Gât uscat - de ce și cum te tratezi
Autor: Dr. Purtan Teodora
Senzația de „gât uscat” sau „gât aspru” este un simptom frecvent întâlnit în numeroase patologii, însoțit de alte manifestări clinice specifice regiunii orofaringiene. [1], [2]
Cauze şi factori de risc
Cele mai frecvente afecțiuni care se caracterizează din punct de vedere clinic prin uscăciunea gâtului sunt reprezentate de următoarele aspecte:
- Laringita
- Epiglotita
- Faringita
- Sindromul de deshidratare
- Anemia
- Diabetul zaharat
- Hipotensiunea arterială
- Accidentul vascular cerebral
- Infecția cu virusul imunodeficienței umane dobândite (HIV)
- Amigdalita
- Abcesul amigdalian
- Tumorile amigdaliene
- Hemoragiile
- Enterocolita
- Artrita reumatoidă.
De asemenea, senzația de gât uscat poate apărea şi în următoarele condiții patologice:
- Atrofia mucoasei faringiene la vârstnici
- Hiperplazia mucoasei faringiene la copii
- Inhalarea de minerale grele
- Inhalarea de substanțe alcaline.
Fumatul, cafeaua, băuturile alcoolice, aerul rece şi mediul uscat pot, de asemenea, determina apariția senzației de gât uscat. [1], [2], [3], [4], [5]
Semne şi simptome clinice
În continuare vom descrie cele mai frecvente afecțiuni caracterizate prin apariția senzației de gât aspru sau uscat şi nanifestările clinice asociate:
- Laringita se caracterizează prin inflamația laringelui, apărută în urma suprasolicitării căilor respiratorii sau în urma unei infecții virale. Din punct de vedere clinic, boala se caracterizează prin scăderea volumului vocii, răguşeală, senzația de gâdilare în gât, senzația de gât aspru sau uscat, nevoia bolnavului de „a-şi curăța gâtul”, odinofagie, alterarea stării generale, disfagie, tuse, febră, dispnee datorată edemului laringian.
- Faringita reprezintă inflamația mucoasei faringiene apărută în urma unei infecții virale sau bacteriene. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere în gât, durere la înghițire, senzația de gât uscat, tuse, febră, cefalee, alterarea stării generale, voce înnăbuşită şi halenă.
- Amigdalita se caracterizează prin inflamarea amigdalelor palatine, determinată de infecția cu diferiți agenți patogeni, precum virusuri, bacterii, etc. Manifestările clinice spaecifice bolii sunt reprezentate de durerea în gât, senzație de gât uscat, disfagie, răguşeală, tumefierea amigdalelor palatine, înroşirea amigdalelor şi apariția unor exudate purulente pe suprafața amigdalelor, febră, peteşii la nivelul palatului, adenopatie.
- Epiglotita reprezintă inflamația epiglotei determinată de o infecție bacteriană, caracterizată prin obstrucția spontană a căilor respiratorii şi risc crescut de deces prin asfixie. Manifestările clinice specifice epiglotitei sunt reprezentate de febră înaltă, disfagie, stridor în inspir, hipersalivație, durere în gât, senzația de gât uscat, odinofagie, dispnee, tahipnee. Deseori, datorită lipsei de aer, bolnavul cu epiglotită adoptă o poziție caracteristică în şezut, cu o uşoară aplecare anterioară a trunchiului, cu hiperextensia capului, cu mandibula împinsă înainte şi gura deschisă în scop de ameliorare a respirației („poziția trepiedului”).
- Anemia este o afecțiune hematologică caracterizată prin scaderea numărului de globule roşii în sânge, scăderea hematocritului şi a hemoglobinei, însoțită de manifestări clinice soecifice precum astenie, fatigabilitate, somnolență, dureri precordiale, tahicardie, palpitații, dispnee de efort, cefalee, amețeli, paloae tegumentară, senzația de gât uscat, limbă roşie, ulcerații sau fisuri la colțurile gurii, coilonichie, sclerotică albastră.
- Hipotensiunea arterială este o condiție patologică caracterizată prin scăderea valorilor tensionale sub limitele normale. Aceasta se poate însoți de anumite manifestări clinice specifice tulburărilor hemostatice apărute în acest caz: amețeli, gât uscat, vedere încețoşată, tahicardie în ortostatism, slăbiciune generală.
- Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică caracterizata prin scăderea secreției de insulină în organism, cu apariția secundară a hiperglicemiei. Manifestările clinice specifice diabetului zaharat sunt reprezentate de polifagie, polidipsie, poliurie, sindrom de deshidratare caracterizat prin uscăciunea tegumentelor şi a mucoaselor, senzația de gât uscat, senzația de nod în gât, slăbiciune musculară, fatigabilitate. Hiperglicemia la rândul său poate determina grețuri, vărsături, scădere în greutate, nevia de a consuma alimente dulci, vedere încețoşată.
