Glosita romboidă

©

Autor:

Glosita romboidă (glossitis rhombia mediana) este o afecțiune inflamatorie cronică a limbii, în care lipsesc papilele filiforme de pe centrul feței sale dorsale, teritoriul având o formă ovalar-romboidală și fiind înlocuit de o suprafață netedă, nodulară sau papilomatoasă.

Etiologie

Nu se cunoaște etiologia acestei boli, dar există o serie de teorii care încearcă să explice factorii care o predispun:
1. Teoria candidozei cronice. În prezent, este acceptată ideea comună potrivit căreia Candida Albicans este răspunzătoare de instalarea leziunilor din glosita romboidă, dar și a “leziunilor de sărut”, care se produc pe suprafețele cu care porțiunea afectată a limbii vine în contact (frecvent la nivelul palatului). Candidoza cauzează o atrofie papilară declanșând un răspuns tisular hiperplastic și lasă un teritoriu gol, de culoare roșie sau roz.
2. Teoria anomaliei congenitale a limbii printr-un defect de embriogeneză. Criticile aduse acestei ipoteze se referă la absența afecțiunii la copii și la dezvoltarea sa pe parcursul vieții.
3. Teoria topografiei limbii în raport cu palatul dur. Conform acesteia, există rapoarte individuale între ele și datorită faptului că se află destul de mult timp în contact, se creează o presiune, mai ales în cursul fonației, care denaturează în timp papilele din zona mediană.
4. Teoria unor procese distrofice apărute pe fondul anumitor afecțiuni cronice ale sistemului digestiv, în care secreția de acid gastric este diminuată.

Incidență și transmitere

Studiile arată o incidență de 1% în rândul populației. Sexul masculin este mai predispus la această boală, de 3 ori mai frecvent decât cel feminin, în special în intervalul de vârstă de 30-50 de ani.
Glosita nu este transmisibilă de la o persoană la alta, excepție fiind organismele receptoare cu imunitate scăzută.

Tablou clinic

Este asimptomatică, rar unii pacienți acuză senzații de arsură, disconfort în timpul alimentației, uscăciunea gurii (xerostomie). La examenul clinic se depistează o zonă în treimea posterioară a limbii, de colorație normală sau ușor modificată, în care papilele filiforme lipsesc. Dimensiunile ei pot varia de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Leziunea este cronică și se poate prezenta sub 3 forme:

a. Forma netedă – aspectul zonei este plat, papilele sunt absente, la palpare se decelează îngroșarea.
b. Forma noduloasă – există ușoare denivelări și o colorație cianotică.
c. Forma papilomatoasă – apar formațiuni papiliforme cu baze largi și vârfuri îngustate. Culoarea acestora este roz-albicioasă, iar pacienții cu asemenea formă de glosită romboidă au senzația unui corp străin la nivelul limbii.

Modificările histologice:

- infiltrat inflamator, celule limfocitare și fibroză, îngroșare epitelială – în forma netedă;
- acantoză, hiperkeratoză –în formele nodulară și papilomatoasă.

Diagnostic diferențial:

Se face cu:
- Arsurile de natură chimică;
- Lichenul plan;
- Tumori orale;
- Limba în hartă geografică;
- Traumatisme la nivelul limbii;
- Manifestările bucale din sifilis;
- Tuberculoza linguală;
- Candidoza bucală.

Tratament

Se instituie tratament antifungic care poate conține: ketoconazol, fluconazol sau alte medicamente din această categorie atât sistemic, cât și în aplicații locale. Se recomandă înlocuirea cât mai frecventă a periuței de dinți pentru a nu permite reinfectarea, tratarea eventualelor proteze sau dispozitive purtate în cavitatea orală cu substanțe antiseptice și antifungice, curățirea lor sistematică pentru a nu întreține focare de infecție. În același scop se efectuează și asanarea stomatologică. Dacă pacientul este fumător, e necesară renunțarea la fumat. În cazurile incerte, se poate indica examenul histopatologic. Tratamentul este obligatoriu, deoarece anumite forme de glosită romboidă pot evolua spre malignizare.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum