Gingia inflamată, umflată

©

Autor:

Inflamația țesutului gingival, însoțită uneori de modificări ale structurii gingiei (n.r. precum umflarea gingiei sau modificarea fermității sale), constituie simptome frecvente ale gingivitei, o afecțiune parodontală comună, care, atunci când este depistată târziu, poate duce la pierderea dinților. Deși gingia inflamată nu este întotdeauna un indicator al bolii gingivale, cel mai frecvent o inflamație superficială este determinată de gingivită. (1, 2, 3)

De ce se umflă sau se inflamează gingiile?

Există numeroși factori care pot influența riscul de apariție a inflamației gingivale, însă cele mai frecvente cauze sunt traumatismele gingivale, igiena inadecvată (lipsa igienei orale sau o tehnică de curățare a dinților inadecvată) sau schimbările hormonale. În ceea ce privește factorii de risc pentru gingia umflată sau inflamată, aceștia includ:

  • fumatul sau consumul de tutun masticabil;
  • afecțiunile metabolice (modificările nivelurilor de zahăr din sânge favorizează înmulțirea bacteriilor din gură);
  • expunerea prelungită la stres.
  • dieta bogată în carbohidrați;
  • diferite afecțiuni stomatologice, precum xerostomia (sindromul de gură uscată) sau aftele bucale;
  • predispoziția genetică (factorul genetic influențează riscul unui individ de a dezvolta gingivita). (1, 2)


Semne și simptome asociate cu gingiile inflamate și umflate

Gingiile inflamate sau umflate sunt în general cauzate de gingivită, o afecțiune reversibilă cauzată de acumularea de placă bacteriană pe suprafața dinților. Principalele simptome ale gingivitei includ:

  • inflamația sau umflarea gingiei;
  • sângerări gingivale;
  • dureri sau mâncărimi gingivale;
  • halitoză (miros neplăcut în gură);
  • creșterea mobilității dentare (dinții se mișcă în alveolă). (1, 2, 3)


Când trebuie vizitat medicul stomatolog?

În cazul inflamației gingivale, este important să se viziteze medicul stomatolog dacă inflamația persistă sau se agravează, în ciuda unei îngrijiri dentare adecvate. De asemenea, se recomandă consultarea unui medic stomatolog la apariția unor simptome asociate, care pot semnala boala parodontală, precum:

  • sângerare gingivală persistentă sau severă;
  • durere sau sensibilitate la nivelul gingiilor;
  • halena persistentă;
  • creșterea gradului de mobilitate dentară. (1, 4)


În plus, este necesară efectuarea unor controale stomatologice regulate, la intervale de maximum 12 luni, chiar dacă nu există simptome ale unei afecțiuni orale, pentru a preveni apariția unor probleme dentare mai grave și pentru a menține sănătatea orală. (1, 2, 4)

Tratament gingii inflamate

Tratamentul pentru gingii inflamate depinde de cauzele care au dus la apariția inflamației. În consecință, în funcție de cauze, tratamentul poate presupune:

  • administrarea de medicamente antibiotice (în cazuri severe de inflamație gingivală, medicul dentist poate prescrie antibiotice, pentru a trata infecția);
  • efectuarea unui detartraj (pentru îndepărtarea depunerilor profunde de placă bacteriană și tartru);
  • utilizarea unor ape de gură cu clorhexidină.


De asemenea, în scop preventiv, este important să se efectueze periajul dentar de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, scopul fiind acela de îndepărtare a plăcii bacteriene care se formează pe dinți și care poate cauza inflamații ale gingiilor. În plus, este recomandată utilizarea aței dentare, care ajută la curățarea zonelor interdentare, unde periajul dentar poate fi dificil. Periuțele interdentare (n. r. dispozitive care pot ajuta la curățarea zonelor dificil de accesat, cum ar fi spațiile dintre dinți) constituie o altă modalitate eficientă de îndepărtare a plăcii bacteriene. (2, 4, 5)

Gingiile inflamate se pot trata acasă?

Gingiile inflamate și umflate, care nu sunt determinate de o afecțiune parodontală, pot fi tratate acasă, prin adoptarea unor măsuri simple de igienă orală și a unor remedii naturale. Renunțarea la carbohidrați sau clătirea gurii cu apă oxigenată diluată constituie câteva dintre remediile la domiciliu pentru gingiile inflamate și umflate. Deși există dovezi ale eficacității acestor remedii, este important ca ele să fie încercate doar cu aprobarea stomatologului. (4, 5)

Profilaxie

Igienizarea profesională, împreună cu detartrajul și airflow (proceduri de profilaxie dentară), însoțite de o igienă adecvată a cavității bucale acasă, sunt în general suficiente pentru prevenirea inflamației gingivale. Este important, de asemenea, să se evite obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool. Alimentația sănătoasă și echilibrată, care include alimente bogate în vitamine și minerale, poate ajuta la menținerea sănătății orale și a unei bune sănătăți generale. (2, 4)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: