si mamifere -porci, pisici, cai sau chiar oameni.
Calea de transmitere
Riscul de transmitere a gripei aviare la om apare in cazul contactului foarte strans cu animale bolnave. Virusul se gaseste cu precadere in excrementele pasarilor infectate. Oamenii se infecteaza prin inspirarea aerului care contine virusul sau prin contactul fizic direct cu excremente contaminate, datorita unei igiene deficitare a mainilor. Perioada de incubatie este in medie de 4 zile.
Consumul de carne de pasare sau de oua nu comporta niciun risc pentru sanatate in acest caz, cu riscul ca mancarea sa fie gatita bine. Ingerarea de carne cruda sau insuficient preparata termic poate fi insa periculoasa.
In 2004 a fost descris in Thailanda un caz de transmitere a gripei aviare de la om la om, cu toate ca aceasta cale de transmitere a fost exclusa pana in acel moment.
Simptome gripa aviara
Tabloul clinic al gripei aviare este similar unei gripe severe la oameni. Primul simptom este febra, care se asociaza cu tuse, dispnee, greata, vomismente, diaree.
Uneori pot sa apara si dureri de gat, cefalee si dureri in membre, iar in cazurile grave inflamarea parenchimului pulmonar (pneumonie).
Diagnostic
Daca o persoana din tarile asiatice numite manifesta simptome specifice gripei aviare in urma consumului de carne infectata, este posibil sa fi contractat boala. In plus, se pot folosi metode speciale de investigatie, cum ar fi imunoflorescenta, ELISA sau PCR (Polymerase Chain Reaction, reactia de polimerizare in lant), care evidentiaza prezenta antigenelor virusului Influenza-A in secretiile bronsice, in cele din faringe si cavitatea nazala.
Tratament
In tratamentul bolilor virale se pot folosi, pe langa medicamente pentru ameliorarea simptomatologiei, si virostatice (medicamente care opresc inmultirea virusilor). Impotriva gripei aviare si-au dovedit eficienta inhibitorii de neuraminidaza. In prezent se cerceteaza si efectul altor virostatice asupra gripei aviare. Tratamentul simptomatic se bazeaza pe antipiretice (medicamente pentru scaderea febrei), antalgice, etc.
Evolutie
Infectia cu virusul gripei aviare evolueaza diferit, de la lipsa oricarui simptom sau manifestari usoare de raceala pana la inflamarea grava a parenchimului pulmonar (pneumonie) cu risc de deces.
Riscuri
Infectarea simultana cu virusul responsabil de gripa aviara si cu virusul Influenza-A al gripei de la om ar putea determina amestecarea si modificarea genomului viral. Acesti virusi „micsti” pot fi foarte periculosi si se pot transmite usor de la om la om.
Preventie
In momentul de fata nu exista un vaccin eficient impotriva gripei aviare. Vaccinurile folosite in profilaxia gripei umane nu actioneaza impotriva celei aviare, insa sunt recomandabile pentru a contracara eventualitatea unui atac simultan al virusilor Influenza care determina gripa aviara si a celor care determina gripa umana. Cercetatorii incearca gasirea unui vaccin eficient impotriva gripei aviare. Pana atunci, se recomanda vaccinarea gainilor impotriva agentului patogen.
Dat fiind faptul ca aceasta boala apare rareori in randul oamenilor, riscul de contagiozitate pentru oameni este foarte mic. Cu toate acestea, se impune respectarea unor reguli profilactice:
- Evitarea pasarilor vii sau moarte;
- Evitarea pietelor de pasari;
- Prepararea termica temeinica a carnii de pasare si a produselor adiacente (oua), deoarece virusul gripei aviare nu rezista la temperaturi mai mari de 70°C;
- A nu se ingera carne cruda sau gatita insuficient;
- Igiena temeinica a mainilor (cu apa, sapun si substante dezinfectante, mai ales inainte de masa).
- Sinuzita cronica, gripa, simt ca lesin, ca ma pierd
- Gripa sau meningita?
- Gripa, febra, simptome de voma, nu suport mirosul de mancare, ameteala
- Remedii naturale pentru raceala si gripa
- Bubite mici usturatoare pe fundul limbii, febra, stare de gripa
- Posibila gripa mai agresiva sau posibila pneumonie?
- Am avut gripa iar sarcina este in 6 saptamani in evolutie. Ce sa fac?
- Infectie care nu trece cu antibiotice plus complicatii
- Dieta in raceli si gripe
- Stare gripala