Furunculul nasului

©

Autor:

Furunculul nasului
Furunculul nasului este o afectiune foarte des intalnita in practica medicului ORL-ist si reprezinta o infectie bacteriana (cu stafilococ) a aparatului pilo-sebaceu de la nivelul vestibulului nazal.

Principala cauza de aparitie a unui furuncul la nivelul nasului este consecinta inocularii digitale a germenului prin crearea unei porti de intrare (escoriatii).

Semnele de debut
constau in edem, congestie perinarinara, durere locala, cauzata de aparitia unei proieminente eritematoase centrate de un fir de par, la nivelul vestibulului nazal, ce poate determina ingustarea lumenului narinar.

Este important de cunoscut si tratat furunculul nasului deoarece, in unele cazuri, poate da complicatii serioase (tromboza sinusului cavernos), punand in pericol viata pacientului.

Dat fiind faptul ca se cunoaste germenele implicat, tratamentul cu antibiotice adecvate, instituit inca de la debutul simptomelor, rezolva aceasta afectiune in cateva zile.

Cauze

Cauza principala a furunculului nasului o reprezinta traumele mici si repetate la nivelul vestibulului nazal prin scarpinat, smulgerea firelor de par.

Un rol important in aparitia furunculului nazal il constituie si tarele (alte afectiuni cronice) asociate ale pacientului; in cazul in care acesta sufera de boli precum diabet, avitaminoze, imunosupresie, acestea predispun pacientul la infectii cu astfel de germeni si cu astfel de localizari, ce raspund greu la tratament.

Semne si simptome

Bolnavul cu furuncul nazal acuza dureri sub forma de arsura locala, pruriginoasa, care mai apoi capata un caracter violent, pulsatil, provocand agitatie, tulburari de somn.
Afectiunea se manifesta atat endovestibular (in interiorul nasului), printr-o tumefactie dureroasa, eritematoasa sub forma de papula, care apoi se transforma intr-o pustula, centrata de un fir de par, cat si exonarinar (la exterior), prin edem, congestie, durere locala, la nivelul aripii nasului. Aripa si varful nasului se tumefiaza, cu ingustarea lumenului narinar prin prezenta unei proieminente rosii, care dupa un timp, se ulcereaza, eliminand un puroi gros, cremos, necrotic (burbionul). Dupa eliminarea sa, ramane o induratie locala care se remite lent.

Furunculul situat la nivelul vestibulul nazal merita o deosebita atentie deoarece, aceasta zona este caracterizata printr-o bogata retea venoasa, care prin vena angulara si vena oftalmica comunica cu sinusul cavernos, ceea ce face ca infectia bacteriana netratata sa se propage in interiorul craniului, dand nastere la complicatii amenintatoare de viata.
Sinusul cavernos reprezinta un sistem de vene cu perete subtire, delimitat de oasele temporale si de osul sfenoid, se gaseste lateral de saua turceasca si posterior de chiasma optica; are numeroase conexiuni cu venele faciale, oftalmice, cerebrale medii, sfenoidale si cu plexul pterigoidian. O particularitate anatomica a acestui sistem o reprezinta lipsa valvelor in interiorul venelor, ceea ce face posibila circulatia sangelui in toate directiile.
Astfel, furunculoza vestibulului nazal se poate complica cu o infectie venoasa, tromboflebita sinusului cavernos, care se caracterizeaza prin triada clasica - exoftalmie, chemozis si edem al pleoapei superioare - ce trebuie recunoscute cat mai repede posibil, deoarece are un caracter rapid progresiv.

Afectiunea se intalneste atat la copii cat si la adulti, debutand cu febra, dureri intense, intepatoare in unghiul intern la ochiului de aceeasi parte (dar simptomele pot interesa si celalalt ochi), la care se asociaza paralizia nervilor oculomotori (imposibilitatea de a mai misca ochiul), semne septicemice si meningo-encefalitice.

