Furunculul conductului auditiv extern

©

Autor:

Furunculul conductului auditiv extern

Furunculul conductului auditiv reprezintă o urgență medicală relativ frecventă în sfera ORL. Deși de cele mai multe ori nu este considerată o condiție medicală gravă, durerile provocate sunt unele de o intensitate crescută, greu de suportat de către pacient. În anumite situații, durerile pot chiar să iradieze către maxilar, tâmplă sau ceafă. Aspectele sunt asemănătoare cu cele ale oricărui alt furuncul, localizat într-o altă regiune a corpului. Tratamentul împotriva furunculul conductului auditiv trebuie aplicat de la apariția primelor simptome, pentru a evita astfel durerile. (1) (2) (4)

Din ce cauză apare furunculul conductului auditiv?

Furunculul este cauzat de infectarea foliculilor de păr sau a glandelor sebacee cu o bacterie. De cele mai multe ori, agentul patogen responsabil este o specie de stafilococ. Inocularea microbiană se poate face prin scărpinarea în mod repetat cu unghia în ureche sau prin introducerea în ureche a scobitorilor, acelor sau a bețișoarelor de ureche. Aceste obiecte dure pot provoca leziuni la nivelul conductului auditiv extern, ce pot reprezenta porți de acces pentru bacterii. (1) (4)

Care sunt simptomele?

Durerea și sensibilitatea crescută la nivelul urechii reprezintă principalele simptome, însă pot apărea și iritații, mâncărimi nu tocmai severe sau chiar pierderea temporară a auzului cu urechea la care este localizat furunculul. În situația în care furunculul a fistulizat spontan, colecția de lichid se va drena în afara urechii. Odată cu drenajul purulent, durerea va scădea în intensitate, iar simptomele se vor ameliora treptat. (1) (2) (3) (4)

Când este necesar un tratament medical?

Atunci când furunculul nu dispare în interval de două săptămâni, ori dacă durerile sunt greu de suportat de către pacient, acesta trebuie să solicite îngrijiri medicale. De asemenea, este necesar consultul în cazul în care apar simptome secundare, precum pierderea auzului, febră sau greață ori dacă furunculul este recurent. (1) (2)

Metode de tratament împotriva furunculului conductului auditiv

Bacteriile care cauzează furunculul sunt de regulă eliminate de sistemul imunitar, astfel că tratamentul cu antibiotice este rareori necesar. Antibioticele sunt utilizate atunci când infecția este severă ori când simptomele nu se ameliorează la două săptămâni de la debut. În schimb, analgezicele pot fi necesare pentru ameliorarea durerilor în timp ce compresele calde pot fi utilizate pentru a grăbi vindecarea. Furunculul nu trebuie stors, tăiat sau îndepărtat de către pacient, ci doar de către un cadru medical, atunci când este necesară o astfel de abordare terapeutică. Incizia și drenajul se realizează în situații deosebite, de regulă atunci când diametrul furuncului este de cel puțin 5 mm. (1) (2) (3)

Care sunt complicațiile?

În lipsa unui tratament, furunculul poate da complicații, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Otita, limfangita și limfadenita retroauriculară sunt potențialele condiții medicale ce pot să apară și care pot fi cauzate de același agent patogen. (4)

Metode de prevenție

Pentru a preveni orice deteriorare ce poate apărea la nivelul pielii urechii, evitați să vă introduceți mâinile murdare în ureche ori să folosiți bețișoarele de ureche din bumbac. De asemenea, evitați să vă scărpinați în ureche sau să agresați în orice alt mod conductul auditiv extern. În eventualitatea în care în ureche pătrunde apă, e regulă după duș, se recomandă evitarea curățării sau eliminării lichidului cu ajutorul unui prosop sau a bețișoarelor de urechi. (2)


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Furuncul genital (în zona genitală) - aspect (diagnostic), cauze, tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum