Gonartroza (artroza genunchiului)

©

Autor:

Gonartroza (artroza genunchiului)
Gonartroza este expresia reumatismului degenerativ localizat la nivelul articulatiei genunchiului, motiv pentru care este cunoscuta si sub denumirea de artroza genunchiului. Aceasta artropatie cronica progresiva este una dintre cele mai frecvent intalnite forme de reumatism degenerativ, evolutia sa fiind in general mai putin severa comparativ cu coxartroza.

Artroza genunchiului poate fi primitiva sau secundara. In ceea ce priveste frecventa, statisticile evidentiaza predilectia pentru sexul feminin, varsta de debut variind, de regula, intre 40 si 70 ani.

Depistarea factorilor generali si locali care influenteaza debutul si progresia afectiunii este strict necesara, datorita faptului ca prin corectarea acestora se poate suspenda evolutia nefavorabila a procesului artrozic.

Cauze si factori de risc

Factorii de cauzalitate pentru gonartroza sunt superpozabili cu cei care domina etiologia artrozelor in general. Factorii endocrini pledeaza pentru manifestarea gonartrozei la sexul feminin in perioada de menopauza sau de postmenopauza, conducand de obicei la o forma bilateral-simetrica, ce deformeaza genunchiul concomitent cu dezvoltarea si depozitarea tesutului adipos la acest nivel. Obezitatea este descoperita in aproximativ 65% din cazurile de gonartroza, supraincarcarea articulatiilor catalizand instalarea procesului artrozic care poate avea loc rapid sub forma clinica grava prin asociatie cu tulburarile statice preexistente. 40% dintre subiecti se confrunta cu tulburari venoase, exteriorizate prin varice. Mersul prelungit in special pe teren neregulat poate contribui la fenomenul de degenerare articulara, iar ocazional, efortul, focarele de infectie sau diversi factori meteorologici pot conditiona activarea sau inflamatia gonartrozelor.

Din complexitatea articulatiei genunchiului procesul de uzura intereseaza separat sau concomitent articulatiile femurotibiala si femurorotuliana. Astfel, degradarea cartilajului articular si modificarile osoase ale condilului femural, ale platoului tibial precum si ale rotulei au ca rezultat manifestarea gonartrozei.

Gonartrozele cu debut femurotibial sunt secundare unor tulburari ale mecanismului articulatiei femurotibiale, de origine traumatica, in urma unor fracturi de femur sau tibie, luxatii si entorse a acest nivel, rupturi de menisc sau de origine statica, in cadrul deviatiilor axiale ale genunchiului, genu varum si genu valgum, precum si in caz de picior plat sau in anomalii ale soldului. In cazuri rare, boala Paget, osteocondromatoza sau osteocondrita disecanta pot sta la baza evolutiei gonartrozei.

Gonartrozele cu debut femurorotulian sunt secundare perturbarii mecanismului femurorotulian de obicei pe cale traumatica, in urma fracturilor sau luxatiilor traumatice ale rotulei. In unele cazuri, malformatiile congenitale, luxatia recidivanta a rotulei sau subluxatia laterala a rotulei pot conduce la manifestarea gonartrozei.

Semne si simptome

Gonartroza debuteaza insidios si vag, iar odata cu progresul afectiunii simptomele devin tot mai semnificative. Simptomul cardinal este reprezentat de durere, de mica intensitate in fazele incipiente ale afectiunii, accentuandu-se ulterior, in anumite circumstante sugestive pentru diagnostic, in timpul mersului in special pe teren neregulat, la urcarea, dar mai ales la coborarea scarilor. De cele mai multe ori pacientii acuza durerile ca fiind localizate pe fata anterioara sau antero-interna a genunchiului, insa durerea poate fi resimtita si profund, numai in regiunea poplitee sau poate iradia catre gamba. Intensitatea durerii se deprima la repaus. Cu toate ca leziunile constituite pe oase si cartilaje sunt definitive, durerile pot disparea uneori si pentru o perioada mai indelungata de timp, fapt ce imprima le imprima acestora caracterul tranzitoriu. Aceasta particularitate a gonartrozei indica faptul ca durerile sunt influentate atat de modificarile osteocartilaginoase cat si de inflamatia sinovialei.

Aspectul genunchiului in artroza este semnificativ deformat, prezentand in general un volum marit. De asemenea, limitarea miscarilor de flexie si extensie survine sub diferite grade, mobilizarea fiind insotita de crepitatiile articulare, cauzate de alunecarea rotulei pe femur, suprafetele articulare ale oaselor nemaifiind netede.

Complicatii si prognostic

Agravarea lenta reprezinta evolutia obisnuita a gonartrozei, pe fondul careia pot aparea episoade de manifestari acute acompaniate de hipersecretie de lichid sinovial. In astfel de situatii, la examenul clinic se constata socul rotulian sugestiv pentru existenta hidartrozei sau „apa la genunchi”. Pe langa acestea, aspectul tumefiat, temperatura locala crescuta si durerea amplificata poate indica forma activata de gonartroza, care se remite in general dupa cateva saptamani. In stadii tardive se evidentiaza o importanta limitare a miscarii de flexie, care nu depaseste unghiul drept, precum si o invaliditate semnificativa, in mod frecvent gonartroza devenind bilaterala. Chiar daca leziunile sunt relativ avansate, artroza genunchiului nu ajunge la anchiloza, iar prognosticul sau ramane, de regula, favorabil.

Diagnostic

Anamneza pune in evidenta starea generala de sanatate a pacientului, istoricul medical si factorii de risc particulari, iar prin intermediul examenului fizic se poate evalua gradul de inflamatie, mobilitatea, stabilitatea si durerea in timpul miscarilor articulatiei afectate. Termografia, radiografia, RMN, CT sau sonografia pot fi utile in definitivarea diagnosticului.

Tratament

Metodele de tratament pentru gonartroza variaza si sunt de regula adaptate pentru fiecare pacient in parte in raport cu istoricul afectiunii. Fizioterapia individualizata este benefica pentru atenuarea disconfortului, stabilizarea cartilagiilor si tonifierea musculaturii imbunatatind in mod semnificativ mobilitatea, iar balneoterapia, electroterapia si terapiile cu ultrasunete suplimenteaza tratamentul conservativ.

Se poate opta pentru administrarea medicamentelor antiflogistice, precum ibuprofen, diclofenac sau indometacin, deoarece pe langa efectul antiinflamator, substantele active continute pot induce si calmarea durerii. Sulfatul de condroitina si glucozamina sulfat sunt suplimente de consolidare a cartilagiilor cu eficacitate dovedita stiintific, insa tratamentul presupune administrarea acestora pe o perioada de 6-12 saptamani pentru a atinge efectul dorit. Acidul hialuronic injectat la nivelul articulatiei afectate stabilizeaza cartilagiile, niveleaza suprafata articulara deteriorata si imbunatateste proprietatile lubrifiante ale lichidului sinovial. In situatii severe se impun interventii chirurgicale de conservare a articulatiei, artroscopia, sau de inlocuire a articulatiei, endoproteza.

Metode de prevenire

Profilaxia gonartrozei presupune adoptarea unor masuri de prevenire care pot ajuta pentru a contracara in mod activ dezvoltarea afectiunii sau pentru a incetini progresia acesteia dintr-un stadiu incipient. Exercitiile fizice regulate care intereseaza si articulatia genunchiului sau practicarea unui sport precum ciclismul pot influenta favorabil starea de sanatate a articulatiei in detrimentul dezvoltarii gonartrozei.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  •