Diagnostic

Diagnosticul pozitiv pentru furunculul nasuluieste facil, acesta bazandu-se pe semnele clinice si aspectele obiective pe care le prezinta furunculul nazal.
Cel mai frecvent germene implicat este Staphyllococcus aureus, o bacterie gram pozitiva, iar tratamentul este simplu si eficient; dar exista cazuri in care stafilococul poate fi rezistent la antibioticele folosite in mod uzual, de aceea se recomanda examen bacteriologic din continutul furunculului (puroi) si antibiograma pentru a sti la ce antibiotic este sensibil stafilococul.

Diagnosticul diferential se face cu vestibulitele nasului si cu afectiunile perinarinare.

Foliculita se poate confunda cel mai usor cu furunculul, fiind si un stadiu premergator acestuia, insa durerea este mai putin intensa, semnele generale lipsesc, iar la baza firului de par sunt numeroase vezicule galbui.
Herpesul simplu caracterizat printr-un buchet de vezicule herpetice situate la nivelul arii nasului; de obicei este prezent in starile gripale.
Erizipelul poate apare in cazul furuncululului nazal complicat cu limfangita si infectie venoasa, aspectul fiind de placard eritematos „in coaja de portocala” cu margini proieminente, bine delimitat localizat pe nas si pe obraji.
Trebuie tinut cont de faptul ca erizipelul poate complica oricand un furunculul naului.

Dintre afectiunile perinarinare care trebuie luate in calcul ca diagnostic diferential sunt abcesul dentar superior si furunculul buzei superioare. Ambele se manifesta cu edem perinarinar, durere nazo-geniana, dar diagnosticul poate fi stabilit cu usurinta daca se cauta cu atentie leziunea primara.

Tratament

Odata stabilit diagnosticul pozitiv, trebuie instituit tratamentul adecvat, cat mai repede posibil. Tratamentul pentru furunculul nasului presupune o serie de masuri atat generale cat si locale.

Masurile generale constau in administrarea adecvata de antibiotice antistafilococice, antiinflamatoare, antalgice pe o durata de 7 pana la 10 zile. In cazurile rebele la tratament, efectuam antibiograma si conform acesteia continuam antibioticoterapia.
Daca exista asociat diabetul zaharat, acesta trebuie echilibrat si monitorizat, sau daca exista alte tare asociate care prelungesc sau agraveaza evolutia unui furuncul, acestea trebuie tratate corespunzator.

Masurile locale constau in aplicarea zilnica, in ambulator, de meșe cu antiseptic in fosa nazala afectata. In general incizia furuncului nu este indicata, deoarece exista riscul de tromboza a sinusului cavernos, de aceea in furunculoza bazei vestibulului nazal, un pas important este prevenirea trombozei sinusului cavernos.
Daca aceasta complicatie apare se impune spitalizarea de urgenta si la tratarea acesteia lucreaza o echipa formata dintr-un medic ORL, oftalmolog, neurochirug.

Tratamentul furunculului nazal se poate efectua ambulator, dar exista si cazuri cand se impune internarea in spital, pentru o mai atenta supraveghere, pentru a surprinde si trata din timp eventualele complicatii.
De aceea este recomandata adresarea dumneavoastra la medic in cazul in care suspectati o astfel de afectiune, deoarece medicul ORL-ist este in masura sa decida care este forma de tratament eficienta pentru fiecare caz in parte.

Data actualizare: 09-12-2013 | creare: 24-05-2012 | Vizite: 64572
Bibliografie
1. Furunculul nasului- Elena Ionita, Iulica Ionita, Lexicon al diagnosticului in otorinolaringologie, vol. 1, editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1998, pag. 347.
2. Furunculul nazal- Boil or Furuncle in external nose, https://drdspervez.hubpages.com/hub/Boil-or-Furuncle-in-external-nose
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Părul din nas - cum îl gestionăm corect medical
  • Riscul pentru evenimente de tip psihotic poate începe în copilărie
  • COVID-19 poate crește riscul de afecțiuni psihiatrice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum