Gingivita ulcerativă necrozantă acută
În cavitatea bucală există un echilibru între bacteriile, fungii şi virusile existente (așa-zise „sănătoase”). Atunci când acest echilibru este afectat, încep să se dezvolte agenţi patogeni care pot determina infecţii la nivelul cavităţii bucale, printre care şi infecţii severe ale mucoaselor gingivale.
Gingivita ulcerativă necrozantă acută este o afecţiune rară, dar gravă, a gingiilor, care apare pe fondul agresivităţii anumitor patogeni. Se dezvoltă brusc şi are o evoluţie rapidă, manifestându-se prin apariţia unor leziuni ulcerative la nivelul gingiilor, dureroase şi care sângerează la atingere (palpare).
Această afecţiune se deosebeşte cu uşurinţă, de obicei, de alte afecţiuni gingivale, prin caracterul agresiv pe care îl are; se manifestă cel mai frecvent la persoanele tinere, cu vârsta între 18 şi 30 de ani. (1), (2)
Semne şi simptome
Această afecţiune poate fi localizată (doar într-o anumită regiune) sau generalizată (la nivelul întregii mucoase gingivale).
Principalele semne sunt:
- distrugerea (necroza) papilelor interdentare şi a marginilor gingivale;
- leziuni ulcerative la nivelul mucoaselor gingivale afectate;
- sângerarea gingiilor spontană sau la cea mai mică atingere.
Alte semne:
- leziunile ulcerative pot fi acoperite cu pseudomembrane de culoare albă;
- respiraţie urât mirositoare (fetidă);
- limfadenopatii (ganglioni măriţi în volum) localizate la nivelul regiunii capului şi gâtului;
- stare generală afectată;
- febră.
Ca simptome, de menţionat este durerea intensă de la nivelul gingiilor afectate. (2)
Factori de risc
Gingivita ulcerativă necrozantă acută este o afecţiune cauzată de agenţi patogeni agresivi de la nivelul plăcii bacteriene care se acumulează pe suprafeţele dentare şi în cavitatea bucală prin nerespectarea unui igene orale optime.
Cu toate acestea, afecţiunea se manifestă atunci când se întrunesc şi alte condiţii care ţin de sănătatea generală a organismului.
Aceştia sunt:
- deficienţa imunitară, care apare în afecţiuni precum leucemia, netropenia, diabet, afecţiuni care necesită tratament cu medicamente imunosupresoare (ex. transplanturile de organe) şi nu în ultimul rând – imunodeficienţa dobândită în urma infecţiei cu virusul HIV;
- malnutriţia;
- stresul fizic şi psihic;
- fumatul – factor de risc prezent frecvent împreună cu alţi factori;
- factori genetici predispozanţi. (3)
Diagnostic
În cazul gingivitei ulcerative necrozante acute, diagnosticul se pune pe baza examinării clinice și a examinărilor complementare.
Medicul dentist va realiza o examinare intra-orală a leziunilor de la nivelul gingiilor și a salivei. Prin examinarea extra-orală se examinează ganglionii cervicali (situați în regiunea capului și a gâtului). (2) Se pot recomanda și examinări radiologice pentru a verifica dacă a fost afectat și osul de la nivelul gingiilor ulcerate. (1)
Pentru depistarea agenților patogeni cauzatori ai bolii sunt necesare analize microbiologice; în general analizele depistează o combinație de mai multe microorganisme (bacterii, fungi sau virusuri). (3)
De asemenea, medicul dentist va putea să indice și un consult la un medic generalist; sunt necesare analize de sânge pentru a depista afecțiuni generale precum leucemia, neutropenia sau infecția cu HIV.
Tratament
Gingivita ulcerativă necrozantă acută poate fi tratată cu succes, dacă tratamentul este inițiat cât mai repede posibil și dacă nu există alte afecțiuni generale.
De primă intenție, în cazul unui pacient diagnosticat cu gingivită ulcerativă necrozantă acută este igienizarea profesională a cavității bucale, de către un medic dentist sau un specialist în parodontologie, sub anestezie locală.
În general, se indică tratamentul antiseptic local (adică doar la nivelul cavității bucale), atunci când nu există afecțiuni generale asociate. În acest sens se recomandă clătiri orale cu soluții saline şi ape de gură cu clorhexidină.
În cazul pacienților cu afecțiuni generale asociate se va recomanda și un tratament cu antibiotice. De obicei, se administrează antibiotice cu spectru larg, de tipul amoxicilinei (combinată sau nu cu un alt antibiotic – acid clavulanic), clindamicină sau doxiciclină.
De asemenea, indiferent de cauza care a provocat gingivita ulcerativă necrozantă, se vor administra antialgice pentru a reduce durerea resimțită de pacient și pentru a-i permite acestuia să efectueze manoperele de igienă orală. În general, antiinflamatoarele non-steroidiene sunt eficiente, dar se pot recomanda și soluții anestezice topice, care se aplică la nivelul leziunilor. (4)
Pe lângă igineizarea profesională, medicul dentist va curăța ulcerațiile de la nivelul mucoasei gingivale cu ajutorul unor comprese sterile îmbibate cu soluții antiseptice (ex. clorhexidina). (2)
În cazul pacienților infectați cu virusul HIV se va institui un tratament local, după igienizarea profesională a cavității bucale precum și a îndepărtării zonelor necrozate (distruse) ale mucoaselor. Se va administra și un tratament general cu antibiotice și antimicotice. De asemenea, local se pot aplica soluții cu antimicotice, de tipul nistatinei. (4), (5)
Recomandări
După vindecarea gingivitei ulcerative necrozante, pacientului i se recomandă să respecte o igienă orală riguroasă, asociată controalelor regulate la medicul dentist (la fiecare trei luni). (5)
Deși afecțiunea în sine nu determină complicații grave, ea poate duce în timp la pierderea dinților, distrucția mucoaselor gingivale, probleme la înghițire, afectarea oaselor maxilare și durere. Pentru a evita aceste complicații, pe lângă respectarea regulilor de igienă orală, pacientului i se recomandă stoparea fumatului sau a mestecatului de tutun (dacă este cazul), o alimentație echilibrată și reducerea, pe cât posibil, a stresului fizic și psihic. (1)
Pe perioada tratamentului cu antibiotice este indicată întreruperea consumului băuturilor alcoolice de orice fel. De asemenea, după fiecare masă se recomandă clătirea cavității bucale cu soluții antiseptice cu clorhexidină (de tipul apelor de gură).
Pacienții infectați cu virusul HIV care suferă de gingivită ulcerativă necrozantă ar trebui informați de faptul că există posibilitatea de a transmite virusul prin sărut. De aceea, acestora li se indică să evite sărutul, până la vindecarea leziunilor din cavitatea bucală. (5)
intră pe forum