- Sindromul de deshidratare se caracterizează prin pierderea excesivă de apă din organism. Manifestările clinice specifice sindromului de deshidratare sunt reprezentate de senzația de sete, oligurie sau anurie, pliu cutanat persistent, uscăciunea tegumentelor şi a mucoaselor, senzația de gât aspru sau uscat, slăbiciune, tahicardie, tahipnee, febră, hipotensiune arterială în ortostatism, cefalee.
- Tumorile amigdaliene benigne sau maligne pot fi caracterizate din punct de vedere clinic prin inflamație sau apariția unei ulcerații pe suprafața amigdaliană, durere în gât, disfagie, odinofagie, dificultăți la deglutiție, dificultăți de vorbire, senzația de gât uscat, intoleranță la consumul de citrice, trismus, halenă, adenopatie cervicală, durere sau sensibilitate cervicală crescută.
- Abcesul amigdalian se caracterizează prin apariție unei colecții purulente la nivelul amigdalelor, de etiologie infecțioasă şi se caracterizează prin durere în gât, senzația de gât uscat, disfagie, odinofagie, halenă fetidă, sialoree, febră, trismus, otalgie reflexă, tulburări ale vocii, astenie, stare generală alterată.
- Accidentul vascular cerebral este o afecțiune neurologică severă caracterizată prin obstrucția sau spargerea unui vas de sânge care asigură perfuzarea creierului. Manifestările clinice specifice accidentului vascular cerebral sunt reprezentate de confuzie, tulburări de vedere, tulburări de vorbire, slăbiciune musculară, parestezii, paralizie a fețelor sau a membrelor, cefalee intensă, amețeli, senzația de înțepenire a gâtului, senzația de gât uscat, grețuri, vărsături, convulsii, comă.
- Infecția cu virusul imunodeficienței dobândite este o boală cu transmitere sexuală, a cărei evoluție prezintă patru etape: infecția acută, etapa asimptomatică, etapa simptomatică şi etapa SIDA. Etapa de infecție acută este asemănătoare gripei şi se caracterizează prin febră, cefalee, grețuri, vărsături, crampe abdominale, diaree, mialgii, artralgii, adenopatie, durere în gât, senzația de gât uscat, senzația de nod în gât, scădere ponderală, erupții tegumentare.
- Poliartrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie sistemică cronică și autoimună, caracterizată prin afectarea articulațiilor, cu risc crescut de deformare și distrucție a acestora. Pe lângă afectarea articulațiilor, poliartrita reumatoidă poate fi caracterizată și de alte manfestări clinice precum astenie, inapetență, subfebrilitate, scădere în greutate, apariția nodulilor reumatoizi, vasculită (caracterzată la rândul său prin purpură palpabilă, ulcerații cutanate, arterită distală cu eroziuni, gagrenă, arterită visceral), senzația de gât aspru sau uscat, disfagie, uscăciunea gurii, uscăciune oculară (manifestări clinice datorate asocierii sindromului Sjogren), pleurezie, pericardită, miocardită, mnaifestări clinice specifice afectării renale, oculare, neurologice, digestive, musculare și osoase.
- Enterocolita este o boală inflamatorie intestinală caracetrizată din punct de vedere clinic prin dureri abdominale colicative (crampe intestinale), diaree, steatoree, sindrom de malabsorbție, scădere în greutate, senzația de gât uscat, tegumente șimucoase uscate (datorită sindromului de deshidratare secundar diareei), balonare, grețuri, vărsături, slăbiciune, stare generală alterată, astenie. [1], [2], [3], [4], [5]
Tratament
Ameliorarea senzației de gât aspru sau uscat se poate realiza prin aport crescut de lichide pentru a combate stările de deshidratare, băuturi calde precum ceaiurile fin plante pentru a ameliora iritația cae poate apărea iritația care poate apareala acel nivel, evitarea expunerii la noxe profesionale, la medii poluate sau uscate, renunțarea la fumatul, evitarea cafeinei şi a băuturilor alcoolice, utilizarea apei de gură care poate ameliora pentru un timp senzația de gât uscat, evitarea inhalării aerului rece.
Cu toate acestea, este necesară corectarea bolii de fond deoarece, în lipsa corectării afecțiunii declanşatoare, senzația de gât uscat va persista în ciuda tuturor măsurilor de ameliorare amintite mai sus.
Astfel:
- Tratamentul laringitei şi a faringitei presupune administrarea de antitusive pentru combaterea tusei, administrarea de expectorante şi mucolitice pentru fluidificarea şi eliminarea secrețiilor patologice din gât, efectuarea de inhalații cu abur, repaus vocal. În cazul infecțiilor de etiologie virală se recomandă administrarea medicamentelor antiinflamatoare pentru reducerea inflamației locale. În cazul infecțiilor bacteriene se recomandă antibioterapie.
- Tratamentul epiglotitei presupune administrarea de antibiotice rezistente la beta-lactamază (precum Ceftriaxona) şi protecția căilor respiratorii prin intubare şi oxigenoterapie.
- Tratamentul amigdalitei presupune antibioterapie în cazul infecțiilor bacteriene şi medicație antiinflamatoare în cazul infecțiilor de etiologie virală. În cazul lipsei de răspuns la tratamentul medicamentos sau în cazul amigdalitelor recurente, se indică amigdalectomie.
- Tratamentul sindromului de deshidratare presupune hidratare orală intensă, iar în cazurile severe se recomandă rehidratare pe cale parenterală, prin administrarea soluțiilor cristaloide (Dextran 40, Dextran 60), soluții coloidale sau soluții echimolare (clorură de sodiu 5,85%, clorură de potasiu 7,45%, soluție de glucoză 5% sau 10%, glucobat de calciu 10%, sulfat de magneziu 20%, bicarbonat de sodiu 8,4%, 4,2% sau 1,4%).
- Tratamentul hipotensiunii arteriale presupune creşterea volemiei prin hidratare orală intensă sau parenterală (în cazul formelor severe - soluții cristaloide, etc.).
- Tratamentul tumorilor amigdaliene benigne sau maligne presupune intervenție chirurgicală de extirpare a glandelor (amigdalectomie). În cazul tumorilor maligne se recomandă examenul ganglionilor limfatici regionali, limfadenectomia fiind impusă în cazul invadării ganglionare. Tratamentul chirurgical al tumorilor maligne poate fi urmat de chimioterapie.
- Corectarea anemiei se poate realiza prin administrarea preparantelor de fier pe cale orală sau parenterală (Fe elemental, Fe sucroză, Fe dextran, complex de gluconat-sodiu şi fier, etc.), în cazul anemiei prin deficit de fier, vitamina B12 şi folați, în cazul vitaminei prin deficit de vitamină B12 sau acid folic.
- Tratamentul diabetului zaharat presupune administrarea medicației antihiperglicemiante orale sau injectabile (precum sulfonilureice, biguanide, tiazolidindione, metiglinide, incretinmimetice) şi a insulinei.
- Traramentul infecției cu virus HIV presupune administrarea medicamentelor antiretrovirale (inhibitori de fuziune, antagonişti ai receptorilor CCR5, inhibitori de protează, inhibitori de revers transcriptază, inhibitori de integrază) în asociere pentru întreruperea replicării virale.
- Tratamentul accidentului vascular ischemic presupune administrarea medicației pentru dizolvarea cheagului de sânge - activator tisular al plasminogenului, antiagregante plachetare. Tratamentul accidentului vascular hemoragic este chirurgical şi are drept scop îndepărtarea sângelui acumulat în spațiul intracranian şi corectarea anevrismului.
- Tratamentul poliartritei reumatoide presupune administrarea medicamentelor antiinflamatoare non-steroidiene, a glucocorticoizilor sau a medicației remisive sintetice (cu Metotrexat, Leflunomide, Sulfasalazină, Hidroxiclorochină, săruri de aur, Ciclofosfamidă, Ciclosporină, Azatioprină) sau biologice (cu anticorpi monoclonali-Infliximab, Golimumab, Adalimumab, Certolizumab, Tocilizumab sau receptori solubili de TNFalfa-Etanercept, Abatacept, etc.).
- Tratamentul enterocolitei presupune administrarea de aminosalicilați (precum Mesalazina, Salazopirina), corticosteroizi și antibioterapie. Corectarea sindromului de deshidratare apărut se poate realiza prin administrarea sărurilor de rehidratare sau prin hidratare pe cale parenterală (soluții coloidale, soluții cristaloide, soluții echimolare). Combaterea stărilor de greață pot fi ameliorate prin administrarea de metoclopramid sau Emetiral. [1], [2], [3], [4], [5]
- Senzatie de jena in gat si uscarea gatului
- Gat uscat dimineata, senzatie ciudata in gat
- Întrebare
- Gat uscat
- Gat uscat, senzatie de nod in gat
- Gat uscat
- Gat uscat
- Iritatie si gat uscat
- Nas permanent infundat, raguseala, dureri de cap, sufocare